Poliţistul de frontieră doljean care proteja o reţea de braconieri face sărbătorile de iarnă după gratii

0
158

Poliţistul de frontieră doljean ajuns după gratii în luna octombrie pentru trei infracţiuni de luare de mită şi trei infracţiuni de complicitate la braconaj cinegetic rămâne încă 30 de zile în spatele gratiilor. Tribunalul Dolj i-a prelungit, la solicitarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, arestarea preventivă, hotărârea rămânând definitivă la sfârşitul săptămânii trecute, la Curtea de Apel Craiova. Agentul Aurel Iovan, din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Bistreţ, este acuzat că proteja şi coordona un grup de braconieri doljeni, alături de el fiind cercetaţi, în libertate, alţi patru bărbaţi.

frontieraReamintim că, pe 17 octombrie a.c., procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, împreună cu ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Dolj, din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), au reuşit destructurarea unui grup de braconieri, coordonat de un agent de poliţie de frontieră din cadrul SPF Calafat – Sector Poliţie Bistreţ. Este vorba despre Aurel Iovan (48 de ani), din comuna Rast. Alături de el au fost reţinuţi Florin Şarlă (42 de ani), din Craiova, acuzat de 3 infracţiuni de dare de mită, trei infracţiuni de braconaj cinegetic şi uz de armă letală fără drept; Ovidiu Alexandru Ozunu (34 de ani), din Craiova, Bogdan Cosmin Bărbulescu (38 de ani), din Craiova, şi Nicolae Balaci, acuzaţi de câte trei infracţiuni de dare de mită şi trei infracţiuni de braconaj cinegetic, aceştia fiind plasaţi sub control judiciar de Tribunalul Dolj.

Anchetatorii au precizat că agentul de poliţie facilita braconierilor accesul în perimetrul fondului cinegetic, iar după ce aceştia împuşcau animalele sălbatice, le asigura părăsirea în siguranţă a zonei, pentru aceste servicii primind ulterior foloase necuvenite. Anchetatorii au comunicat faptul că, în perioada iunie – octombrie 2016, Balaci Nicolae, Şarlă Florin, Ozunu Alexandru Ovidiu şi Bărbulescu Cosmin Bogdan s-au deplasat în zona Bistreţ, judeţul Dolj, unde, pe timpul nopţii, au braconat prin împuşcare mistreţi şi iepuri, acest lucru întâmplându-se pe timpul executării serviciului de către agentul de poliţie Iovan Aurel care avea în competenţă zona respectivă. Agentul de poliţie facilita braconierilor accesul în perimetrul fondului cinegetic, iar după ce aceştia împuşcau animalele sălbatice, le asigura părăsirea în siguranţă a zonei, pentru aceste facilităţi Iovan Alexandru primind ulterior foloase necuvenite, respectiv vânat braconat, în valoare de aproximativ 2.500 euro.

Cei cinci au fost reţinuţi pentru 24 de ore, însă pe 18 octombrie doar poliţistul de frontieră a fost arestat. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au cerut, pe 12 decembrie a.c., prelungirea măsurii arestării preventive faţă de agent, propunerea fiind admisă de Tribunalul Dolj care a emis pe numele acestuia mandat pentru încă 30 de zile. Aurel Iovan a contestat însă hotărârea Tribunalului, dar joi, 15 decembrie a.c., Curtea de Apel Craiova i-a respins contestaţia, astfel că va petrece sărbătorile de iarnă după gratii.