Închisoare cu suspendare şi 190.000 lei de plată pentru contrabandă cu ţigări

0
219

Un bărbat de 47 de ani, din Drobeta-Turnu Severin, reţinut de poliţiştii doljeni în urmă cu un an, după ce a fost prins, în comuna Podari, cu aproape 20.000 de pachete de ţigări de contrabandă în maşină, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru infracţiuni la regimul vamal. Sentinţa definitivă a fost pronunţată luni, 19 octombrie a.c., de Curtea de Apel Craiova, instanţă care a dispus ca bărbatul să achite Finanţelor Publice doljene peste 190.000 lei.

Reprezentanţii Poliţiei Dolj anunţau în urmă cu aproximativ un an că, pe 8 noiembrie, seara, poliţişti din cadrul Biroului Rutier Craiova aflaţi în serviciul de supraveghere şi control al circulaţiei, în comuna Podari, au oprit pentru verificări o autoutilitară Mercedes Sprinter, la volanul căreia a fost identificat Nicuşor Predoaica, de 46 ani, din Drobeta-Turnu Severin, judeţul Mehedinţi. La controlul făcut în interiorul dubiţei, oamenii legii au descoperit 19.990 de pachete ţigări netimbrate (399.800 ţigarete) marca Marble.

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor ajunşi la faţa locului au preluat cercetările, stabilind faptul că ţigările identificate provin din contrabandă, iar valoarea acestora pe piaţă se ridică la suma de 240.000 lei. Astfel, pe numele celui în cauză a fost întocmit un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de contrabandă. În baza probatoriului administrat de poliţiştii craioveni, mehedinţeanul a fost reţinut pentru 24 de ore şi introdus în arestul IPJ Dolj. De asemenea, autoutilitara folosită la transportul de ţigarete a fost indisponibilizată şi predată Direcţiei Regionale Vamale Craiova, care urmează să stabilească şi prejudiciul adus bugetului de stat de către suspect.

O zi mai târziu, pe 9 noiembrie 2014, bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova cu propunere de sesizare a judecătorului de drepturi şi libertăţi în vederea emiterii mandatului de arestare preventivă pentru o durată de 30 de zile, apoi a ajuns în faţa magistraţilor Judecătoriei Craiova, care i-au emis mandat pentru 30 de zile. Măsura a fost prelungită ulterior, bărbatul fiind pus în libertate pe 21 ianuarie 2015.

Între timp a fost trimis în judecată de procurorii craioveni pentru „colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia”. Judecătoria Craiova a pronunţat sentinţa în cazul mehedinţeanului pe 8 mai a.c. Nicuşor Predoaica a fost găsit vinovat şi condamnat la 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Drobeta-Turnu Severin, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare. Judecătorii i-au restituit autovehiculul cu care transportase ţigările şi au admis acţiunea civilă a ANAF – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova obligând inculpatul la plata sumei de 190.054 lei.

Nemulţumiţi de sentinţă, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, dar şi reprezentanţii Finanţelor Publice Dolj (parte civilă) au formulat apel, care s-a înregistrat pe 26 iunie a.c. pe rolul Curţii de Apel Craiova. Luni, 19 octombrie a.c. instanţa de apel a pronunţat sentinţa definitivă. Judecătorii Curţii de Apel Craiova au admis apelul procurorilor şi i-au majorat pedeapsa lui Nicuşor Predoaica la 2 ani de închisoare, însă tot cu suspendare, suma pe care o are de achitat rămânând aceeaşi, însă cu dobânzi şi penalităţi, restul dispoziţiilor din sentinţa pronunţată pe fond fiind menţinute.