Primăria Craiova a montat o poartă nouă la Grădina Botanică

0
407

Principala zonă de acces în Grădina Botanică este deliminată printr-o poartă de metal care îşi aşteaptă, deocamdată, decoraţiunile. Autorităţile locale au anunţat că respectiva poartă va avea un design impunător care va imita stilul ce se regăseşte în gardul împrejmuitor de la Muzeul de Artă.

Poarta prin care se va face intrarea în Grădina Botanică trebuie să aibă o arhitectură cu totul deosebită, pentru a fi pe măsura unei grădini publice de anvergura celei din Craiova. Autorităţile locale au şi montat-o, deşi nu este terminată deocamdată. Poarta este confecţionată din metal şi se ridică mult deasupra gardului, care şi acesta a fost construit de la zero. „Aşa cum arată acum, nu este gata. Trebuie să venim cu decoraţiunile din metal cu care o vom înfrumuseţa. Va arăta foarte frumos”, ne-a spus unul dintre muncitorii care încă lucrează la finisajele gardului. Decoraţiunile sunt executate tot din metal şi imită îndeosebi frunze pentru a se armoniza cu peisajul pe care vizitatorii îl vor găsi dincolo de gard.

Încă se lucrează

Lucrările din interiorul Grădinii Botanice nu s-au finalizat în totalitate. În timp ce straturile cu lalele multicolore din partea stângă a grădinii îi atrag pe vizitatorii care roiesc în jurul lor ca nişte albinuţe, muncitorii de la RAADPFL continuă să scoată la lumină parcelele din partea opusă. Încă se curăţă vegetaţia sălbatică pe care angajaţii în salopete o încarcă în remorci şi o scot din interiorul grădinii. În locurile rămase libere se plantează copaci, la fel şi în jurul terenului de sport care a fost amenajat pe latura blocurilor. Livada cu pomi pitici care se găseşte în aceeaşi zonă a trecut şi ea prin operaţiunea de curăţare, primăvara lăsând pe crenguţe o puzderie de flori alb-rozalii care se vor transforma, după mulţi ani, şi în roade.

Foştii agronomi cer o etichetare a plantelor

Foştii absolvenţi ai Facultăţii de Agronomie din Craiova, care l-au avut îndrumător chiar pe profesorul Alexandru Buia, cel care a amenajat de la zero această grădină, sunt de părere că totuşi lucrările de modernizare nu trebuie să se limiteze numai la asta, ci să se intre şi pe o parte ştiinţifică. Prof. univ. dr. Aurel Preda şi Vasile Dulgheru au recomandat autorităţilor locale să solicite sprijin din partea universitarilor pentru a eticheta plantele care se găsesc în Grădina Botanică. Aceştia susţin că dacă nu se menţionează denumirile ştiinţifice, plantele şi copacii care se găsesc acum în acel areal se pierd în masa de vegetaţie, iar Grădina Botanică nu mai păstrează alura de spaţiu pentru studiu şi cercetare ştiinşifică pentru care a şi fost creată odată.

Se aşteaptă şi un bust al profesorului Alexandru Buia

Tot la solicitarea agronomilor cu state vechi, care sunt legaţi sentimental de acest loc prin prisma faptului că au contribuit la lucrările de amenajare, fiind printre studenţii care au modelarea straturile şi dealurile de aici, Grădina Botanică trebuie să aibă şi un bust al părintelui său, prof. univ. dr. Alexandru Buia. Aurel Preda şi Vasile Dulgheru sunt de părere că spaţiul de la intrarea în Grădina Botanică trebuie să fie îmbogăţit cu o statuie din bronz care să îl înfăţişeze pe cel care a pus bazele acestei grădini, dând ca exemple toate marile parcuri, dar şi aşezăminte sociale şi culturale din lume. La un calcul sumar, statuia din bronz al lui Alexandru Buia ar costa în jur de 3000 de euro, fără soclu. Profesorii spun că a mai existat un bust al întemeietoriului Grădinii Botanice, dar că nu se ştie ce s-a întâmplat cu acesta.