„România a trecut prin ample schimbări, s-a confruntat cu exodul forţei de muncă spre ţările occidentale”

0
319

În anul 1998, s-a înfiinţat Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, împreună cu agenţiile teritoriale. Zilele trecute, s-au împlinit 18 ani de activitate a Serviciului Public de Ocupare din România. Momentul aniversar a fost marcat şi de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj, prin organizarea, la sediul instituţiei, a unei întâlniri cu agenţii economici din judeţ.

Marcel-Dumitru-MiclăuUn punct important de pe ordinea de zi a întâlnirii l-a constituit prezentarea principalelor modificări aduse Legii nr.76/2002, prin O.U.G. 60/2016, punându-se accent pe facilităţile acordate angajatorilor, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în vederea stimulării încadrării în muncă a anumitor categorii de şomeri. Serviciile de mediere a muncii, serviciile de preconcediere, dar şi obligaţiile pe care angajatorii le  au potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002  au fost alte subiecte discutate în cadrul întâlnirii.

job1„Momentul aniversar este deopotrivă  unul de reflecţie, de evaluare şi de proiecţie. România a trecut prin ample schimbări, s-a adaptat la cerinţele Uniunii Europene, s-a confruntat cu exodul forţei de muncă către ţările occidentale, a avut perioade de creştere economică, dar a cunoscut şi depăşit momentele dificile generate de criza economică din anii trecuţi. În acest context, Serviciul Public de Ocupare din România a acumulat o experienţă bogată şi valoroasă la aceasta contribuind şi schimbul de bune practici cu instituţiile similare din state membre UE”, a subliniat Marcel Dumitru Miclău, preşedinte Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Implementarea concretă a noilor măsuri va aduce noi locuri de muncă

jobScopul acestui eveniment a fost acela de a asigura o bună informare a agenţilor economici cu privire la serviciile oferite de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj persoanelor juridice, dar şi de consolidare a relaţiei acestora cu instituţia noastră. „Printre realizările acestui an doresc să menţionez introducerea noilor reglementări privind stimularea ocupării forţei de muncă, rezultate în urma implicării susţinute a Ministerului  Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi cooperării cu partenerii sociali. Prin aceste măsuri sperăm ca Romania să continue să se dezvolte sustenabil, atât prin crearea de locuri de muncă, cât şi prin încurajarea mobilităţii sociale şi teritoriale. Sperăm că implementarea concretă a noilor măsuri va aduce noi locuri de muncă pentru grupurile vulnerabile – tineri NEET, şomeri de lungă durată, persoane cu dizabilităţi, familii monoparentale, persoane peste 45 ani. Nu au fost uitaţi nici românii plecaţi peste hotare pentru a munci în statele Uniunii Europene. Ei sunt aşteptaţi şi încurajaţi să revină pe plaiurile natale, având posibilitatea de a beneficia de noile facilităţi cuprinse în Pachetul de Mobilitate”, a mai spus preşedintele ANOFM .