Galileo este pe deplin interoperabil cu sistemul GPS

0
1502

Primul sistem european de navigaţie prin satelit, Galileo, a devenit funcţional zilele trecute. El furnizează un set de servicii iniţiale gratuite pentru autorităţi publice, companii şi cetăţeni. În prezent, sistemul numără 18 sateliţi pe orbită şi infrastructura la sol necesară pentru aceste servicii.

galileoGalileo a început să furnizeze, împreună cu GPS, mai multe servicii în mod gratuit. Primul ar fi “Sprijin pentru operaţiunile de urgenţă”.  În prezent, pot fi necesare ore pentru a detecta o persoană pierdută pe mare sau în munţi. Cu serviciul de căutare şi salvare (SAR — Search and Rescue), persoanele care lansează un apel de urgenţă cu ajutorul unei balize compatibile cu Galileo pot fi acum găsite şi salvate mai rapid, deoarece timpul de detectare va fi redus la numai 10 minute. Acest serviciu ar trebui să fie îmbunătăţit ulterior prin notificarea expeditorului apelului de urgenţă că el/ea a fost localizat(ă) şi că o echipă de salvare este în curs de a interveni.

Telefoane inteligente

           Cel de-al doilea serviciu, “Navigaţie mai precisă pentru cetăţeni”. Serviciul deschis Galileo va oferi un serviciu gratuit de larg consum pentru poziţionare, navigaţie şi cronometrare care poate fi utilizat de chipseturile compatibile cu sistemul Galileo din telefoanele inteligente sau din sistemele de navigaţie instalate la bordul autovehiculelor. O serie de astfel de telefoane inteligente au fost introduse pe piaţă începând cu toamna anului 2016, acestea putând, în prezent, să utilizeze semnalele pentru a oferi poziţionări mai precise. Cel târziu până în 2018, Galileo va fi instalat, de asemenea, în fiecare tip nou de vehicul vândut în Europa, oferind servicii de navigaţie îmbunătăţite pentru o gamă largă de dispozitive şi abilitând funcţionarea sistemului de reacţie în caz de urgenţă, eCall. Persoanele care utilizează dispozitive de navigaţie în oraşe, unde semnalele prin satelit pot fi adesea blocate de clădiri înalte, vor beneficia în mod special de creşterea preciziei de poziţionare furnizat de serviciul Galileo.

Servicii sigure pentru autorităţile publice

           “O mai bună sincronizare în timp pentru infrastructurile critice”, este cel de-al treilea. Prin intermediul ceasurilor de înaltă precizie, Galileo va permite o sincronizare în timp mai robustă a operaţiunilor bancare şi financiare, a telecomunicaţiilor şi a reţelelor de distribuţie a energiei, precum şi a reţelelor inteligente. Acest fapt le va ajuta să funcţioneze mai eficient. Servicii sigure pentru autorităţile publice” al patrulea serviciu. Prin intermediul serviciului public reglementat, Galileo va sprijini, de asemenea, autorităţile publice, cum sunt serviciile de protecţie civilă, serviciile de ajutor umanitar, autorităţile vamale şi poliţia. Acesta va oferi un serviciu deosebit de robust şi complet criptat pentru utilizatorii autorizaţi de autorităţile publice în situaţiile de urgenţă naţională sau de criză, cum sunt atacurile teroriste, pentru a asigura continuitatea serviciilor.

“Constelaţia ar urma să fie finalizată în 2020”

marinescuDeclaraţia privind serviciile iniţiale ale programului Galileo înseamnă că sateliţii Galileo şi infrastructura la sol sunt în prezent pregătite din punct de vedere operaţional. Aceste semnale vor fi foarte precise, însă nu vor fi disponibile în orice moment. Din acest motiv, în timpul fazei iniţiale, primele semnale Galileo vor fi utilizate în combinaţie cu alte sisteme de navigaţie prin satelit, precum GPS. “În următorii ani, vor fi lansaţi noi sateliţi pentru a lărgi constelaţia Galileo, ceea ce va îmbunătăţi treptat disponibilitatea sistemului Galileo la nivel mondial. Constelaţia ar urma să fie finalizată în 2020, când Galileo va atinge capacitatea operaţională deplină. Galileo este sistemul global de navigaţie prin satelit al Europei. Acesta oferă o gamă de servicii de ultimă generaţie de poziţionare, navigaţie şi cronometrare pentru utilizatorii din întreaga lume. Galileo este pe deplin interoperabil cu sistemul GPS, însă va oferi o poziţionare mai precisă şi mai fiabilă pentru utilizatorii finali”, a subliniat europarlamentarul Marian Jean Marinescu.

18 sateliţi, toţi aflaţi deja pe orbită

        La ora actuală, constelaţia Galileo este alcătuită din 18 sateliţi, toţi aflaţi deja pe orbită. Pentru constelaţia completă este prevăzut un total de 30 de sateliţi şi se preconizează că aceasta va fi finalizată până în 2020. Deocamdată sunt deja disponibile pe piaţă primele telefoane inteligente Galileo, produse de societatea spaniolă BQ, si se preconizează că şi alţi producători vor urma acest exemplu. Acest lucru va permite, de asemenea, dezvoltatorilor de aplicaţii să-şi verifice ideile pe baza unor semnale reale. Serviciile iniţiale Galileo sunt gestionate de Agenţia GNSS European (GSA). Programul Galileo în ansamblu este administrat de Comisia Europeană, care a transferat responsabilitatea pentru dezvoltarea sistemului şi pentru sprijinul tehnic pentru sarcini operaţionale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

Maros-SefcovicVicepreşedintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, responsabil pentru Uniunea energiei :

“ Geolocalizarea se află în inima revoluţiei digitale în desfăşurare, prin servicii noi care ne schimbă modul de viaţă cotidian. Galileo va spori precizia geolocalizării de zece ori şi va promova noua generaţie de tehnologii bazate pe localizare, precum autovehiculele autonome, dispozitivele conectate sau serviciile urbane inteligente. Astăzi, fac apel la antreprenorii europeni şi spun: imaginaţi-vă ce puteţi face cu Galileo – nu aşteptaţi, inovaţi!..”,

elzbieta bienkowskaComisarul pentru piaţa internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska :

„Furnizarea serviciilor iniţiale ale programului Galileo reprezintă o realizare importantă pentru Europa şi un prim beneficiu al recentei noastre strategii spaţiale. Este rezultatul unui efort concertat pentru proiectarea şi construirea celui mai precis sistem mondial de navigaţie prin satelit. El demonstrează excelenţa tehnologică a Europei, precum şi know-how-ul şi angajamentul acesteia în ceea ce priveşte furnizarea de servicii şi aplicaţii spaţiale. Nicio ţară europeană nu ar fi putut face acest lucru singură.”