Porcii de Crăciun, marfă ieftină în târgul de la Leu

0
1048

Cu o săptămână înainte de Crăciun, comercianţii şi cumpărătorii şi-au dat întâlnire, ca de fiecare dată, în târgul de la Leu, cel mai mare din apropierea municipiului Craiova. De la primele ore ale dimineţii, când încă nu se luminase bine de ziuă, căruţele cu animale urcau deja panta în vârful căreia este amenajată piaţa agro-alimentară din comună. Cu greu mai găseai un loc de parcare, ca să nu mai vorbim că, în târg, în ciuda gerului, oamenii abia mai aveau loc să treacă unul pe lângă altul. Cum era de aşteptat, cea mai mare aglomeraţie a fost pe lângă zona unde erau vânduţi porcii. 6 lei pe kilogram, acolo s-a bătut palma între cerere şi ofertă, iar marfa a fost adjudecată.      

PAGINA UNUCine nu a călcat vreodată în târgul de la Leu, în preajma Crăciunului, atunci când este cel mai aglomerat din an, nu ştie ce înseamnă cu adevărat de unde încep pregătirile pentru o masă îmbelşugată. Cel puţin asta spuneau ieri, cu obrajii îmbujoraţi de ger, comercianţii, dar şi cei care veniseră să-şi asigure carnea pentru friptură şi alte bunătăţi. De la un capăt la altul, pe o parte şi pe alta a aleii principale, întâlneai numai căruţe şi remorci, cu câte doi-trei porci de toate dimensiunile: de la cei de 70-80 de kilograme, care erau printre cei mai căutaţi, până la giganţii de 320 de kilogarame, legaţi bine cu sfoară, ca să nu distrugă atelajele.

Primii porci s-au vândut pe întuneric

targPână să cumpere, oamenii dădeau, înainte de toate, un ocol. Studiau oferta, negociau, se interesau în stânga şi dreapta, mai dădeau un telefon şi apoi, ultima dată, cădeau la preţ şi ridicau marfa. Fiecare venise pregătit de acasă cu mijlocul de transport, iar vânzătorii le dădeau bucuroşi şi o mână de ajutor să mute porcul dintr-o parte în alta. Aşa se face că pe drumul care leagă centrul comunei de târg era un du-te vino continuu: intrau căruţe cu porci, iar pe sensul celălalt de mers îşi făceau loc dubiţe cu câte un animal, mai mic sau mai mărişor, după posibilităţi. „Am cumpărat porc de aici pentru că de ani de zile ne-am învăţat să venim la Leu, aici, în târg. De data asta am ajuns mai târziu şi l-am luat cam pe ultima sută de metri. Preţul este acceptabil şi pot spune că mai mult de atât mă mulţumeşte faptul că este crescut în curte de oamenii de aici, cu porumb şi cele mai dau ei. Este, cum se spune, bio”, ne-a mărturisit Cornel Stănoiu, unul din cumpărătorii matinali din târgul de la Leu, foarte mândru de tranzacţia pe care o încheiase. În camioneta sa, legat fedeleş se afla un porc de 170 de kilograme, ce va fi sacrificat pentru aceste sărbători.

Preţul târgului: 6 lei pe kilogram

targ 4Erau şi porci la ofertă – ce-i drept, mai târziu când târgul se cam spărsese. Un comerciant venise cu o propunere de ultimă oră: un porc pe alese, după ochi cam la 70-80 de kilograme, la preţul promoţional de 400 de lei. Un chilipir, îşi făcea reclamă bărbatul, care îngheţat de-a binelea parcă, totuşi, nu ar fi vrut să se mai întoarcă acasă cu toţi cei patru porci. „E un preţ foarte mic. Un curcan, care se vinde mai încolo de mine, este trei milioane. Şi n-are decât 20 şi ceva de kilograme. Dacă le-o avea şi pe-ălea. Dar eu, care dau porcul de 80 de kilograme cu patru milioane, stau de azi-dimineaţă şi îngheţ în frigul ăsta. Normal că la anu’ mă mai gândesc şi eu dacă să mai cresc sau nu. Statul nu ne ajută cu nimic, iar preţurile sunt cum sunt. Eu înţeleg că n-are lumea bani, dar la noi cine se gândeşte? Ce să facem, să-l dăm pe degeaba? Într-un cuvânt, nu se merită, domne!”, a concluzionat Dumitru Jianu, un comerciant care spera ca măcar la spartul târgului să vândă vândă măcar unul din animale.

Crescătorii de animale au ieşit, din nou, pe pierdere

targ 5În general, însă, porcii s-au vândut chiar mai bine decât anii trecuţi, chiar dacă preţul a rămas relativ acelaşi. O explicaţie venită chiar la faţa locului este că mulţi dintre comercianţi, unii chiar din Leu, alţii din comunele apropiate- Coşoveni, Bratovoieşti, Malu Mare, Ghindeni sau Apele Vii – s-au împăcat şi cu acest preţ care nu le oferă un câştig prea mare, raportat la cheltuiala de peste an cu creşterea fiecărui porc în parte. Ca să nu mai punem la socoteală munca de care este nevoie în fiecare zi.

„Oamenii nu pot să facă sărbătorile fără un ban în buzunar. Au familii şi trebuie să le asigure acolo nişte dulciuri pentru copii, o plasă de portocale. Toate speranţele şi le-au pus în vânzarea animalelor ăstora pe care le cresc cu muncă tot anul. Acum, că preţul nu e ăla pe care îl vrem noi… Ce să facem? Le dăm şi aşa. Eu am la vânzare viţeii ăştia, dar nu se uită nimeni la ei. Vin, întreabă, le spun cât fac, patru lei pe kilogram, şi trec mai departe. Eu zic că mai puţin de atât chiar nu se poate. Cei mai mulţi se orientează către porci. A fost plin târgul de dimineaţă de la ora şase jumate. S-au dat pe întuneric”, ne-a făcut o radiografie a felului în care a decurs duminica de târg de dinaintea Crăciunului, Aurel Toma, un crescător de animale, care venise în piaţă cu trei viţei.

Şi curcanii au fost la mare căutare

targ 2Între cei mai câştigaţi au părut comercianţii de păsări. Îndeosebi curcanii aveau un preţ bun, care nu i-a împiedicat însă pe cumpărători să scoată banii din buzunar. Ba chiar, dubiţa în care erau expuşi atrăgea ca un magnet privirile curioşilor. Cei care au vrut o carne cu colesterol redus au dat banii pe curcani, recunoscând însă că doar sfatul medicului i-a convins să nu se avânte la carnea de porc. Ca să vă faceţi o ideea un curcan mărişor, care cântărea în jur de 25 de kilograme se vindea, ieri, în târgul de la Leu, cu 320 de lei. Bineînţeles, negociabil. Ca o alternativă, nu lipseau cocoşii, raţele şi gâştele, toate crescute în curţile localnicilor.

La un mititel şi o ţuică fiartă, aşa cum se obişnuieşte după o ieşire la târg, indiferent că se vinde sau se cumpără ceva, oamenii făceau haz de necaz pe seama faptului că, din nou, fasolea uscată (8 lei pe kilogram) a bătut la preţ carnea de porc (6 lei pe kilogram)!

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU