Ambasadorul Elveţiei în România, în vizită la şantierul fabricii de etanol celulozic Clariant din Podari

0
1088

             Clariant, companie inovatoare şi sustenabilă axată pe produse chimice de specialitate, a primit recent vizita Excelenţei Sale Arthur Mattli, Ambasadorul Elveţiei în România, în Podari, judeţul Dolj, unde compania construieşte în prezent o fabrică de etanol celulozic, ce utilizează tehnologia inovatoare a companiei, şi anume sunliquid.

             În cadrul vizitei, Ambasadorul a luat parte la un tur ghidat al şantierului, timp în care echipa de management a Clariant România i-a oferit o prezentare generală a fazelor de construcţie a fabricii şi informaţii despre viitoarele operaţiuni.  În plus, Ambasadorului  i s-au prezentat o serie de date de interes despre industria biocombustibililor avansaţi din Europa şi despre importanţa proiectului pentru economia locală. „Vizita E. S. Arthur Mattli, Ambasadorul Confederaţiei Elveţiene, ne onorează şi ne confirmă importanţa operaţiunilor Clariant la nivel local. Fabrica va crea noi locuri de muncă „verzi” şi va aduce oportunităţi de afaceri pentru fermieri, care vor contribui la dezvoltarea economică a regiunii,” a declarat  Dragoş Gavriluţă, director de proiect sunliquid® România. „Prima fabrică sunliquid® la scară comercială de acest tip, care produce etanol celulozic din reziduuri agricole, va pune România pe harta producţiei de biocombustibili avansaţi din Europa. Ne-am bucura să-l avem pe domnul Ambasador alături de noi şi la ceremonia de inaugurare, atunci când vom finaliza construcţia acestei fabrici emblematice”, a adăugat el.

Excelenţa Sa Arthur Mattli a afirmat: „Fabrica pe care Clariant o construieşte în Podari ne arată cum reziduurile agricole din judeţul Dolj pot avea şi o altă utilizare devenind o resursă importantă. Prin urmare, proiectul va contribui la realizarea unui nou lanţ valoric bio, bazat pe reziduuri agricole.”  La finalul vizitei, Ambasadorul Arthur Mattli şi-a exprimat aprecierea cu privire la investiţia realizată de Clariant în România şi pentru impactul pozitiv şi transformator al acesteia asupra comunităţii.

Clariant investeşte  peste 100 de milioane de Euro în prima sa fabrică de acest tip. Proiectul primeşte o finanţare de peste 40 de milioane de Euro din partea Uniunii Europene. Odată ce fabrica va fi operaţională, va prelucra aprox. 250.000 tone de paie şi va produce 50.000 tone de etanol celulozic. Etanolul celulozic este un  biocombustibil avansat, cu adevărat sustenabil şi neutru din punct de vedere al dioxidului de carbon, care poate fi utilizat cu uşurinţă în infrastructura auto actuală.

Fabrica sunliquid® se construieşte pe un teren cu o suprafaţă de 98.000 de metri pătraţi şi va respecta cele mai înalte standarde, o atenţie semnificativă fiind acordată confortului şi stilului de viaţă al comunităţii locale. Constructorul este o companie românească, iar lucrările sunt realizate cu ajutorul unei echipe formată din 800 de muncitori în faza de vârf. Clariant face progrese semnificative în construcţia fabricii. Finalizarea acesteia este preconizată pentru anul 2021, ulterior urmând a fi demarată producţia.