Condamnat la 1 an şi 6 luni de puşcărie după ce a accidentat grav o tânără şi pe fiica ei de numai 9 luni

0
312

Un bărbat de 57 de ani, din Segarcea, arestat preventiv în octombrie 2015 pentru comiterea infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, a fost condamnat definitiv, vineri, 16 decembrie a.c., la 1 an şi 6 luni de închisoare cu executare. Bărbatul, la volanul unui Cielo şi cu o concentraţie de 1,20 mg/l alcool pur în aerul expirat, a accidentat grav o tânără de 25 de ani, din Cerăt şi pe fiica ei de numai 9 luni. În baza mandatului emis de instanţă, poliţiştii l-au ridicat acum şi l-au încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova.

accidentPotrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj, vineri, poliţiştii din Segarcea au pus în executare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea emis de magistraţii Judecătoriei Craiova pe numele lui Valentin Tînjală, de 57 de ani, din Segarcea. Bărbatul a fost condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de conducere sub influenţa alcoolului şi vătămare corporală din culpă, fiind ridicat şi încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, pentru ispăşirea pedepsei. Este vorba despre un şofer care, anul trecut, a provocat un grav accident de circulaţie în urma căruia o tânără de 25 de ani, din Cerăt, şi fiica ei de numai 9 luni, au fost rănite.

Beat la volan, a accidentat grav două persoane

Reamintim că, luni, 26 octombrie 2015, poliţiştii Formaţiunii Rutiere Segarcea au reţinut, pentru 24 de ore, un doljean după ce a provocat un accident rutier soldat cu rănirea a două persoane şi care se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. Mai exact, în urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că luni, în jurul orei 13.30, Valentin Tînjală, de 56 de ani, din  Segarcea, a condus un autoturism Daewoo Cielo, pe DJ 561F, în comuna Cerăt, iar într-o curbă la stânga a pierdut controlul direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă şi le-a accidentat grav pe Adriana Parpală, de 25 de ani, şi pe fiica ei, în vârstă de numai 9 luni, ambele din comuna Cerăt. Mama şi bebeluşul erau în faţa porţii unei vecine, pe spaţiul verde, când maşina scăpată de sub control le-a „spulberat”. Victimele au fost transportate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, unde s-a constatat că tânăra de 25 de ani suferise fractură de bazin, rămânând internate sub supraveghere de specialitate. Cât despre conducătorul auto, poliţiştii sosiţi la faţa locului l-au testat cu aparatul etilotest, rezultând o valoare de 1,20 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Segarcea unde i s-au recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi conducere sub influenţa alcoolului pe numele doljeanului şi au decis să-l reţină pentru 24 de ore, fiind introdus în arestul IPJ Dolj. O zi mai târziu, pe 27 octombrie 2015, bărbatul a fost prezentat Judecătoriei Segarcea care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a şoferului.

A recunoscut comiterea faptelor

Pe 3 decembrie 2015 s-a înregistrat la Judecătoria Segarcea dosarul în care bărbatul a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, iar pe 18 februarie 2016 s-a pronunţat sentinţa pe fond. Bărbatul a recunoscut comiterea faptelor şi a cerut să beneficieze de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, astfel că judecătorii din Segarcea l-au condamnat la o pedeapsă totală de 1 an şi 6 luni închisoare în regim de detenţie, întrucât mai avea la activ o condamnare cu suspendare. În plus, instanţa a hotărât ca firma la care şoferul avea încheiată poliţa de răspundere civilă auto, respectiv Societatea de Asigurare–Reasigurare Astra SA – prin lichidator judiciar KPMG Restructuring SPRL, să achite părţii civile  suma de 33.000 lei, din care 13.000 lei reprezintă daune materiale şi 20.000 lei reprezintă daune morale şi să achite şi cheltuielile de spitalizare ale victimelor, în valoare de 1.231,45 lei. Inculpatul, dar şi societatea de asigurări, au declarat apel, doarul înregistrându-se la Curtea de Apel Craiova pe 17 martie 2016. Vineri, 16 decembrie a.c., instanţa a soluţionat cauza, respingând apelurile, astfel că bărbatul a rămas cu pedeapsa primită pe fond: „Respinge, ca nefondate, apelurile. Obligă apelanţii la câte 200 lei cheltuieli judiciare statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei. Din pedeapsa primită de doljean urmează să se scadă durata reţinerii, a arestului preventiv şi a arestului la domiciliu de la 26.10.2015, la 18 februarie a.c., când s-a revocat măsura arestului la domiciliu dispusă faţă de acesta în noiembrie 2015.