Inspectorii de muncă dezbat implicaţiile stresului

0
317

De astăzi, în Timişoara va începe un simpozion legat de Săptămâna Europeană a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, tema acţiunii fiind „Stresul sub control”. Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj va participa la manifestare cu două teme, care au fost subiect de analiză de lungul celor 36 de luni cât a ţinut campania naţională destinată unei astfel de tematici, precum şi cu una în care s-a colaborat cu un serviciu extern.

În 2014-2015, timp de 36 de luni, conform directivelor Uniunii Europene, în cinci zone din ţară, la nivel de Inspectorate Teritoriale de Muncă, Cluj, Iaşi, Ilfov, Sibiu şi Timiş, centre-pilot, s-a desfăşurat un program privind modul de lucru sănătos. «Vrem locuri de muncă sigure şi sănătoase pentru angajaţi, după modelul iniţiat de Uniunea Europeană, pentru a fi ţinute sub control stresul şi riscurile psihosociale care apar în rândurile lucrătorilor. „Stresul sub control”, n-a fost un simplu slogan de campanie, ci şi obiectivul urmărit de Inspecţia Muncii. S-a constatat că stresul la locul de muncă generează afecţiuni psihice estimate la 240 de miliarde de euro, astfel încât niciun efort pentru reducerea acestora nu este de neluat în calcul», a precizat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat în cadrul Inspecţiei Muncii.

Campania a cuprins atât factorii de risc, consecinţele care apar, cât şi măsurile de prevenire. Astfel, în prima categorie ar intra zgomotul, iluminatul, punctul de lucru etc., ceea ce ar conduce, referitor la cea de-a doua secţiune, la afecţiuni ale sistemului nervos central, pentru remediere fiind nevoie de supravegherea permanentă a stării de sănătate a salariaţilor şi de punerea în conformitate a echipamentelor de lucru. De asemenea, stresul, cu toate consecinţele de rigoare, ar putea fi cauzat şi de munca în schimburi, suprasolicitare, subsolicitare, relaţii interpersonale, climatul psihosocial etc.

O singură temă, mai multe abordări

Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj participă la simpozionul amintit cu două lucrări propriii, plus una în parteneriat. Prima dintre ele se numeşte „Stresul – de la concept abstract la patologie socială” şi s-a bazat pe un studiu efectuat de-a lungul proiectului, în care s-a dovedit că 51% din lucrători consideră fenomenul drept unul obişnuit la locul de muncă, luând în calcul mai mulţi factori: schimbările sociale rapide; piaţa incertă şi concurenţa; rata şomajului şi inerenţa reconversiei profesionale; instabilitatea unui loc de muncă etc. Cea de-a doua temă propusă este „Stresul – o altfel de abordare” şi se referă la aplicarea, de către manageri, a principiului „intervenţiei minime” în timpul liber al salariaţilor, luându-se drept exemple situaţii din Germania, Franţa sau Coreea de Sud. Cea de-a III-a lucrare se referă la „Managementul riscurilor psihosociale într-o întreprindere mijlocie”, având drept bază de plecare afecţiunile cauzate de fluctuaţiile de personal, creşterea absenţelor cauzate de îmbolnăviri, numărul plângerilor clienţilor, stres pentru cei care-i înlocuiesc pe absenţi ş.a.m.d.

Cătălin Mohora

Se urmăreşte şi partea educativă

Sunt fenomene care, indiferent de voinţa unora sau altora, au devenit parte din procesul de muncă, de aceea sunt obiect de studiu şi, după cum se preconizează, de schimbare a legislaţiei. „Nu este vorba numai de această campanie, ci de o parte a activităţii permanente a inspectorilor de muncă. Prin acţiunile desfăşurate de noi, am încercat şi vom continua să-i conştientizăm pe angajatori la riscurile (productivitate scăzută, nervozitate accentuată, cheltuieli mărite pentru concediile medicale) care pot apărea în cazul în care salariaţii prezintă afecţiuni generate de oboseală, mai ales în construcţii, servicii, industria constructoare de maşini. Am urmărit şi urmărim inclusiv partea educativă, atât pentru agenţii economici, cât şi pentru actualii sau viitorii salariaţi, prin diverse întruniri periodice, inclusiv cu reprezentanţii din domeniu ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. De aceea, cred că, aşa cum s-a lucrat, studiile pe care le vom prezenta la Timişoara vor fi bine primite, din toate punctele de vedere”, a declarat  Cătălin Mohora, inspector-şef al ITM Dolj.