Prin cei 128 de delegaţi prezenţi, Doljul a fost în topul reprezentanţilor PSD

0
182

Cu 442.651 de voturi primite în urmă cu o săptămână, Liviu Dragnea şi-a expus proiectul de lider al celui mai mare partid din România. Atingând domenii importante ale vieţii social-economice, liderul PSD a promis delegaţilor din teritoriu reforme profunde şi în funcţionarea internă a partidului. Mesajul de condamnare a erorilor din perioada comunistă a fost punctul culminant al unei dorinţe manifestate de Liviu Dragnea spre o împăcare naţională.

Congresul Extraordinar al Partidului Social Democrat, desfăşurat, ieri, la Sala Palatului din Bucureşti, a probat, dacă mai era cazul, amplitudinea şi forţa celui mai mare partid din ţară. În prezenţa a 4.030 de delegaţi, care au venit din toate judeţele ,şi a echipei Doljului, cu cea mai mare dintre toate organizaţiile judeţene, fapt recunoscut de la tribună de Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi vicepreşedinte ALDE, primul care a luat cuvântul a fost preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni. “Îmi aduc aminte cât de dificile erau lucrurile pentru oameni când era un guvern de dreapta şi se simţea lipsa de perspectivă pentru cetăţeni. În ultimii ani, prin Guvernul Ponta aţi condus ţara spre dezvoltare, aţi reuşit să puneţi finanţele ţării în ordine şi să evitaţi o situaţie gravă”, a punctat Serghei Stani, avertizând că în Europa există acum un sentiment de insecuritate, de volatilitate.

“Nu avem opoziţie”

Primit în ropot de aplauze, poate cele mai aprinse, prim-ministrul Victor Ponta şi-a pliat discursul pe evidenţierea meritelor guvernării actuale şi pe opoziţia faţă de poziţionarea ideologică a noii conduceri a PSD, personal optând pentru o poziţionare de centru. “Cea mai dureroasă înfrângere pe mine a fost după referendumul din 2012, pentru că atunci am văzut că un popor a fost înfrânt şi am pierdut din credinţa că numai votul poate decide”, s-a confesat celor prezenţi Victor Ponta. Acesta a descris succint situaţia politică actuală: “Avem o mare oportunitate, nu prea avem opoziţie ideologică. Ei aşteaptă să-i aducă la guvernare, nu oamenii, ci DNA, P.P.E.”, a mai spus Ponta.

“Acum, presa are cea mai grea soartă din Europa”

“Votul de duminică, pentru mine este un moment zero al PSD, trebuie să începem de la oameni pentru că aceasta este vocaţia noastră. Vom face politica celor mulţi: a celor din fabrici, atâtea câte mai sunt, a cadrelor didactice, a medicilor, a angajaţilor din supermarketuri, a celor cu afaceri mici sau mari, a celor care pleacă din ţară”, au fost cuvintele de debut ale noului preşedinte PSD, Liviu Dragnea. În discursul său a atins domenii sensibile ale organizării interne a PSD. Astfel, printre propunerile sale figurează iniţierea unui nou cod de conduită a aleşilor PSD, alegerea preşedinţilor judeţeni ai partidului prin votul tuturor membrilor locali, sincronizarea alegerilor o dată la 5 ani, cu 4 ani “curaţi”. “Fără presă o societate este oarbă, incapabilă să-şi vadă suferinţele. O ţară fără presă este o ţară neinformată, o ţară nepregătită să se apere de dictatură”, a menţionat Liviu Dragnea, anticipând câteva măsuri ce pot fi luate pentru revigorarea presei: diminuări de taxe şi impozite, sprijinirea tinerilor pentru angajarea în presă, reduceri de TVA. Cu un discurs structurat, acoperind domeniile importante ale vieţii sociale, cu ricoşee clare spre activitatea structurilor judeţene actuale ale PSD, Liviu Dragnea a îndemnat la unitate pentru noua echipă a partidului.

“Speranţa mea este să fie o echipă tânără, care să îndrepte partidul către noi succese la alegerile ce vor veni.  Şi, cred că avem toate şansele să se întâmple acest lucru, pentru că guvernarea este foarte bună. Şansa candidaţilor la locale sau parlamentare este dată de o bună sau o mai bună guvernare şi, iată, noi nu avem niciun motiv să ne plângem de buna guvernarea, pentru că asta se întâmplă de câţiva ani de zile. Premierul Victor Ponta a dovedit că, după revoluţie, este cel mai bun prim-ministru pe care l-a dat România, reuşind într-un timp record să redreseze economia, despre care nimeni nu mai credea că se poate. A luat o serie de măsuri sociale şi eu sper din toată inima că totul se va concretiza în voturile pe care le vom lua la anul viitor”, ne-a declarat preşedintele PSD Craiova, primarul Lia Olguţa Vasilescu.

“Vreau să-i mulţumesc lui Dragnea că a avut curajul să-şi asume într-un moment dificil pentru partidul nostru conducerea partidului. Am încredere că Liviu va duce, pentru prima dată în istoria partidului nostru, la al doilea mandat consecutiv de guvernare” – Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.