Un răspuns elegant al lui Ion Prioteasa pentru prefectul Nicolae Giugea

0
57

La data de 9 decembrie a.c. prefectul Nicolae Giugea anunţa că va face o conferinţă de presă la începutul acestei săptămâni în care urma să dovedească faptul că preşedintele Ion Prioteasa a împărţit bugetul Consiliului Judeţean Dolj în mod părtinitor, alocând primăriilor pesediste o felie mai mare. Luni, Nicolae Giugea a declarat că nu poate să ţină conferinţa de presă pentru că mai are de prelucrat datele şi sumele, iar vineri a aruncat iarăşi câteva săgeţi otrăvite către Ion Prioteasa. Preşedintele Consiliului Judeţan Dolj i-a răspuns în cele din urmă la atacuri, demonstrând încă o dată că o competiţie politică se poate duce şi în termeni eleganţi.

Ion Prioteasa

Vineri, 16 decembrie a.c., prefectul Nicolae Giugea a anunţat cu emfază că a apărut HG nr. 1215/14.12.2011 privind repartizarea pe proiecte a sumelor defalcate din TVA pentru finanţarea Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural. Totodată, acesta a mai anunţat că în Colegiul Prefectural a apelat la primarii care au primit bani pe OG nr. 7 să facă de îndată rectificare bugetară, să se prezinte cu hotărârile Consiliului Local la Prefectură pentru a le da avize de legalitate şi pentru a putea cheltui banii. Însă a atras atenţia presei prezente la conferinţă că primăriile PSD – PNL au primit mai mulţi bani decât cele PDL.

“Şi, pentru ca să nu se mai cutremure nimeni, fiindcă sunt cei de la USL care întotdeauna rămân cutremuraţi de hotărârea Guvernului şi caută fel şi fel de artificii, astfel încât să arate că Guvernul este părtinitor, vreau să vă spun că şi de această dată la nivelul judeţului Dolj, Guvernul a fost extrem de părtinitor, astfel încât localităţile unde primarii aparţin asocierii PSD-PNL au primit aproape 19 miliarde de lei, iar localităţile unde primarii aparţin PDL au primit 15 miliarde de lei. (…) Încă o dovadă a faptului că Guvernul, într-adevăr, este extrem de părtinitor şi dă motive de cutremurare celor de la USL. (…) Dacă nu-i cheltuiesc până la sfârşitul anului, banii se returnează”, a spus Nicolae Giugea.

Nicolae Giugea

Prefectul judeţului Dolj ar fi putut să spună că aproape toate primăriile din opoziţie nu au mai primit bani pe OG nr. 7/2006 din momentul în care au venit la Guvernare pedeliştii şi că multe investiţii, începute cu banii din cofinaţarea de la bugetul local, au început să se degradeze pentru că lucrările au fost sistate. A recunosut însă că primarii au de plătit facturi: “Au posibilitatea să-i folosească, fiindcă în majoritatea cazurilor lucrurile sunt executate şi nu trebuie decât achitate facturile şi decontate lucrările”.

În şapte ani bugetul judeţului a fost votat cu unanimitate de voturi

Preşedintele Ion Prioteasa i-a răspuns lui Nicolae Giugea la acuzaţiile pe care i le-a adus în ultima perioadă, amintindu-i că de fiecare dată bugetul judeţului a fost votat în unanimitate. «Domnul prefect face multe adrese şi e dreptul dumnealui. Banii Consiliului Judeţean Dolj nu se pot distribuii decât prin hotărâri votate de consilierii judeţeni. Nu există nişte bani care sunt la dispoziţia preşedintelui şi „din pix” să trimită la o anumită localitate. Banii ajung la localităţi prin două forme: ori prin bugetul de început de an, ori prin hotărâre de guvern. Amândouă sunt publice. Nu am dat niciodată vreo hotărâre de consiliu care să nu ajungă la domnul prefect. Am văzut că dumnealui ne cere documente din 2005. Ne uităm şi noi pe documente şi remarcăm că în perioada mandatului 2004-2008 erau 74 de primari de la PSD şi doar câţiva de la PDL şi alte partide. Acum sunt 50 de primari PSD, 32 PDL şi câţi mai sunt de la PNL. Banii aceştia nu se dau pe culoare politică, dar nici nu poţi să tragi o linie şi să spui că la primăriile pesediste s-au dus mai mulţi bani, pentru că sunt şi primării mai multe. În anii 2004-2008, dacă prezintă cineva situaţia chiar e copleşitor. Avem şi noi la dispoziţie hotărârile de guvern şi lucrăm la o situaţie. Domnului prefect o să-i răspundem la scrisoare şi o să-i nominalizăm toate hotărârile prin care s-au dat banii, doar nu o să-i facem noi şi calculele. Cu prietenie, în continuare, o să-i răspundem şi o să fim foarte atenţi la tot. De şapte ani, de când sunt eu preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, în toţi anii bugetul şi repartizarea lui au fost votate cu unanimitate, tocmai pentru că sumele au fost repartizate echilibrat, pe localităţi», a răspuns Ion Prioteasa.