După decesul a doi pacienţi / Corpul de control al Ministerului Sănătăţii, verificări la Spitalul Judeţean din Craiova

0
307

Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii efectueză verificări la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova după ce doi pacienţi au decedat. Aceştia sufereau de obezitate morbidă şi, la sfârşitul lunii mai a.c, alături de alţi şapte pacienţi, fuseseră operaţi, de echipe mixte de medici români şi francezi.    

spitalInspecţia Sanitară a sesizat Colegiul Medicilor cu privire la nouă operaţii efectuate cu sprijinul unor medici străini la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova „fără aprobare temporară sau ocazională de prestare de servicii medicale în România de la Colegiul Medicilor”, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Inspectorii au mai sesizat şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale cu privire la utilizarea în cadrul acestor operaţii „a unor dispozitive şi consumabile provenite şi din sponsorizări pentru care nu există contracte de sponsorizare, respectiv documente care să ateste calitatea acestora”, precizează Ministerul Sănătăţii.

Cei doi pacienţi sufereau de obezitate şi fuseseră operaţi la Spitalul Judeţean din Craiova

Într-un raport al Ministerului Sănătăţii se arată că în perioada 25-27 mai a.c, nouă pacienţi cu diagnosticul de obezitate morbidă au fost operaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă Craiova de echipe mixte de chirurgi. Au participat doi medici chirurgi de la Centrul Integrat de Tratament al Obezităţii Morbide din Franţa.

În data de 25 mai, un pacient în vârstă de 47 de ani a fost operat. Diagnosticul său a fost obezitate morbidă, hipertensiune arterială,  esofagită peptică gr. A. Evoluţia a fost pozitivă, investigaţiile postoperatorii nu au arătat complicaţii. A fost externat în data de 3 iunie.

Pe 6 iulie, pacientul a fost reinternat de urgenţă, dar nu a putut fi operat din cauza hemoglobinei foarte scăzute. Pe 8 iulie, pacientul a decedat. Diagnosticul de deces este stare toxico-septică, fistula gastrică, peritonită generalizată, obezitate morbidă.

Un alt pacient, în vârstă de 43 de ani a fost operat pe 27 mai. Diagnosticul de externare a fost diabet zaharat tip II, insuficienţă cardiacă cl. II, miocardiopatie mixtă, displidemie, aritmie extrasistolică ventriculară, insuficienţă venoasă membre inferioare, fistula gastrică postoperatorie. Pacientul a fost externat afebril, stabil hemodinamic. A decedat vineri, la 17 zile de la externare, la domiciliu.spital 1

Un pacient de 42 de ani a fost operat în aceeaşi zi şi externat pe 13 iunie. Diagnosticul a fost obezitate morbidă, diabet zaharat tip II, hipertensiune arterială insuficienţă venoasă cronică, arteriopatie diabetică, colită cu clostridium difficile şi gangrenă gambă stângă. A fost reinternat pe 18 iunie şi urmează tratament pentru plăgi infectate la gambe. Pacientul a fost declarat cu infecţie nosocomială cu Klebsiella şi cu Costridium Difficile. Au fost verificate documentele de raportare a infecţiilor şi acestea sunt conforme.

O pacientă de 33 de ani a fost operată în aceeaşi perioadă cu diagnosticul de externare obezitate morbidă, guşă chistică lob drept, pneumonie bazală stângă, pleurezie stângă, abces subfrenic stâng. Evoluţia postoperatorie nu a fost pozitivă, pe 7 iunie analizele au evidenţiat rezultat pozitiv pentru Stafilococ sp, Bacil Gram negativ, Stafilococ coagulazo negativ. Pe 9 iunie a fost operată din nou, urmează tratament cu antibiotice, iar evoluţia este lent pozitivă.