Condamnat definitiv la 5 ani de puşcărie după ce a vrut să-i ia gâtul cu coasa unui consătean

0
206

Tânărul de 22 de ani din comuna doljeană Ostroveni, arestat în luna martie a.c., după ce a fost la un pas să bage în pământ un consătean pe care l-a tăiat la gât cu coasa, a fost condamnat definitiv. Curtea de Apel Craiova i-a respins apelul declarat împotriva sentinţei Tribunalului Dolj prin care a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru tentativă de omor, astfel că va executa această pedeapsă.

puscarieReamintim că, potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, fapta pentru care Octav Cătălin Vasile a ajuns în spatele gratiilor s-a petrecut duminică, 20 martie a.c., după-amiaza, în jurul orei 16.00, în comuna Ostroveni. Poliţiştii din localitate au fost anunţaţi că Marian Lupu, de 45 de ani, din Ostroveni, a fost victima unei agresiuni comise de Octav Cătălin Vasile, de 22 de ani. Din cercetările efectuate de poliţişti şi procurori s-a stabilit că între victimă şi autor a izbucnit un conflict spontan, în staţia de autobuz din localitate, iar în timp ce se certau, Vasile, care oprise acolo căruţa, a pus mâna pe coasa pe care o avea în atelaj şi l-a lovit pe Lupu în zona latero-cervical stângă. Mai exact, a încercat să-i ia gâtul.

Victima a fost transportată la spital, unde a primit îngrijiri medicale şi s-a constatat că avusese mare noroc, medicii legişti stabilind ulterior că are nevoie de 16 zile de îngrijiri pentru vindecare, însă, dat fiind faptul că lovitura i-a fost aplicată într-o zonă vitală, în cursul zilei de luni, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au decis să-l reţină pe agresor pentru 24 de ore, sub acuzaţia de tentativă de omor. Marţi, 22 martie a.c., a fost prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă, propunere admisă de instanţă, care i-a emis mandat pentru 30 de zile, măsura fiind ulterior prelungită, astfel că tânărul n-a mai ieşit din spatele gratiilor.

Pe 5 mai a.c. s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care bărbatul a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracţiunii de tentativă de omor, iar miercuri, 19 octombrie a.c., instanţa a pronunţat sentinţa pe fond. Octav Cătălin Vasile a cerut schimbarea încadrării juridice a faptei în lovire şi ale violenţe, solicitare respinsă de instanţă, şi a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Victima nu s-a constituit parte civilă, astfel că instanţa a mai dispus ca inculpatul să-i achite doar cheltuielile de spitalizare, în valoare de 546,54 lei.

Nemulţumit de sentinţă, tânărul a declarat apel, care s-a înregistrat pe 10 noiembrie la Curtea de Apel Craiova, iar săptămâna trecută instanţa a soluţionat cauza. Apelul inculpatului a fost respins ca nefondat, astfel că rămâne cu pedeapsa primită la Tribunal: „Respinge apelul declarat de inculpatul Vasile Octav Cătălin ca nefondat. Deduce arestul preventiv de la 19.10.2016 la zi. Obligă inculpatul la plata sumei de 100 lei cheltuieli judiciare statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.