Europarlamentarul Marian Jean Marinescu: „Trăim într-o lume care este supusă unor ameninţări din ce în ce mai periculoase”

0
432

marinescuNisa, oraşul aflat pe Coasta de Azur, a fost ţinta unui atac terorist joi noapte, când un camion de mari dimensiuni a intrat direct într-o mulţime care sărbătorea ziua ţării. Preşedintele Fracois Hollande a numit imediat atacul ca fiind unul terorist. Doi cetăţeni români au fost răniţi în urma atacului, în prezent fiind spitalizaţi în oraşul francez. Şoferul camionului era de origine tunisiană, având vârsta de 31 de ani. Poliţia a împuscat într-un final şoferul, omorându-l, nu înainte ca acesta să fi răspândit teroare în oraşul francez. La nici 24 de ore de la atacul terorist, în Turcia a avut loc o tentativă de lovitură de stat, într-un moment crucial pentru Europa. Despre ce s-a întâmplat la Nisa, dar şi în Turcia ne-a vorbit într-un interesant interviu, europarlamentarul Marin Jean Marinescu, vicepreşedintele grupului EPP.

Într-o zi de sărbătoare, într-un oraş cosmopolit din Europa, în Franţa, şoferul unui camion a tras întâi cu arma în mulţime, apoi a condus nu mai puţin de doi kilometri de-a lungul Promenade des Anglais, principala stradă din Nisa, trecând, efectiv, peste oamenii care urmăreau, focurile de artificii. Cum vi se pare episodul acesta foarte trist … ?! Pare dintr-un film… dar din nefericire, nu este film, ci cruda realitate, pe care o trăim astăzi.

Ce s-a întâmplat la Nisa rste o tragedie de neînchipuit, numai un om cu probleme de sănătate sau cineva care are legături cu grupări teroriste, care nu ţin cont de absolut nimuic, poate să facă aşa ceva. Îmi pare foarte rău de toţi cei care au avut de suferit după urma acestui accident, mai ales de cei care şi-au pierdut viaţa. Trebuie să fie o lecţie pentru toată lume, chiar dacă este foarte greu de prevăzut un astfel de eveniment, dar forţele de securitate trebuie să tragă învăţămintele necesare. Nu pot să-mi dau seama cum a reuşit să ajungă acel camion, în aceea zonă. Este pentru mine ceva curios cum a putut să ajungă acolo, într-o asemenea zonă. Sunt lucruri de cercetat pentru autorităţi, în perioada următoare. Sper ca familia din România, care era dată dispărută, să se reîntâlnească. Deocamdată au fost găsiţi mama şi copilul sper să-l găsească şi pe tata. Mi se pare şi în această speţă, ceva complicat…în ziua de astăzi să nu reuşeşti să identifici oamenii în spital…mi se pare un pic ciudat. Ştiu că ambasadorul nostru la Paris a reuşit în cele din urmă să-i găsească pe cei doi. Şi îl felicit pe această cale, pentru că s-a ocupat de această problemă şi a făcut-o profesionist.

Ce este mai de preţ siguranţa cetăţeanului sau respectarea drepturilor şi libertăţilor acestuia ?!

Trăim într-o lume care este supusă unor ameninţări din ce în ce mai periculoase, cred că trebuie luate măsuri, pe măsură. Nu neapărat să îngrădească  drepturile şi libertăţile oamenilor, în general, dar care să înceapă să prevină. Asta înseamnă nişte autorităţi conştiente de ceea ce se întâmplă, antrenate, care să lucreze în slujba oamenilor, astfel încât să găsească acel echilibru între prevenire şi respectarea drepturilor şi libertăţilor. Este important acest lucru, noi am trecut prin aşa ceva şi ştim ce înseamnă. Trebuie făcut ceva neapărat. Armele care se găsesc peste tot în Franţa, în Bruxelles. Cred că există o soluţie până la urmă şi ea trebuie să fie găsită şi aplicată.nisa

„Oamenii care se hotărâsc să moară, omorând pe alţii, sunt greu de oprit”

Dar în acest moment avem soluţia şi nu vrem să o aplicăm sau încă o mai căutăm ?  

Soluţia este greu de găsit, pentru că oamenii care se hotărâsc să moară, omorând pe alţii, sunt greu de oprit. Şi probabil este şi greu să-i identifici, ca poţi preveni un astfel de atentat. De aceea insist pe acest echilibru de supraveghere şi respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Este adevărat că în state nu se întâmplă acest lucru, ceea ce poate să fie un semn de întrebare, poate e vorba şi de un anumit tip de atitutine, în anumite state, care favorizează dezvoltarea unor astfel de situaţii. Reamintesc de exemplu, primarul cartierului Molenbeek, din Bruxelles, o doamnă,  nu a fost de acord, ca imediat după sângeroasele atentate de la Bruxelles, să fie controlate toate casele, casă cu casă, într-o situaţie de stare de urgenţă şi într-o situaţie în care erau căutaţi nişte indivizi, Normal că nu e bine să vină peste tine cineva în casă. Nu e bine ca tu, cetăţean cinstit să te trezeşti cu poliţia la uşă, însă, în acelaşi timp, trebuie să se facă ceva ca să fie găsiţi cei răi. În regulă, cu grija de a nu-i deranja foarte tare pe ceilalţi. Mai ales că la Bruxelles, până la final, s-a dovedit că teroriştii erau ascunşi tot în acel cartier, Molenbeek. Era evident că trebuiau făcute nişte descinderi.

Vedem multă armată şi pe străzile Parisului şi pe străzile Bruxelles-ului. Ne pregătim de război ?!

 Este o perioadă foarte complicată, Franţa a fost atacată în doi ani de trei ori, de două ori foarte grav. Este clar că acolo trebuie să se facă ceva. Eu am fost la Paris de curând şi era armată pe stradă, la Bruxelles este deasemenea armată pe stradă. Dar trebuie să ne înţelegem, armata este pregătită să facă ceva şi poliţia este pregătită să facă altceva… investigaţii, supravegheri. Degeaba era armată la Bruxelles în stradă, pentru că am văzut cum a sărit în aer aeroportul şi staţia de metrou. Degeaba a fost armată în stradă, în Franţa… am văzut ceea ce s-a întâmplat. Trebuie să iei măsuri de altă natură, mai ales când ai un astfel de eveniment şi sunt oameni foarte mulţi pe străzi. Mie mi se pare incredibil să nu-ţi iei toate măsurile de siguranţă, chiar unele mai dure. Mie nu mi s-au părut nu ştiu ce măsuri de siguranţă nici la meciul dintre Franţa şi România, la deschiderea Campionatului European. Am fost acolo şi mi s-au părut destul de superficiale verificările, ţinând cont de cele întâmplate la Paris anul trecut.turcia 1

După Nisa…a urmat Turcia

Dar parcă foarte repede au loc aceste evenimente… Nu apucăm să terminăm de analizat un eveniment că are loc următorul. Imediat după Brexit a venit Nisa şi acum, cel mai recent, lovitura eşuată de stat din Turcia…Ce se întâmplă cu noi, cu Europa…cu lumea asta ?

Da, aşa este…Ce se întâmplă în Turcia este extrem de confuz, foarte confuz. Uitându-te la acei militari, la figurile lor…mi-am adus aminte imediat de militarii noştri din Piaţa Prefecturii, de la 22 decembrie 1989. Exact aceeaşi mimică, unii erau speriaţi, erau încordaţi, parcă nu ştiau ce caută acolo şi ce se întâmplă de fapt. Pe de altă parte, nu înţeleg…dacă era lovitură de stat, ce au cautat la aeroport…la Istanbul. Nu înţeleg…Şi nici podurile…care este legătura dintre poduri şi lovitura de stat ?!

Influenţează mult aceste mişcări din Turcia situaţia din Europa ?

Este foarte rău ce se întâmplă. Este o ţară, care în acest moment, prin poziţia ei geografică contează foarte mult în situaţia politică şi socială din Europa, dacă ne referim la refugiaţi, dacă ne referim la Războiul din Siria. Turcia este o ţară care ar trebui să fie super stabilă ca să poată să facă faţă la aceste presiuni.

A ieşit preşedintele Erdogan mai întărit din această operaţiuni, e mai puternic acum ?!

Probabil că da. După cum se vede Curtea Constituţională a fost schimbată, judecători, mii de judecători schimbaţi…Ok, poţi să spui că poate au luat parte la această lovitură şi atunci aceasta, asta este consecinţa. Dar eu ştiu că în toată istoria au fost mai multe lovituri de stat ale armatei…dar toate reuşite. De fapt nu ştim exact ce s-a întâmplat acolo pentru că informaţiile au fost confuze. Iar treaba cu aeroportul a fost o mişcare mai mult de imagine, să dea bine la exterior, în rest lovitura de stat nu avea nicio legătură cu aeroportul. Şi de aici nişte semne de întrebare…

          Preşedintele Francois Hollande a subliniat, într-un discurs imediat după atacul terorist, că Franţa îşi va intensifica eforturile armate în Siria şi Irak şi că starea de urgenţă impusă de atacurile teroriste va dura trei luni, la nivel naţional.