Silozurile şi serele pot fi cumpărate, direct, de beneficiarii PNDR

0
788

Silozurile, grajdurile şi serele din cadrul proiectelor implementate cu fonduri europene din Programul Naţional de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020) ar putea fi achiziţionate de către beneficiarii PNDR, în mod direct, fără a mai parcurge nicio altă procedură de achiziţie. Importanţa silozurilor este evidentă, pentru orice mare producător agricol. De-a lungul ultimilor ani, mulţi agricultori de top din Dolj au reuşit să construiască silozuri sau să facă diferite modernizări ale exploataţiilor agricole, ceea ce le-a dat posibilitatea depozitării şi valorificării cerealelor la preţuri care să le permită optimizarea profitului. Pentru păstrarea producţiei agricole, judeţul Dolj dispune de o capacitate totală de 1.067.323 to, din care în silozuri – 457.728 to, iar în magazii – 609.595 to, spaţiile de depozitare aparţinând unui număr de 203 agenţi economici autorizaţi conform OUG nr. 12/2006.

siloz 1AFIR a lansat în dezbatere publică Ghidul Bazei de date cu preţuri de referinţă pentru silozuri, grajduri şi sere finanţate prin PNDR 2020. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.info, în cadrul secţiunii „Dezbatere Publică”, versiunea consultativă a Ghidului Bazei de date cu preţuri de referinţă pentru silozuri, grajduri şi sere din cadrul proiectelor implementate cu fonduri europene din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Preţurile de vânzare către beneficiari vor fi publice

          „După modelul Bazei de date cu preţuri de referinţă pentru maşini, utilaje şi echipamente specializate, pe care AFIR a implementat-o încă din 2014, am decis să realizăm un instrument de lucru similar şi pentru silozuri, grajduri şi sere. Astfel, elementele care se vor regăsi în această Bază de date, vor putea fi achiziţionate de către beneficiarii PNDR, în mod direct, fără a mai parcurge nicio altă procedură de achiziţie. Mai mult, beneficiarii PNDR vor avea la îndemână soluţii la cheie pentru realizarea unui sistem integral de depozitare a cerealelor. De asemenea, atrag atenţia asupra faptului că, în Baza de date se vor introduce preţurile de vânzare către beneficiarii PNDR, nu preţurile recomandate de producători”, a precizat directorul general al AFIR, Adrian-Ionuţ Chesnoiu.

          Elementele din categoriile menţionate – silozuri, grajduri şi sere – se vor introduce în Baza de date sub forma unor proiecte tip, funcţionale, de către producător sau de către un singur importator/dealer al acestuia. Producătorul sau importatorul care înscrie elemente are posibilitatea de a încărca maximum 20 de proiecte tip pentru fiecare marcă din categoriile menţionate. Preţurile din baza de date vor fi exprimate în Euro şi nu vor include TVA (preţ CIP la beneficiar).

Producătorii sau importatorii, aşteptaţi să-şi înregistreze mărcile

          silozActualizarea preţurilor se va realiza o dată pe an pentru fiecare marcă per trader, cu aprobarea conducerii AFIR şi se va face la solicitarea oficială a producătorului/importatorului/dealerului care a înscris marca respectivă în Baza de date în urma analizării acesteia de către experţii AFIR. Versiunea consultativă a Ghidului Bazei de date cu preţuri de referinţă pentru silozuri, grajduri şi sere este publicată pe portalul AFIR la secţiunea „Dezbatere Publică”, rubrica „Documente în dezbatere”.

          Marii producători agricoli doljeni s-au preocupat din timp şi nu au aşteptat apariţia acestei posibilităţi de achiziţionare. Este cazul celui mai mare siloz din România, cel de la Segarcea, care aparţine grupului de firme deţinut de Mihai Anghel. A costat peste 10 milioane euro, are 12 celule, fiecare cu o capacitate de stocare de 5.000 tone, ridicându-se pe verticală până la 54 metri. Poate înmagazina 60.000 tone cereale sau floarea-soarelui, care se adaugă, în felul acesta, unei capacităţi de stocare existente de 300.000 tone, cu conexiuni directe la calea ferată – Pleniţa, Banu Mărăcine, Portăreşti, Mischii, Scaeşti, Calafat, Bistreţ, Poiana Mare ş.a.m.d.. Dispune de instalaţii de uscare şi sortare, instalaţii de ventilare, sisteme de monitorizare a temperaturii, sisteme automate de supraveghere. Capacitatea de recepţie este de 500 tone pe oră, când livrarea se face din mijloace de transport auto, şi de 250 tone pe oră când se face pe calea ferată. Capacitatea de uscare este de 100 tone pe oră.