IGSU: 145 de victime, dintre care 8 decedate şi 137 rănite, din cauza furtunii din vestul ţării

0
81

furtunaÎn urma furtunilor de scurtă durată, dar de intensitate semnificativă, au fost semnalate efecte negative la nivelul a 212 localităţi din 15 judeţe (Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Maramureş, Mureş, Suceava, Sălaj şi Timiş), informează IGSU, precizând că din cauza diferitelor obiecte sau a arborilor doborâţi de vântul puternic, s-au înregistrat 145 victime, dintre care opt persoane au decedat, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, în urma fenomenelor meteo severe de duminică seară înregistrate în vestul ţării, opt persoane au decedat (Arad — 1, Bistriţa Năsăud — 2, Timiş — 5) iar 137 de persoane au fost rănite (Alba — 6, Arad — 15, Bihor — 35, Bistriţa Năsăud — 15, Cluj Napoca — 5, Hunedoara — 1, Maramureş — 10, Sălaj — 1, Timiş — 49). Cele mai multe dintre persoanele rănite s-au deplasat la unităţile spitaliceşti cu mijloace proprii.

Peste 1.000 de pompieri cu 225 mijloace tehnice au acţionat în sprijinul populaţiei şi administraţiilor publice locale din zonele în care s-au manifestat fenomene meteorologice periculoase.

La nivel naţional au fost afectate 137 acoperişuri ale imobilelor şi au fost doborâţi de vânt peste 290 de arbori (pe carosabil, autoturisme sau imobile) şi au fost avariate 35 autoturisme.

Pompierii militari, sprijiniţi de celelalte structuri ale MAI şi de comitetele locale pentru situaţii de urgenţă au intervenit pentru salvarea a 204 persoane surprinse de condiţiile meteo nefavorabile.

Circulaţia rutieră a fost afectată temporar din cauza copacilor căzuţi pe carosabil pe 18 drumuri, dintre care 12 drumuri naţionale (DN1, DN6, DN7, DN13B, DN17C, DN18, DN18B, DN58, DN68, DN69, DN79, DN79A) şi 6 drumuri judeţene (DJ79B, DJ107P, DJ688, DJ764B, DJ79B, DJ708).

Potrivit datelor IGSU, circulaţia feroviară a fost afectată pe 42 de tronsoane, ca urmare a fenomenelor meteorologice deosebit de violente, pe raza Regionalelor de cale ferată Timişoara, Cluj, Braşov şi Iaşi.

Ca măsură de siguranţă, în urma efectelor produse la nivelul clădirilor, s-a luat măsura suspendării cursurilor, luni, în 42 unităţi şcolare din judeţele Arad (1), Bihor (18), Cluj (1) şi Timiş (22).

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică au fost sunt afectate 568 de localităţi din 13 judeţe (Bihor, Bistriţa Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Alba, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu, Iaşi, Suceava), iar echipe tehnice acţionează în teren pentru remedierea situaţiei.

În prezent sunt semnalate patru autoturisme cu opt persoane blocate pe DJ 764B, zona Valea Drăganului, judeţul Cluj, din cauza copacilor căzuţi pe carosabil. Se acţionează pentru remedierea situaţiei cu echipaje de la Drumurile Judeţene, ISU Cluj, SVSU şi Salvamont. Nu sunt semnalate urgenţe medicale ce nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor meteorologice.

Inspectorul general al IGSU împreună cu ministrul Internelor, Carmen Dan, au ajuns luni dimineaţă în judeţul Timiş, zonă în care vremea nefavorabilă a produs efecte considerabile.

IGSU precizează că, în prezent, nu mai sunt în vigoare avertizări meteorologice de vijelii sau intensificări ale vântului, însă cere cetăţenilor ca pe timpul manifestării fenomenelor periculoase să rămână în locuinţe sau alte spaţii închise care le pot asigura protecţia. De asemenea, IGSU recomandă parcarea autoturismelor în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.

În ultimele 24 de ore, Administraţia Naţională de Meteorologie, a emis 38 avertizări/atenţionări pentru fenomene meteo periculoase, de gen Now Casting, care anunţau frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce local vor depăşi la rafală viteza de 60 km/h şi izolat 90 km/h care trecător vor lua aspect de vijelie, cantităţi de apă de 25-35 l/mp. Toate informările privind producerea fenomenelor au fost transmise către autorităţile locale, în vederea dispunerii măsurilor preventive şi operative care se impun.