Este migraţia economică o cauză a scăderii demografice cu 18 milioane de persoane în această regiune?

0
410

stroeParlamentarii liberali Ionuţ Stroe şi Cezar Preda, membri ai Delegaţiei României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, au fost aleşi miercuri ca raportori pentru două dosare deosebit de importante în Comisia pentru Migraţie. Ionuţ Stroe a fost ales raportor pe tema „Migraţia muncii din Europa de Est şi impactul său asupra proceselor socio-demografice din ţările de origine”. Acesta a avut-o drept contracandidată pe deputata norvegiană Kristin Ørmen Johnsen. Deputatul Cezar Preda a învins-o pe Daphné Dumery (Belgia), urmând să fie raportor pe tema „Refugiaţii şi migranţii, ţinte uşoare pentru traficul de persoane şi exploatare”.

Înainte de căderea Cortinei de Fier, migraţia dinspre Europa de Est către Occident era motivată în primul rând politic. În prezent, motivaţia principală este una economică, iar migranţii provin în cea mai mare parte din ţări care s-au integrat deja în Uniunea Europeană şi beneficiază astfel de dreptul de a călători şi munci în Occident. Conform unor statistici publicate de ONU, populaţia Europei de Est s-a micşorat din 1990 până în prezent cu aproximativ 18 milioane de locuitori, fiind cea mai semnificativă scădere demografică dintr-o regiune a planetei de după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Impactul acestei migraţii masive poate fi urmărit pe mai multe niveluri, cum ar fi cel economic, social sau demografic. Raportul „Migraţia muncii din Europa de Est şi impactul său asupra proceselor socio-demografice din ţările de origine” va urmări să răspundă la câteva întrebări importante: „care este, în cifre exacte,  impactul emigraţiei asupra îmbătrânirii populaţiei în ţările de origine şi care sunt repercusiunile pe termen lung asupra sistemelor de asigurare socială?”; „ce procent din migranţi decid să se întoarcă în ţara de origine şi câţi să rămână în ţara de destinaţie?”; „cum contribuie migraţia la îmbunătăţirea abilităţilor profesionale ale celor care pleacă?”; „caţi dintre migranţii care aleg să se întoarcă în ţara de origine decid să îşi deschidă o afacere, ca urmare a experienţei economiei de piaţă dezvoltate din Europa occidentală?”. Răspunsurile la aceste întrebări vor servi drept fundament pentru formularea unor recomandări care vor fi supuse aprobării Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

După ce a fost ales raportor de către Comisia pentru Migraţie a APCE, deputatul PNL Ionuţ Stroe a declarat: „Peste 3,5 milioane dintre conaţionalii mei locuiesc şi muncesc în ţările din Vestul Europei. Aşadar, ca parlamentar român, cunosc în detaliu situaţia si consecinţele migraţiei. Mă onorează în mod deosebit încrederea pe care mi-au acordat-o colegii din toată Europa desemnându-mă raportor pe problema migraţiei economice din Europa de Est. Acest raport trebuie sa pornească de la un studiu asupra impactului pe care îl are migraţia atât la nivel mic (pentru indivizi, familii şi gospodării), cât şi la nivel mare, asupra economiei europene, asupra finanţelor şi demografiei ţărilor implicate. Recomandările formulate în concluzie trebuie să ghideze ţările europene în adoptarea unor măsuri care să îmbunătăţească viaţa tuturor cetăţenilor, indiferent de ţara în care locuiesc. Consider că acesta este un subiect de maxim interes pentru România şi ţările vecine, dar în egală măsură şi pentru Europa de Vest”.

Ionuţ Stroe, Deputat PNL,

Membru în Delegaţia României la APCE