Câinii-campioni de la Craiova vor participa la misiunile de salvare ale ONU

0
834

Timp de două zile, Craiova a fost gazda Campionatului Mondial de Misiuni al Echipelor Canine de Salvare, considerat cea mai mare și importantă competiție din lumea chinologică. Campionii mondiali și europeni, practic cei mai buni câini de salvare din lume, și-au demonstrat abilitățile de căutare și salvare, impresionând juriul prin însușirile și deprinderile lor superioare. Echipa României, reprezentată de trei câini labradori, a fost la înălțime, reușind să se califice la toate probele și să intre astfel în baza de date a ONU pentru a participa la misiuni reale de căutare și salvare de persoane.

Organizarea Campionatului Mondial de Misiuni al Echipelor Canine de Salvare la Craiova s-a datorat, în mod deosebit, performanțelor și recunoașterii deosebite de care se bucură, la nivel mondial, câinii campioni antrenați în Bănie. Titlurile de vicecampioni mondiali și aproape nelipsitele participări la toate competițiile de gen au convins Organizația Mondială a Câinilor de Salvare să desemneze orașul nostru pentru desfășurarea celui mai important concurs. „Noi avem o carte de vizită impresionantă, suntem membri ai Federației Chinologice Internaționale, vicecampioni mondiali la Campionatul Mondial FCI Italia, 2014. Câinii noștri sunt campioni internaționali și ne-am propus să organizăm acest campionat. Au fost vreo 4-5 țări care și-au arătat intenția de a fi organizatorii acestei competiții, dar având în vedere rezultatele și portofoliul nostru interesant, am fost desemnați organizatori”, a menționat Liviu Ionescu, președintele Centrului Național de Educare Canină și team-leaderul echipei României.

O competiție cu un grad ridicat de dificultate

Timp de două zile, într-un program non-stop, cele 18 echipe din Cehia, Austria, Slovenia, Ungaria şi România, care s-au înscris în concurs, au trebuit să parcurgă mai multe probe, toate cu un grad ridicat de dificultate: probe de căutare și probe de abilitate (acordarea primului ajutor uman și veterinar), probe de orientare-marș pe timp de noapte, probe de coborâre și salvare de la înălțime și un examen-test în limba engleză INSARAG. Fiecare probă a fost eliminatorie, ridicând la maximum nivelul competiției. „Chintesența acestui campionat nu este de a se realiza un top. Rolul competiției este acela de a se realiza o certificare a echipelor canine. Acestea vor fi trecute în baza ONU și vor fi chemate în misiuni reale de salvare”, a menționat Liviu Ionescu. Campionatul Mondial a fost jurizat de o comisie internațională, formată din Alois Balog și Alois Russengger din Austria și Cedomir Jokvimovic din Slovenia. Pentru această competiție a fost desemnat și un observator din partea organizațiilor chinologice mondiale, Helena Sabatova.

Câinii-campioni ai României

Pentru prima dată, România a reușit performanța de a trece toate aceste probe și a obținut punctajul necesar pentru a fi înscrisă în baza de date a Organizației Națiunilor Unite, câinii noștri urmând să fie convocați la misiuni reale de căutare și salvare pe care organizația mondială le va desfășura de acum înainte. Din echipă fac parte trei câini labradori, toți membri ai Centrului Național de Educare Canină, antrenați la Craiova și cei mai buni din țară. Este vorba de Oscar Liguard – proprietar Carmen Popescu, Neky Liguard, vicecampion mondial și triplu campion național – coordonat de Alexandra Bălășel și Maya – coordonată de Mihai Buzata. „Cea mai grea probă a fost cea de căutare în caz de cutremur pe timp de noapte. S-a desfășurat la Elpreco, unde timp de 20 de minute, fiecare câine a trebuit să găsească mai multe victime pe o suprafață de 60.000 de metri pătrați. Ne-am bucurat foarte mult deoarece câinii noștri au trecut fără emoții toate probele”, a mai spus team-leaderul României.

***

Totodată, Craiova a punctat la capitolul organizare, reușind să ofere condițiile cele mai bune pentru primirea invitaților și desfășurarea tuturor probelor de concurs. La eveniment au participat 80 de voluntari ai Centrului Național de Educare Canină și 60 de cadre ale ISU, Poliției și Jandarmeriei, competiția fiind destul de greu de coordonat deoarece s-a desfășurat simultan în mai multe locuri. Evenimentul a beneficiat de suportul logistic și financiar al Primăriei Craiova, care a ținut să fie alături de profesioniștii de la Centrul Național de Educare Canină și să le ofere craiovenilor care iubesc câinii campioni ocazia de a urmări o competiție reală. Municipiul nostru a câștigat un punct important la dosarul pentru titlul de Capitală Culturală Europeană.