Sâmbătă, 20 septembrie, la Colegiul Naţional „Carol I” va avea loc selecţia finală a elevilor , pentru anul şcolar 2017 – 2018, cei cu performanţe notabile obţinute la Olimpiadele şcolare, pe materii, la secţiunile „ştiinţelor exacte” – matematică, informatică, fizică, biologie, chimie – pentru Centrul Judeţean de Excelenţă (CJE) Dolj. Instituţia, prezentă în fenomenul educaţional, din anul 2015, este cea care îi pregăteşte pe copiii merituoşi pentru carieră. Pînă în acest moment, sunt înscrişi 475 de elevi, cuprinşi în clasele a IV-a – a XII-a.
În urmă cu doi ani, începea derularea unui proiect ambiţios, cel conform căruia cei mai buni elevi din clasele a IV-a – a XII-a, erau cuprinşi într-un program de pregătire, în cadrul Centrului Judeţean de Excelenţă Dolj. Prioritari au fost şi sunt copiii care au obţinut rezultatele remarcabile la Olimpiadă – faza naţională şi judeţeană, la „ştiinţele exacte”. Alături de ei – profesorii care i-au pregătit, şi ei atent selecţionaţi. „ A fost şi este un program ambiţios, în care beneficiem de sprijinul tuturor instituţiile – Inspectoratul Şcolar Judeţean, Consiliul Judeţean Dolj, Consiliul Local Municipal Craiova, Prefectura Dolj, etc. Sunt încurajaţi toţi cei care au obţinut premii la fazele înalte ale Olimpiadei, la materii din curricula ştiinţelor exacte. Cursurile sunt desfăşurate sâmbăta şi ţin conte de fiecare an de studiu – de la trei – patru ore, pentru cei mai mici, până la şase ore în ceea ce-i priveşte pe cei din clasele mari. Şi în acest an, vom merge pe o selecţie serioasă ”, a precizat prof. Luminiţa Popescu, director al CJE Dolj.
Teste la nivel de concurs naţional
În anul şcolar trecut, la CJE au fost constituite 22 de grupe, în care au fost cuprinşi 325 de elevi, cu un total maxim/grupă de 15 copii, pe fiecare an de studiu. Acum, se află în plină derulare procesul de triere a candidaţilor, cu atât mai mult cu cât sunt foarte mulţi candidaţi, datorită rezultatelor obţinute de-a lungul timpului şi apetenţei pentru o pregătire suplimentară. „Până în prezent, sunt înscrişi 475 de candidaţi, în prima etapă de selecţie, proces care se va încheia astăzi (ieri – n.r.). În cea de-a doua etapă, unde se vor susţine teste scrise, şi care va avea loc sâmbătă, 23 septembrie, începând cu ora 09:00, la Colegiul Naţional „Carol I”, vor participa cei care ori şi-au schimbat specialitatea ori au descoperit una nouă. Pentru cei din clasele a IV-a – a VI-a, timpul de lucru este de două ore, iar pentru cei din anii superiori perioada creşte cu o oră. Nivelul subiectelor este unul de nivel de concurs naţional. Interesul este, de la an la an, mai mare, iar cei care au mai participat sunt din ce în ce mai mult interesaţi. Din cei 475 de înscrişi, cei mai mulţi sunt la matematică (332), câte 50 fiind la fizică, informatică, biologie, restul provenind de la chimie.La testarea de sâmbătă, baremul minim este dejumătate din punctajul maxim. Săptămâna viitoare , vor fi afişate rezultatele finale”, a mai menţionat Luminiţa Popescu. Cadrele didactice sunt şi ele cuprinse în acest program, prioritate având cele care au obţinut performanţe cu elevii pregătiţi de-a lungul anilor.