Debitele râurilor, în scădere

0
67

Reprezentanţii Administraţiei Naţionale „Apele Române” au anunţat că debitele principalelor cursuri de apă se situează la jumătate faţă de debitele medii multianuale, dar nu se semnalează secţiuni unde să fie atinse debitele minime de avertizare.

Potrivit specialiştilor, zilele următoare debitele vor fi în general staţionare, exceptând unele râuri din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş, bazinele superioare ale râurilor Someş, Crişuri, Arieş, Timiş, Jiu, Motru, unde vor fi în creştere urmare a efectului combinat al precipitaţiilor lichide prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării. Mici creşteri de debite se mai pot produce pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte din vestul, nordul şi centrul ţării datorită precipitaţiilor lichide prognozate (slabe cantitativ),  cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării. Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă) prezente în bazinele hidrografice: Suceava, Moldova, Bistriţa, Buzău, Bârlad, bazinele superioare şi mijlocii ale Mureşului şi Oltului, bazinele superioare ale Argeşului, Ialomiţei şi Trotuşului se vor menţine fără modificări importante, exceptând bazinele hidrografice Vişeu, Iza, bazinul mijlociu şi inferior al Someşului, unde vor fi în diminuare şi restrângere.

Dunărea, sub media multianuală a lunii ianuarie

În secţiunea Baziaş, debitul Dunării este în scădere şi atinge valoarea  de  3.550  mc/s. Conform buletinului hidrologic zilnic emis de INHGA, în intervalul 16-22 ianuarie a.c., debitul Dunării la intrarea în ţară  (în secţiunea Baziaş) va fi în scădere şi va ajunge, până la data de 20 ianuarie a.c., la valoarea de 3.400 mc/s, apoi va fi staţionar până la sfârşitul intervalului de prognoză, situându-se sub media multianuală a lunii ianuarie (4.950 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în prima parte a intervalului în scădere pe sectorul Gruia – Corabia şi în creştere pe sectorul Turnu Măgurele – Tulcea, iar în partea a doua a intervalului vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Cernavodă şi relativ staţionare pe sectorul Hârşova – Tulcea.

Ieri, gradul de umplere al principalelor lacuri de acumulare era de 74,2 %, reprezentând un volum de 3,25 miliarde metri cubi, cantitate care asigură necesarul de apă pentru toate folosinţele de apă în sistemele centralizate de alimentare cu apă. Specialiştii Administraţiei Naţionale „Apele Române” monitorizează permanent volumul de apă stocat în lacurile de acumulare, astfel încât rezerva de apă stocată în acumulări garantează asigurarea apei brute la valorile normale pentru toţi utilizatorii: populaţie, industrie, energie, agricultură, piscicultură şi agrement.