Începe Examenul de Evaluare Naţională, pentru absolvenţii clasei a VIII-a

0
498
De astăzi, absolvenţii clasei a VIII-a încep primele examene adevărate ale vieţii. În toată ţara, peste 150.000 de elevi, care au finalizat ciclul gimnazial, s-au înscris la susţinerea Examenului de Evaluare Naţională („Capacitatea”), în urma rezultatelor obţinute putând accede la unităţile de învăţământ liceal, conform opţiunilor. În judeţul Dolj, sunt aşteptaţi în sălile de examen, din 155 de şcoli, 4.533 de tineri. Prima probă va fi cea la Limba şi literatura română.
Absolenţii clasei a VIII-a vor fi astăzi, în sălile de examen, pentru a susţine primul lor examen adevărat de viaţă. Este vorba de Examenul de Evaluare Naţională, iar prima probă va fi cea de Limba şi literatura română. În Dolj, 4.533 de elevi vor susţine examenul, în 155 de unităţi de învăţământ care şcolarizează tineri de cls. a VIII-a . Cea de-a doua probă – Matematică – va avea loc pe 20 iunie, iar afişarea rezultatelor va fi pe 25 iunie, înainte de ora 12:00, depunerea contestaţiilor fiind în aceeaşi zi, în intervalul orar 14:00 – 20:00, soluţionarea acestora fiind programată între 26 – 28 iunie, iar pe 29 iunie vor fi afişate rezultatele finale. Probele încep la ora 09:00, timpul destinat elaborării unei lucrări fiind de 120 de minute , iar întreaga desfăşurare a examenului este monitorizată audio – video.
Competiţie acerbă pentru Colegiile Naţionale
Odată terminată procedura de examinare, pentru elevi şi părinţi începe altă etapă, cea a admiterii în licee. Repartizarea, computerizată, în licee se va face pe baza mediei de admitere, calculată ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională, cu pondere de 80%, şi media generală de absolvire a gimnaziului (20%). Media finală se calculează prin trunchiere, nu prin rotunjire, un exemplu fiind publicat în broşura „ADMITEREA în învăţământul liceal, învăţământul profesional de stat şi în învăţământul dual de stat pentru anul şcolar 2019 – 2020”, postat pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj: nota calculată – 7,757 – devine 7,75.  Etapa computerizată va începe între 3- 7 iulie, prin completarea opţiunilor în fişele de înscriere, şi se va finaliza pe 12 iulie prin comunicarea rezultatelor candidaţilor repartizaţi în învăţământul liceal de stat. A doua etapă de admitere va începe pe 23 iulie, când vor fi afişate locurile neocupate.
În judeţul Dolj, sunt 46 de unităţi şcolare care vor asigura locuri, conform planului de şcolarizare validat, pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în anul de învăţământ 2029 – 2020. Între acestea, sunt şase Colegii Naţionale, patru Colegii Tehnice, 13 Licee Tehnologice (două dintre ele speciale) şi trei Şcoli Profesionale. Ca în fiecare an principala luptă se va da pentru accederea în cele trei instituţii de învăţământ emblematice pentru Craiova: Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Colegiul Naţional „Carol I” şi Colegiul Naţional „Elena Cuza”.  La primul dintre ele, sunt 196 de locuri, anul trecut cea mai mică medie de admitere fiind 8,96, la ştiinţe sociale – filiera teoretică – profil umanist, iar la filiera teoretică – real, aceasta a fost 9,85 – ştiinţe ale naturii. La „Carol I”, sunt 252 de locuri, la admiterea din 2018 media minimă fiind 8,28 la bilingv franceză – umanist, respectiv 9,36 la ştiinţe ale naturii. „Elena Cuza” are disponibile 252 de poziţii, anul trecut media minimă fiind 8,46 la bilingv franceză – umanist, iar, la real, a fost 9,09, la ştiinţe ale naturii. Competiţe acerbă se anunţă şi la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” (150 de locuri, cea mai mică medie, în 2018 fiind de 8,57) şi la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” (140 de locuri – media minimă a anului trecut – 8,14).