Fostul primar din Balş, trimis în judecată de procurorii DNA

0
54

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova l-au trimis în judecată pe fostul primar din Balş (judeţul Olt), Vitalie Stanciu, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată, şi pentru două infracţiuni de fals intelectual, din care una în formă continuată.

Vitalie Stanciu

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Eugen Butoi, administrator la S.C. EUROCOM S.R.L., în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de folosire sau prezentare de declaraţii sau documente false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Comunităţii Europene, în formă continuată, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi uz de fals, în formă continuată.

În rechizitoriu, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova au reţinut faptul că “în perioada 2006-2007 inculpatul Butoi Eugen, în calitate de reprezentant legal al S.C. EUROCOM S.R.L., a prezentat la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) – Centrul Regional pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 4 S-V Oltenia din Craiova şi, ulterior, la Oficiul Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Olt, mai multe documente false, inexacte sau incomplete referitoare la ridicarea construcţiei (certificatul de urbanism, autorizaţia de construire şi copii certificate ca fiind conforme cu originalul autorizaţiei respective).

Ca urmare, firma inculpatului Butoi Eugen, S.C. EUROCOM S.R.L., a obţinut pe nedrept suma totală de 942.392,97 lei (echivalentul a 274.624,35 euro), reprezentând fonduri din bugetul Comunităţilor Europene şi din bugetul naţional. În demersul său, Butoi Eugen a fost sprijinit de inculpatul Stanciu Vitalie, care, în calitate de primar al oraşului Balş judeţul Olt, a dispus emiterea şi prelungirea în mod nelegal a documentelor false depuse la A.P.D.R.P., respectiv certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire.

De asemenea, Stanciu Vitalie a omis să înregistreze în evidenţele speciale ale Primăriei aceste documente pentru a ascunde faptul că lucrările au fost începute fără respectarea legii. Prin aceasta, bugetul Primăriei Balş a fost prejudiciat cu suma totală de 35.512,46 lei reprezentând taxele pe care S.C. EUROCOM S.R.L. ar fi trebui să le achite pentru emiterea actelor respective”. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Dolj.