Craiova, metropolă europeană a culturii

0
1987
În perioada 17 – 22 iunie, Craiova este o adevărată metropolă europeană a culturii, fiind gazda celei de-a VII-a ediţii a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”.  În aceste zile caniculare sunt în desfăşurare, mai multe acţiuni, bine pregătire, cuprinse în programul manifestărilor,  care reunesc poeţi de prestigiu din peste 40 de ţări. Mulți dintre ei nu pentru prima dată la Craiova, deja prieteni ai urbei noastre, cum au probat, prin scrisorile de mulțumirile adresate organizatorilor, în urma participării la edițiile anterioare.
Marţi, 18 iunie, la Sala „Oglinzilor” de la Muzeul de Artă din Craiova a avut loc festivitatea oficială de deschidere a Festivalului mondial de poezie „Mihai Eminescu”, ediţia a VII-a. După discursul oficialităţilor, a avut loc decernarea premiilor, din partea Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu”, pentru anul 2019, unor personalităţi remarcabile din domeniul artelor.  Premiul pentru poezie i-a fost acordat lui  Zhao Lihong , din China, iar premiul pentru proză a mers la  Nicolae Dabija, Republica Moldova. Distincţia pentru traducere a fost acordată lui  Baki Ymeri, cetăţean român, de origine albaneză, iar cea pentru Excelenţă în artă i-a fost atribuită lui  Ştefan Popa Popa’s.  Pentru regie de film, premiul i-a revenit lui  Bobby Păunescu, iar cel pentru jurnalism lui  Tudor Barbu, premiul „Opera Omnia” fiindu-i înmânat lui  Geo Vasile. 
Acţiune inedită, la ISU Dolj
În aceeaşi zi, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj,  avut loc, după – amiază, tot în cadrul programului festivalului, un recital de poezie, susţinut de poeţi din 15 ţări. A fost o manifestare oarecum inedită, ţinând cont de locul de desfăşurare a acesteia. „Nu s-a mai întâmplat, până acum o asemenea manifestare, într-un astfel de loc. Ne asemănăm cu ngadele noastre, pentru că nici noi, poeţii, nici ei pompierii nu dormim zi şi noapte. Nichita Stănescu spunea că poeţii şi militarii nu au somn. De aceea am venit la ISU Dolj, pentru a ne împărtăşi din experienţele propriii”, a precizat prof.univ.dr.  Ion Deaconescu, preşedintele Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu”. La rândul său, col. Constantin Florea, şeful ISU DOLJ, a menţionat: „Suntem bucurăşi să fim gazda unui asemenea eveniment, din care cu toţii avem de învăţat. La fel cum a spus domnul profesor Deaconescu, şi noi, ca şi poeţii, stăm zi şi noapte pentru a veghea la bunul mers al lucrurilor”. Mihai Firică, reprezentant al Filalei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, a declarat că „prin această vizită, am pătruns în spaţii care, par închise pentru public, în ceea ce priveşte cultura. Ori, nu este aşa. Dacă fiecare poet ar scrie despre o viaţă salvată de către pompieri, ne-ar trebui o adevărată bibliotecă”.  Nicoale Dabija , care nu credem că mai are nevoie de vreo prezentare, a ţinut să spună câteva cuvinte, unele care au trezit inimile ascultătorilor: ”Vin din ţara lui Eminescu, în România, care este tot ţara Marelui poet. Eu nu vin din străinătate, vin din România. Fac parte din acelaşi popor, cel român”. 
Lansări de carte
Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu – ediţia a VII-a”, găzduit de Craiova (17-22 iunie) şi-a continuat ieri desfăşurarea într-o reuniune la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, urmată de lansări de carte: Laura Garavaglia – Numere şi semne, Zhao Lihong – Săgeata Timpului, William Wolak – Râsul acela sălbatic de dincolo de disperare, Cinzia Demi – Eram Magdalena, Carmen Peregrina – Umbra tâinuitei lumini, Eveline Păuna – Femeie la 30 de ani. Ieri, după-amiază a avut loc şi un maraton poetic internaţional la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul” şi o seară a poeziei spaniole în centrul vechi al Craiovei. Ediţia din acest an reuneşte, cum spuneam  poeţi de prestigiu din peste 40 de ţări, încât, pentru câteva zile, Craiova poate fi considerată o veritabilă metropolă europeană a culturii. Legitimând poezia ca liant al prieteniei și vocației noastre pentru frumos, cu restul lumii.