Pachetele de servicii medicale, prezentate în videoconferinţă

0
283

În cadrul unei videoconferinţe, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au explicat noile reglementări ale pachetelor de servicii medicale care ar trebui adoptate în prima parte a acestui  an. Ieri, discuţiile au avut loc pe marginea serviciilor care se acordă în pachetul de bază la nivelul medicilor de familie.

La nivelul medicinei de familie se introduc câteva noutăţi. Spre exemplu, prevenţia. Consultaţia preventivă de evaluare a riscului individual nu a existat până acum şi nu trebuie confundată cu vechea consultaţie de bilanţ anual. De asemenea, prevenţia pentru copii este mai bine definită. Pachetul de bază introduce, în plus, o serie de consultaţii speciale pentru riscurile şi problemele de sănătate cu cel mai mare impact asupra populaţiei. Afecţiuni prioritare sunt riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip II, boală cronică respiratorie obstructivă, depresie şi tulburări de creştere şi dezvoltare la copil. Se doreşte structurarea mai riguroasă a serviciilor, astfel încât pacientul să ştie la ce anume are dreptul.

Serviciile pe care le oferă medicii de familie

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, pachetul de bază nu limitează numărul de prezentări pentru probleme de sănătate noi sau pentru agravarea unor probleme mai vechi. Ori de câte ori intervine o modificare în starea de sănătate, ori de câte ori o persoană se simte rău sau are o suspiciune cu privire la starea sa de sănătate are dreptul să se adreseze medicului de familie, indiferent de vârstă, fiind vorba despre consultaţii în afara programului de prevenţie. Consultaţia pentru probleme noi de sănătate sau episoade acute nu trebuie confundată cu urgenţa, pentru care pacientul sună la 112.

În ceea ce priveşte tipul de consultaţii ce figurează în noul pachet de bază pentru persoanele sănătoase sunt prevăzute consultaţii preventive: la copii şi adolescenţi, iar la adulţii sănătoşi consultaţii preventive de evaluare a riscului individual.

Pe de altă parte, pentru persoanele care au o problemă de sănătate se oferă consultaţii pentru probleme de sănătate nou apărute sau episoade acute, consultaţiile pentru afecţiuni prioritare – denumite consultaţii de monitorizare activă prin protocoale de management integrat –, consultaţii pentru boli cronice (altele decât cele cărora le sunt dedicate consultaţiile de monitorizare activă) şi consultaţii programate la domiciliu (pentru anumite categorii de pacienţi). Alte categorii de consultaţii şi servicii consultaţii pentru gravide şi lehuze, servicii adiţionale şi servicii de suport.