Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu: Corupţia ucide şi acest lucru nu este nicăieri mai evident decât în sănătate

0
151

vlad-voiculescuMinistrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, ieri, la prezentarea Strategiei naţionale anticorupţie 2016-2020, despre efectele negative ale ”plicului” dat medicilor, afirmând că în niciun domeniu nu este mai evident că sistemul corupt ucide. „Corupţia ucide şi acest lucru nu este nicăieri mai evident decât în sănătate. Corupţia slăbeşte, dar nu în modul în care ne-am dori cu toţii din când în când, ci ne slăbeşte pe cei mai slabi dintre noi. Corupţia slăbeşte societatea noastră în ansamblu şi corupţia slăbeşte statul, iar un stat slab este unul care nu construieşte spitale, nu asigură medicamente, nu asigură salarii decente, nu asigură condiţii decente pentru pacienţi şi pentru medici, nu-şi protejează medicii şi pacienţii de abuzuri”, a declarat Vlad Voiculescu.

Vorbind despre “plicul” dat medicilor, ministrul a spus că salariile din sistem trebuie mărite şi că un prim pas în acest sens a fost făcut prin recenta ordonanţă adoptată de Guvern referitoare la salarizarea bugetarilor. „Dincolo de nuanţele legale aş vrea să vorbesc despre cauzele plicului. Nu poţi să vorbeşti despre cauzele plicului fără să vorbeşti de salariile relativ mici ale personalului medical. Un pas important s-a făcut prin ordonanţa de guvern recentă, dar procesul trebuie continuat. Salariile personalului medical trebuie mărite. Din punct de vedere moral plicul e nimic altceva decât un abuz, un abuz împotriva celor mai slabi ca noi, un abuz împotriva noastră, a tuturor, atunci când suntem cel mai vulnerabili”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Voiculescu a adăugat, în context, că este în primul rând o problemă de mentalitate la nivelul societăţii şi că, personal, cunoaşte foarte mulţi medici oncologi, însă niciunul dintre ei nu condiţionează actul medical de primirea banilor. „De multe ori suntem tentaţi să credem că e o chestiune banală. Plicul a structurat sistemul aşa cum îl vedem în ziua de azi. Plicul îi face pe mult pacienţi să nu ajungă la medic. Acum ceva vreme am întâlnit într-o localitate care nu e departe de casa părinţilor mei, din Dâmboviţa, o mamă care şi-a dus copilul prea târziu la medic. Avea o afecţiune oncologică, un cancer, iar atunci când am întrebat de ce nu s-a dus mai devreme, răspunsul a fost: nu am eu bani de Bucureşti. În localitatea de lângă nu a fost diagnosticat la timp. Nu am eu bani de Bucureşti înseamnă trei lucruri: nu am bani de drum, nu am unde să stau în Bucureşti, dar mai ales înseamnă nu am bani de şpagă. Întâmplător ştiu foarte mulţi medici din specialitatea oncologie pediatrică. Nu ştiu nici măcar unul care să condiţioneze actul medical de plic, de primirea unui folos necuvenit. Dar pentru mama acelui copil lucrurile erau foarte clare: nu putea merge la Bucureşti, nu putea să-şi ducă copilul la tratament fără a avea bani. Corupţia ucide!”, a mai spus Voiculescu.mita

El a identificat şi alte efecte nocive, precizând că acest fenomen duce şi la conflicte nejustificate între medici. „Plicul e cel care duce la folosirea proastă a resurselor din spitale. Plicul duce la conflicte nejustificate între membrii corpului medical, pentru resurse precum săli de operaţii, paturi şi multe altele. Plicul, de asemenea, îi face pe medicii tineri să nu aibă acces la pacienţi de multe ori, pentru că există plic. Plicul, de asemenea, duce la existenţa absolut insulară a echipelor multidisciplinare în spitalele noastre. Plicul duce şi la respingerea ideii de second opinion. Second opinion fiind un mecanism care salvează vieţi şi care salvează şi bani”, a mai spus ministrul Sănătăţii.