Conferinţă susţinută de Angelo Mitchievici, la 120 de ani de la moartea poetului Traian Demetrescu

0
255

La Casa de Cultură „Traian Demetrescu” are loc astăzi, 16 aprilie, ora 11.00, conferinţa intitulată Traian Demetrescu – gestul estetic”, susţinută de conf. univ. dr. Angelo Mitchievici. Evenimentul este prilejuit de împlinirea, pe 17 aprilie 2016, a 120 de ani de la moartea poetului Traian Demetrescu, patronul spiritual al instituţiei, şi, potrivit organizatorilor, „îşi propune să reconfigureze şi să aducă în atenţia publicului personalitatea şi opera unui scriitor remarcabil, unul dintre reperele vieţii culturale craiovene de la sfârşitul secolului al XIX-lea”. Moderator este Cornel Mihai Ungureanu.

Traian Demetrescu (3 noiembrie 1866 – 17 aprilie 1896) a fost un scriitor craiovean preocupat de promovarea şi conectarea literaturii române la modelele europene ale timpului său. A copilărit la Craiova şi la Caracal, unde trăiau bunicii după tată, iar după volumul de debut – „Poesii”, apărut sub pseudonimul Tradem, cu o prefaţă de Alexandru Macedonski, a publicat alte cărţi de versuri („Freamăte”, „Amurg”, „Cartea unei inimi”, „Senzitive”, „Aquarele”, „Săracii”), dar şi roman („Iubita”, „Cum iubim”), nuvele („Privelişti din viaţă”), jurnal („Intim”), critică literară şi dramatică („Profile literare”). A colaborat la ziarele vremii, a tradus din Byron, Hugo, Lamartine, Michelet, Francois Coppee. A murit de tuberculoză, la 29 de ani, şi este înmormântat la cimitirul Ungureni din Craiova.

Angelo Mitchievici (n. 5 noiembrie 1972, Drăgăşani) este conferenţiar doctor la Catedra de Filologie română, limbi clasice şi balcanice a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Ovidius” din Constanţa şi preşedinte al Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România. A fost student la Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova (Secţia română-engleză), apoi la Universitatea din Bucureşti, aceeaşi secţie, unde şi-a dat licenţa în Filologie cu lucrarea de diplomă „Problema identităţii în opera lui Ştefan Bănulescu”. A urmat, la Facultate de Litere a Universităţii Bucureşti, un master în „Etnologie şi folclor” şi tot acolo şi-a susţinut teza de doctorat intitulată „Decadenţă şi decadentism în contextul modernităţii româneşti (sfârşitul secolului XIX, a doua jumătate a secolului XX)”, sub coordonarea prof. univ. dr. Sorin Alexandrescu.

Este membru al Asociaţiei de Studii Americane din România (Romanian Association for American Studies), membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR) din 2010 şi preşedinte al USR Filiala Dobrogea, din septembrie 2013,  membru al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), al Federaţiei Internaţionale a criticilor de film (FIPRESCI) / The International Federation of Film Critics, al  Asociaţiei de literatură generală şi comparată din România (ALGCR). A publicat numeroase articole şi studii în reviste culturale de prestigiu şi este autor sau coautor al mai multor cărţi – monografie, sinteză, studiu lingvistic, studiu filologic, dicţionar ştiinţific.