Subiecte accesibile, în general, la prima probă a Evaluării Naţionale

0
326
Ieri, s-a desfăşurat prima probă scrisă a Examenului de Evaluare Naţională, la Limba şi literatura română, susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a. În judeţul Dolj, procentul de prezenţă a fost de peste 93%, cel mai ridicat din ultimii ani, şi nu s-au semnalat evenimente deosebite. Subiectele au fost accesibile elevilor, doar unul singur ridicând ceva dificultăţi.
Pe o căldură sufocantă, părinţi şi prieteni ai elevilor i-au aşteptat pe aceştia să termine examenul şi să le spună ce au făcut în cele două ore în care s-a desfăşurat examinarea. Emoţiile au fost foarte mari, atât din partea familiilor, cât şi din cea a copiilor. Adolescenţii au ieşit din săli încrezători în ceea ce au scris, sperând la note mari, fiecare dorind să prindă un loc cât mai bun la admiterea computerizată în licee. În faţa fiecărei instituţii de învăţământ, unde s-a desfăşurat proba scrisă, a fost animaţie. Am mers la două dintre şcolile reprezentative ale Craiovei, Colegiul Naţional „Carol I” şi Colegiul Naţional „Elena Cuza”, pentru a lua pulsul examenului. Primul absolvent al clasei a VIII-a cu care am stat de vorbă a fost Ştefan Adrian Deaconu, care ne-a explicat prin ce a trecut: „Nu afost foarte greu, totul mi s-a părut O.K. Parcă, totuşi, ceva mai dificil a fost la compunere. Mă aştept la o notă între 8,50 – 9,00 , iar la matematică poate vor fi subiecte ceva mai dificile. Îmi doresc să rămân aici, la „Carol I”, dar, dacă nu se poate, aş dori să merg la Liceul „Henri Coandă”. Oricum, sunt convins că voi avea o medie bună”. Colegul său, Adrian Bădescu, a trăit aceleaşi emoţii: „Am avut ceva trac, dar, în ultima săptămână, m-am pregătit foarte mult şi sper să iau o notă între 8,00 şi 9,00 şi îmi doresc să continuu la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” sau la „Tudor Arghezi”. Parcă mai greu mi s-a părut la primul subiect, cel dramatic”. Genul dramatic i s-a părut mai dificil şi Ancuţei Dumitraşcu: „Da, a fost ceva mai greu, dar cred că am rezolvat aşa cum trebuie şi mă aştept la o notă mare, fiindcă îmi doresc să merg la Colegiul „Ştefan Odobleja”. Mă aştept la o medie bună de final”. Câteva zeci de metri depărtare, la Colegiul Naţional „Elena Cuza”, aceeaşi animaţie. Cuprinsă de emoţie, o absolventă a unităţii şcolare amintite, Ingrid Vlad, ne-a declarat: „Compunerea mi s-a părut uşoară, dar la genul dramatic a fost ceva mai greu. Mă aştept la o notă mare şi vreau să rîmân aici”.  Ana Maria Gheorghe a ieşit zâmbitoare şi plină de încredere: „Sigur, a fost ceva mai dificil la dramatic, dar toate subiectele au fost din materia predată la clasă. Mă aştept la o notă de 9,70 şi îmi doresc să rămân la „Elena Cuza”, la Ştiinţe – secţia de germană”. Nici Iuliei Ghiluţă nu i s-au părut grele subiectele, dar a întâmpinat ceva dificultăţi tot la genul dramatic. De asemenea,  Alexandra Ghinescu a spus că „nu a fost foarte greu, dar, parcă, nu mă aşteptam la genul dramatic, însă mă aştept la o notă de 9,50”.
Fără evenimente deosebite la examen
La primul subiect, proba A, cel care le-a creat dificultăţi elevilor, a fost vorba de mai multe analize pe baza unui text din opera „Ultima cursă”, a lui Horia Lovinescu. La proba B, elevii au avut de realizat o argumentaţie pe baza unui text. Cel de-al doilea subiect, la A s-au cerut analize pe baza unui text din genul publicistic, iar, la B, realizarea unei compuneri în care să se prezinte o întâmplare petrecută acasă sau la şcoală, în timpul unei activităţi de lectură. „Subiectele au fost accesibile, nu au ridicat dificultăţi majore. În ceea ce priveşte genul dramatic, nimeni nu se aştepta la acest subiect, dar nu avem ce face, aşa a fost stabilit. Poate că era mai bine un alt subiect. Oricum, toate punctele examenului au făcut parte din programa studiată la clasă”, a precizat Argentina Popa, profesor de Limba şi literatura română la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”. În ceea ce priveşte desfăşurarea examenului, prof. Monica Leontina Sună, inspector general al învăţământului doljean, a menţionat: „Am avut o prezenţă de peste 93%, din cei 4.533 de elevi înscrişi, cea mai mare din ultimii ani, iar în toate cele 155 de centre de examen totul s-a desfăşurat fără evenimente deosebite”.