Vârtop, o localitate cu puţin peste 1500 de locuitori, a suferit o transformare extremă în ultimii ani. Totul i se datorează unui singur om care s-a concentrat mai mult pe administraţie decât pe orice altceva. Nu s-a sfiit să bate la uşile mai-marilor din judeţ, dar nici la cele ale sus-puşilor din Guvern. Aşa se face că a reuşit să aducă numeroase finanţări şi a reclădit tot ce era vechi, a transformat şi a modernizat.
“Atunci când am venit eu la primărie, în sat luminau doar patru lămpi. Îţi era frică să mergi noaptea pe stradă. Am reuşit să fac un proiect pentru iluminat stradal, astfel că acum, de la patru lămpi, am ajuns la aproape 700. Poţi merge noaptea cu maşina cu farurile stinse”, povesteşte edilul-şef.
De altfel, la Vârtop, poţi merge cu încredere cu maşina în localitate, pentru că străzile principale au fost deja asfaltate. Primarul explică însă că pentru a finaliza amenajarea tuturor drumurilor din comună mai are nevoie de finanţare.
„Noi am pus la punct un proiect de asfaltare a 31 de străzi pentru a încheia astfel cu toate drumurile din localitate. Am obţinut tot ce era necesar, până la ultimul aviz, am început chiar şi lucrările. Doar că, după ce am pietruit trei străzi , am fost nevoiţi să ne oprim din lipsa finanţării tăiate de Guvern. Mă voi zbate însă să obţin banii necesari şi să închei asfaltarea în toată localitatea, aşa cum le-am promis consătenilor mei”, susţine primarul.
În acelaşi timp cu amenajarea străzilor se desfăşoară şi mai multe proiecte pentru aducerea utilităţilor, singurele lipsuri care îi despart pe vârtopeni de traiul într-o comună europeană.
„S-a realizat alimentarea cu apă a unei părţi din localitea, iar acum lucrăm la o extindere de încă 6 kilometri. În paralel, am finalizat un studiu de fezabilitate pentru reţeaua de canalizare pe care suntem obligaţi să o facem pentru a respecta normele impuse de Uniunea Europeană. Am făcut şi primii paşi pentru aducţiunea reţelei de gaze naturale. Am constituit o asociaţie de dezvoltare împreună cu localităţile Terpeziţa, Sălcuţa, Vela, Vârtop şi Caraula, asociaţie care ne va permite să accesăm finanţarea necesară construirii reţelei de gaze. În urmatorii patru ani, acest proiect trebuie finalizat”, dă asigurări Constantin Dobrescu.
În ultimii ani, în comună, clădirile degradate au fost toate refăcute sau reamenajate. Aşa se face că la Vârtop au fost reabilitate două şcoli, un bloc de locuinţe, piaţa locală, postul de poliţie şi cabinetul medical. În plus, a fost pus la punct, construit şi dotat, un cabinet medical de stomatologie.
„Şcolile erau o ruină, la fel cabinetele medicale şi postul de poliţie. Acum oamenii au parte de servicii în clădiri modernizate şi dotate. Doar că nu mă opresc aici. Am în desfăşurare un proiect pentru şcoală de modernizare pompe şi anvelopare, pentru care am făcut deja studiu de fezabilitate cu ajutorul unui grup de acţiune locală din care facem parte. Mai departe vreau să fac un parc şi să renovez şi primăria. Pentru toate acestea voi accesa finanţare guvernamentală, judeţeană sau din bugetul propriu, dar niciun proiect nu va rămâne la stadiul de plan”, promite Constantin Dobrescu, candidatul PSD la funcţia de primar al comunei Vârtop.
Transformarea localităţii va continua dacă, pe 27 septembrie, localnicii din Vârtop îi vor da votul de încredere cum au făcut-o şi până acum.
Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizatia Judeteana DOLJ, Executat de ED PRESS COM S.R.L., portal – www.cvlpress.ro, CUI Mandatar financiar coordonator 21200019.