Litere şi savori

0
416

Delegaţia Wallonie – Bruxelles la Bucureşti a organizat, în zilele de 8 şi 9 aprilie, la Școala Centrală din Bucureşti, un stagiu de formare pentru profesorii de Limba franceză, „Marmites francophones”, animat de profesorul belgian Paul Ernst. Scopul proiectului este promovarea patrimoniului culinar din ţările francofone, prin realizarea de capsule video în limba franceză. Cele realizate la acest stagiu s-au axat pe tradiţiile culinare din România.

Acestui proiect i se circumscriu şi activităţile organizate în câteva şcoli din Craiova (Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Școala Gimnazială „Traian”, Școala Gimnazială „Nicolae Romanescu”) de profesor dr. Maria Tronea, consilier în Biroul naţional al Asociaţiei Române a Profesorilor de Franceză (A.R.P.F.) şi vicepreşedinte AMOPA – România.

Aceste activităţi au adus în prim plan tradiţiile culinare belgiene: preparatele din scoici (moules), acompaniate de bere sau de vin alb, cartofii prăjiţi (frites), andivele (chicons), caltaboşii albi şi negri (boudins), celebrul „waterzoi” (preparat pe bază de pui sau peşte, a cărui fiertură este îngroşată cu unt sau smântână, pralinele de ciocolată, cafeaua şi „les gaufres” de Liege etc.

În scopul unei „pedagogii a plăcerii”, promovării „savorilor” i s-a asociat şi „savoarea lecturii”, după cum a precizat coordonatoarea activităţilor. Dintre textele care au constituit suportul lecturii, menţionăm poemul „Les moules” (Marie Gevers), fragmente din „La legende d’Ulenspiegel” (De Coster), „Asterix chez les Belges ” (album BD).

Savurând delicioasele „gaufres de Liege”, elevii de la Școala „Nicolae Romanescu” au propus o nouă întâlnire „gastro-literară”, susţinuţi cu entuziasm şi de profesoara lor Lucia Bărăgan.