Breaking News: Prima persoană vaccinată anti-Covid

0
808

Prima persoană care a fost vaccinată la Institutul Naţional de boli infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” este Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă, în vârstă de 26 de ani, membră a echipei medicale care la data de 27 februarie a.c. a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-Cov-2.

„Este începutul sfârșitului pandemiei”, a declarat Mihaela Anghel după vaccinare, precizând că se simte privilegiată pentru faptul că a fost prima persoană din România vaccinată. „Nu a durut, este cel mai nedureros vaccin pe care l-am făcut”, a spus asistenta, care a recomandat românilor „să deschidă bine ochii și să se vaccineze pentru a scăpa de această greutate”.

Campania de vaccinarea începe duminică în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19.

La Cluj-Napoca, la Spitalul de Boli Infecțioase, primii cinci imunizați sunt dr. Violeta Briciu, director medical, dr. Vasile Morar, medic șef radiologie, dr. Mirela Flonta, medic șef Laborator analize medicale, dr. Iulia Trifu, medic specialist radiologie și Ioan Mureșan, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase.

Se vor vaccina șase persoane pe oră, la interval de 10 minute, iar programul de vaccinare este de 12 ore pe zi.

Dozele de vaccin din prima tranșă – cele peste 3.000 de vaccinuri cu valoare de primă administrare- au fost alocate pentru vaccinarea personalului medical din cele zece unități medicale aflate în prima linie în lupta cu COVID-19.

Potrivit autorităților, alocarea a fost după cum urmează: 1. Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase- 100 de doze; 2. București – Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“- 600 de doze; 3. București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș“ – 530 de doze; 4. Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca- 375 doze; 5. Constanța- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța- 170 doze; 6. Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“, Craiova- 90 doze; 7. Iași – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase- 260 doze; 8. Maramureș – Baia Mare- Spitalul de Urgență- 210 doze; 9. Suceava – Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava- 250 doze; 10. Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș“, Timișoara- 450 doze.

În funcție de necesarul solicitat de fiecare dintre spitale, alocările pot fi oricând modificate în funcție de cererea unităților.

României i-au fost alocate 10.000 de doze în tranșa „simbol”, care au ajuns în țară vineri, în ziua de Crăciun

Programul de vaccinare în masă anti-COVID este lansat duminică la nivel UE, un „moment emoționant de unitate” în opinia președintelului Comisiei Europene, relatează BBC.

Unele țări au început să administreze primele doze încă de sâmbătă, spunând că nu vor să mai aștepte o zi.

UE a raportat până acum peste 335.000 de decese legate de Covid. Peste 14 milioane de persoane au fost infectate, iar restricții sunt în prezent instituite în aproape toate statele membre.

Lansarea vaccinului vine și pe fondul apariției unei variante mai contagioase de Covid-19 confirmatăă în mai multe națiuni europene, precum și în Canada și Japonia.

Vaccinarea în masă a celor 446 de milioane de cetățeni ai UE urmează să înceapă în următoarele ore. Acest lucru vine după ce Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Comisia Europeană au autorizat vaccinul germano-american Pfizer-BioNTech.

UE a asigurat contracte pentru mai mult de două miliarde de doze de vaccin de la o serie de companii de medicamente.

Lucrătorii din domeniul sănătății din nord-estul Germaniei au decis să nu aștepte duminica și au început să imunizeze rezidenții vârstnici ai unui azil de bătrâni din Halberstadt.

O femeie de 101 ani a fost primul cetățean german din vaccinat împotriva coronavirusului cu serul de la Pfizer și BioNTech.

În Ungaria, primul beneficiar al vaccinului a fost un medic de la Spitalul Central Del-Pest, spune agenția de știri de stat.

Și autoritățile din Slovacia au spus că au început vaccinarea.

*

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-Covid19 au sosit în România, prin Vama Nădlac, ieri, 25 decembrie. Camioanele au fost întâmpinate de Raed Arafat, șeful DSU și de colonelul Valeriu Gheorghiță, medicul coordonator al campaniei naționale de vaccinare. Dozele de vaccin au fost depozitate astăzi, 26 decembrie, la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București, de unde vor fi distribuite ulterior către 10 spitale aflate în prima linie în lupta împotriva coronavirusului. Primele vaccinări se vor face duminică, 27 decembrie.

La evenimentul organizat astăzi, 26 decembrie, de Institutul „Cantacuzino” au participat aceiași Raed Arafat și Valeriu Gheorghiță de ieri, la care s-au adăugat și Florin Cîțu, premierul României; Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale; Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății; Andrei Baciu, secretar de Stat în cadrul Ministerului Sănătății și Florin Oancea, comandant (Director general) al Institutului „Cantacuzino”.

În prima fază vor fi vaccinați medicii, în cea de-a doua etapă vor fi imunizate persoanele cu risc, iar în ultima fază – populația generală.