La ceas aniversar / Consiliul Judeţean Dolj – 25 de ani de la reînfiinţare

0
568

Consiliul Judeţean Dolj a sărbătorit, ieri, 25 de ani de la reînfiinţare. Aleşii judeţeni s-au reunit într-un cadru festiv dedicat celebrării unui sfert de secol de activitate. La eveniment au fost invitaţi să participe foştii preşedinţi, vicepreşedinţii, foştii consilieri judeţeni, administratorii instituţiei, dar şi foştii  prefecţi şi directori ai direcţiilor şi serviciilor din cadrul CJ Dolj, care s-au pensionat de-a lungul acestor ani. Au onorat cu prezenţa şefii instituţiilor abilitate pentru păstrarea ordinii publice, instituţiilor de cultură din Dolj, primarul interimar al Craiovei, precum şi consilierii judeţeni din actualul mandat 2016-2020. Pe lista invitaţilor de onoare au fost trecuţi şi reprezentanţii instituţiilor cu care Consiliul Judeţean Dolj colaborează

cjEveniment cu blazon, ieri, la sala de şedinţe a Prefecturii judeţului Dolj. Cei aleşi de-a lungul vremurilor, şi nu numai, au sărbătorit 25 de ani de la reînfiinţarea Consiliului Judeţean Dolj. Ion Prioteasa, cel mai longeviv preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, aflat la al treilea mandat, a fost amfitrionul manifestării care a prilejuit un sfert de secol de activitate. Şeful administraţiei doljene a înmânat plachete actualului prefect de Dolj, Dan Narcis Purcărescu, primarului interimar al municipiului Craiova, Mihail Genoiu, secretarului CJ Dolj, Gheorghe Barbărasă, care, l-a rândul lui, i-a înmânat preşedintelui Prioteasa placheta inscripţionată cu cifra 25. Au primit plachete aurii foştii vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Dolj: Marin Diaconeasa, Constantin Dascălu, Cristinel Iovan, Petre Petrescu şi Laurenţiu Ivanovici, toţi fiind prezenţi în sală, şi au fost amintiţi şi ceilalţi vicepreşedinţi, care din motive obiective nu au putut onora evenimentul.

cj (2)“Anul acesta am ajuns la o cifră rotundă, 25 de ani de la reînfiinţarea Consiliului Judeţean, care, aşa cum ştiţi, a fost înfiinţat de Cuza în 1864 şi  a avut o întrerupere în perioada comunistă. Şi ne-am gândit că ar fi cazul să onorăm pe toţi cei care de-a lungul timpului – peste 250 de consilieri, în toate legislaturile – şi-au adus contribuţia la ceea ce înseamnă astăzi Consiliul Judeţean…”, a subliniat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

„Este vorba despre respect pentru autonomia locală”

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Dan Narcis Purcărescu, a adresat câteva cuvinte în deschiderea evenimentului, subliniind faptul că acest moment este unul extrem de important pentru Consiliul Judeţean Dolj. “Când sărbătoriţi un sfert de secol de la reînfiinţare, aş dori să vă spun ce înseamnă pentru noi instituţia  Consiliului Judeţean Dolj. Este vorba despre respect pentru autonomia locală, apropiere faţă de nevoile doljenilor, excelenţă în administraţie şi, nu în ultimul rând, o promovare a dezvoltării durabile a judeţului. În final, vreau să vă felicit pentru ceea ce aţi reprezentat, reprezentaţi şi veţi reprezenta în viaţa comunităţii doljene. În speranţa unei colaborări fructuoase, vă asigur că veţi găsi în noi un sprijin şi în viitor”, a spus prefectul judeţului Dolj.

„Este foarte dificil să evoci realizările celor 6 legislative”

cj (1)Mihail Genoiu, primarul interimar al municipiului Craiova, a avut doar cuvinte de laudă la adresa activităţii de peste 25 de ani a Consiliului Judeţean Dolj şi a spus că este vorba de un sfert de veac de-a lungul căruia şi-au adus contribuţia sute de consilieri, din toate formaţiunile politice, de pregătiri sau viziuni diferite. “Este foarte dificil să evoci realizările celor 6 legislative doljene care s-au succedat până acum. Instituţie reper a regiuni Oltenia, Consiliul Judeţean Dolj şi-a construit imaginea pas cu pas, prin reprezentanţii săi, prin activităţile şi proiectele iniţiate, dar şi prin parteneriatele şi buna colaborare cu alte instituţii şi în special cu Primăria Municipiului Craiova şi consilierii locali. De multe dintre proiectele implementate de Consiliul Judeţean Dolj au beneficiat craiovenii. În acest sens, de 12 ani de zile, de când în fruntea CJ Dolj se află domnul Ion Prioteasa, obiective majore au fost realizate în beneficiul comunităţii locale şi toate acestea au atins apogeul în mandatul de primar al doamnei Lia Olguţa Vasilescu…”, a subliniat Mihail Genoiu.

„O singură hotărâre a fost nelegală…”

cj (3)Secretarul Consiliului Judeţean Dolj, juristul Gheorghe Barbărasă a trecut în revistă anumite momente din istoria celor 25 de ani de activitate, momente în care pe anumite speţe a avut discuţii contradictorii cu prefecţii, de la aceea vreme,  fiind vorba  de avizele de legalitate date sau nu… pe hotărâri de consiliu judeţean uşor controversate. După dezbateri pe bază de argumente juridice s-a ajuns la un rezultat acceptat de toate părţile. “În 1992 cu ocazia primelor alegeri locale s-a reînfiinţat Consiliul Judeţean. Eu sunt cel care am fost şi atunci… sunt şi acum, în aceeaşi funcţie şi cred că sunteţi de acord cu mine că este o funcţie de mare răspundere, legalitatea fiind obligaţia mea principală, de a veghea la respectarea ei. Şi am vegheat… Ca volum de activitate, în 1992, aveam vreo 32 de hotărâri. Anul trecut am ajuns la 347 de hotărâri, iar în 2015, la 357 de hotărâri. În total CJ Dolj a dat 4653 de hotărâri. Sunt în sală câţiva colegi care au fost şi în 1992 la primul Consiliu Judeţean. O singură hotărâre a fost nelegală – cea de înfiinţare a Parcului Industrial şi spun că a fost nelegală pentru că instanţa a hotărât asta. În relaţia noastră cu Prefectura, un singur prefect a hotărât să meargă cu noi în instanţă şi într-adevăr hotărârea respectivă era nelegală…”, a spus Gheorghe Barbărasă. Reamintim că Gheorghe Barbărasă s-a transferat de la Prefectura Dolj la Consiliul Judeţean, aidoma „unui fotbalist în campionatul judeţean”. Prin înţelegere. Concursul de ocuparea postului nu apăruse pe atunci, deşi, avea dosar „beton”. S-a şi văzut ulterior. De CNSAS e vorba…

Fostul prim-secretar  PCR al municipiului Craiova a fost pus la masa de onoare a CJ Dolj

voiculescuI s-a dat cuvântul şi fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, Ion Voiculescu, care a condus, cu multă bunăvoinţă, instituţia democratică, timp de două mandate. După cei opt ani de zile, în funcţia de preşedinte au mai urmat alte două mandate de consilier judeţean, ca bonus. Circulă o amintire picantă, din vremea mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean: întrebat de premierul din aceea epocă, Adrian Năstase, dacă a fost vreodată la Bruxelles,  Ion Voiculescu a oferit un răspuns descumpănitor. Mai încântat ar fi fost probabil dacă era întrebat de o intenţie de a vizita…Phenianul. Pe scaunul de consilier local a fost văzut până în iunie 2016.  Interesant este de ştiut de unde a venit Ion Voiculescu la Consiliul Judeţean Dolj… Simplu: direct, de la o firmă de construcţii, unde zăbovise timp de doi ani, după ce părăsise cabinetul de lider al comuniştilor craioveni.  Pentru cine crede că democraţia s-a născut în 1992, odată cu înfiinţarea Consiliului Judeţean, încercăm să-i reamintim noi că democraţie nu este „decât în ceruri”, pe aici, pe la noi sunt doar foştii nomenclaturişti transformaţi peste noapte în lideri de partide, chipurile… pro-europene. Ieri, Ion Voiculescu  nu a vorbit, nicio secundă despre mandatul său de prim-secretar al Comitetului Municipal al PCR, nici despre „omul nou” – despre cel recent era mai greu. (n.r A scris Horia Roman Patapievici despre asta). Sau  despre experienţa domniei sale când a fost desemnat  delegat la Congresul al XIV-lea al PCR. Din păcate, spunem noi, Ion Voiculescu s-a rezumat doar la firava şi insipida sa activitate de preşedinte  al Consiliului Judeţean Dolj, unde nu a intrat cu nimic în istoria acestei instituţii-prin absorbţia de fonduri structurale – şi nici a comunităţii locale şi asta pentru că nu a făcut nimic… Iar nimic plus nimic dă, întotdeauna, nimic. Asta aritmetic. Nici cel puţin cu virgulă. Oricum, niciun regret, nicio neîmplinire, niciun proiect nedus la capăt, din varii motive, cum ne-am fi aşteptat să se audă în alocuţiunea sa. Numai şi numai…biruinţe. Ar merge un citat din Caragiale…dar e o pierdere de vreme. Cine a crezut şi mulţi au fost aceia că înţelepciunea se împrumută „cu carul” s-au convins, finalmente, că iar se câştigă… cu bobul. Un reporter, care rămâne în istoria acestui gen jurnalistic şi-a adunat reportajele într-o carte intitulată „Ce lăsăm în urma noastră”. Inspirat titlu, deplin sugestiv.

 ***

Tot ieri, Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”  a vernisat, în cadrul Consiliului Judeţean Dolj, expoziţia cu titlul “Consiliul Judeţean Dolj – 25 de ani de la reînfiinţare”. Acţiunea s-a încadrat în seria de activităţi pe care biblioteca le organizează în direcţia promovării instituţiilor, personalităţilor originare din Oltenia, precum şi evenimentelor reprezentative pentru regiunea noastră. Expoziţia a fost structurată în două mari categorii. Prima secţiune a cuprins  o selecţie inedită a unora dintre documentele oficiale, legile şi articolele de presă prin care toţi cei prezenţi au avut posibilitatea de a urmări evoluţia Consiliului Judeţean Dolj de la momentul reînfiinţării, 1992, şi până în anul 2016. Cea de-a doua secţiune a fost  compusă din documente istorice, texte de lege şi diferite situaţii punctuale legate de evoluţia judeţului Dolj. S-a încercat, aşadar, realizarea unei expuneri cronologico-istorice a principalelor momente hotărâtoare în ceea ce priveşte înfiinţarea şi funcţionarea consiliilor judeţene, cu începere de la legea promulgată în anul 1864.