Ministrul Justiţiei, Raluca Prună: Strategia anticorupţie pune accent pe prevenţie. Bugetul alocat, 100 milioane de euro

0
362

raluca-prunaMinistrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, ieri, că Strategia Anticorpuţie 2016-2020 pune accent pe prevenţie şi îşi propune să consolideze interdicţiile postangajare, avertizorul de integritate şi consilierul de etică, bugetul necesar aplicării strategiei fiind de 100 milioane de euro. “Propunem societăţii o schimbare de paradigmă, să punem accentul pe educaţie şi pe prevenţie pentru a preîntâmpina faptele de corupţie.(…) Prin noua strategie ne propunem să consolidăm cel puţin trei dintre măsurile preventive care nu au funcţionat atât de bine-interdicţiile postangajare, avertizorul de integritate şi consilierul de etică”, a declarat ministrul Justiţiei, Raluca Prună, la lansarea strategiei care are loc la Palatul Victoria.

Raluca Prună a afirmat că noua strategie este “prima care nu demolează ce s-a făcut anterior, ci construieşte”. Ministrul Justiţiei a precizat că bugetul necesar pentru măsurile noi prevăzute de noua strategie este de aproximativ 100 de milioane de euro, fără a include bugetele minimale pentru măsuri anticorupţie în vigoare. “Strategia este construită astfel încât toate instituţiile publice să poată atrage fonduri europene deja disponibile. Este important ca instituţiile să coopereze, să iniţieze parteneriate sau consorţii pentru a atrage cât mai mult din resursele deja alocate pe această temă a integrităţii”, a mai spus Raluca Prună.

Prună a reafirmat că mijloacele coercitive şi acţiunea DNA nu sunt suficiente, susţinând că schimbarea de paradigmă pe care o propune implică responsabilităţi la nivel managerial. “Este important ca la nivel de conducere de instituţie să se asume că anticorupţia începe cu managementul resurselor publice, transparenţă decizională şi utilizarea instrumentelor de audit şi control intern. Promovăm prin noua strategie un model de manager de instituţie care se implică efectiv în promovarea integrităţii, care oferă dacă se poate propriul exemplu de integritate, sancţionează sau gestionează adecvat încălcările regulilor de la cele mai mici, de tipul abaterilor administrative, până la cele mai grave de tipul infracţiunilor, unde managerul are obligaţia să sesizeze organele competente”, a explicat Prună.

Raluca Prună a vorbit şi despre operaţionalizarea Agenţiei de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, afirmând că rolul agenţiei este de a recupera produsul infracţiunii şi de a-l reda societăţii. Strategia propune transpunerea integrală a Directivei europene 42/2014 privind confiscarea extinsă, Prună asumându-şi că va înainta Parlamentului actul normativ de aplicare a directivei în sesiunea din toamnă. “Facem acest lucru pentru că trebuie să ne asigurăm că nimeni nu se îmbogăţeşte din infracţiuni şi că toate sumele confiscate din infracţiuni şi imobilele confiscate vor fi reîntoarse în societate prin proiecte concrete, măsurabile şi verificabile”, a mai spus Raluca Prună.

Ea a vorbit şi despre demersurile de aderare la OCDE, la Convenţia privind combaterea mituirii funcţionarilor publici în cadrul tranzacţiilor financiare internaţionale, afirmând că acesta este un obiectiv strategic naţional şi o prioritate pe agenda anticorupţiei. Ministrul Justiţiei a afirmat că îşi propune ca pe data de 10 august să pună pe masa Guvernului pentru adoptare proiectul de strategie lansat marţi în dezbatere publică.

 

Premierul Dacian Cioloş a declarat, ieri, la prezentarea Strategiei Naţionale Anticorupţie 2016-2020, că pentru credibilitatea actului de justiţie e importantă recuperarea bunurilor indisponibilizate şi a cerut o creştere a eficienţei recuperării bunurilor pe care statul trebuie să le recupereze. ”Profit de această ocazie pentru a felicita ministrul Justiţiei pentru faptul că a început operaţionalizarea Agenţiei Naţionale pentru Administrarea Bunurilor Imobilizate (ANABI). Mai sunt încă paşi de urmat, dar ceea ce am promis la început de mandat începe să se concretizeze şi profit de prezenţa ministrului de Finanţe ca să spun că pentru credibilitatea actului de justiţie e importantă recuperarea acestor bunuri indisponibilizate care sunt în responsabilitatea acestei agenţii ANABI, dar e important ca şi în cadrul ANAF acel departament care are responsabilităţi în acest domeniu să existe o creştere a eficienţei recuperării bunurilor pe care statul trebuie să le recupereze în urma deciziilor din justiţie”, a declarat premierul Cioloş.