Impozite relaxate în 2016 pentru craioveni

0
208

Autoritățile locale le dau o veste bună și una rea craiovenilor în ceea ce privește taxele și impozitele. Deși se aplică cote de impozitare mai mari, stabilite prin actualul Cod Fiscal, atât persoanele fizice, cât și firmele vor fi taxate, în 2016, mai puțin față de anul în curs. Însă anul 2017 va veni cu o majorare de 500% a impozitului pe clădire în cazul în care proprietarii nu își reabilitează fațadele clădirilor de patrimoniu.

În ciuda faptului că subiectul a fost unul foarte important, cu atât mai mult cu cât impozitarea se va face după un nou Cod Fiscal, foarte puțini craioveni au participat la dezbaterea publică organizată, ieri, de Primăria Craiova pe tema taxelor și impozitelor. Cei care au participat, totuși, la discuții au dorit să știe ce scutiri de la impozite se fac în acest an și cum va fi plătit impozitul pe locuință. Craioveanul Marinescu Lili a întrebat dacă impozitul va fi mai mic pentru blocurile reabilitate termic, iar răspunsul a fost că proprietarilor li se aplică o scutire de 10%, pe o perioadă de 7 ani, la impozitul pe locuință dacă au făcut reabilitarea din buget propriu.

Terenul de sub apartament crește impozitul cu 16-20 de lei

O problemă interesantă a fost ridicată de craioveanul Marian Trifan, președintele Asociației Pensionarilor „Mihai Viteazul”. Acesta i-a întrebat pe reprezentanții municipalității la cât se va ridica impozitul pe apartament, dat fiind faptul că, în acest an, va trebui să se plătească și terenul de sub bloc. Directorul Direcției de Taxe și Impozite a Primăriei Craiova, Elena Bonescu, a explicat că impozitul pe terenul de sub locuință, fie ea și apartament, a fost reintrodus prin noul Cod Fiscal și că se va calcula în funcție de suprafața apartamentului. „Suprafața locuinței se va înmulți cu valoarea stabilită pentru terenul intravilan. Dar oricum nu va fi mai mare de 16-20 de lei pe an pentru un apartament”, a menționat directorul de la Taxe.

Se merge pe cotele minime de impozitare

Aceste sume pentru terenul de sub locuințe sunt singurele care se adaugă la impozitul pe locuință, autoritățile locale asigurându-i pe craioveni că noile cote de impozitare aduse de actualul Cod Fiscal nu schimbă datele în ceea ce privește imobilele cu destinație de locuință. „Nu cresc taxele și impozitele locale față de anul 2015. La categoriile de impozite stabilite prin Codul Fiscal s-au aplicat cotele minime, chiar dacă au fost mulți care s-au speriat la apariția Codului Fiscal de faptul că primăriile pot să crească foarte mult aceste cote, iată că în Craiova nu se întâmplă, am rămas pe cota minimă”, a spus primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

Majorare cu 500% a impozitului pe clădiri

Începând cu 2017 însă, Primăria Craiova se pregătește să vină cu o majorare uriașă, de 500%, a impozitului pe locuință în cazul imobilelor nereabilitate. Primarul Olguța Vasilescu a explicat că, deși actualul Cod Fiscal prevede acest lucru, municipalitatea a luat decizia să îi mai păsuiască pe proprietari cu încă un an. „Sunt foarte multe clădiri de patrimoniu care sunt degradate, proprietarii nu au dat atenție nici măcar fațadelor, însă ne-am gândit să nu fie o măsură coercitivă și să le lăsăm la dispoziție timp de un an ca să poată să și le reabiliteze singuri, exact așa cum s-a întâmplat în centrul vechi. Asta sperăm să se întâmple și anul viitor cu celelalte clădiri de patrimoniu care se află pe teritoriul municipiul Craiova”. Pentru 2016, Primăria Craiova acordă și scutire la taxa de autorizație pentru reabilitarea clădirilor vechi.