Parteneriat craiovean cu Cercul Muzical de Excelenţă şi cu Liceul „Dinu Lipatti”

0
825

Sub genericul „Tineri interpreţi”, Filarmonica „Oltenia” prezintă astă-seară, de la ora 19.00, în cadrul stagiunii de muzică de cameră, un recital realizat în parteneriat cu Cercul Muzical de Excelenţă „Dinu Lipatti” şi cu Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din Bucureşti. Îşi dau concursul Irina Neacşu (pian), Radu Greluş (clarinet) şi Marius-Cătălin Deneş (pian). Biletele se găsesc la Agenţia Filarmonicii, la preţul de 10 lei (5 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari).

Irina Neacsu

Născută în 1995, la Buzău, Irina Neacşu a început studiul pianului la 7 ani, la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din Bucureşti, sub îndrumarea prof. Florian Nemeş, iar din 2004 – cu prof. Venera Babeş. A debutat în 2004, câştigând Premiul I la Concursul Internaţional „Pro Piano – România” (Bucureşti). În anii următori, s-a distins ca laureată a mai multor concursuri cu rol decisiv pentru calea pe care a hotărât să pornească. Consecutiv, în 2009 şi 2010, a câştigat Premiul I la Olimpiada de Interpretare Pianistică (faza naţională). Prima ieşire peste hotare (în anul 2007) i-a adus, în Italia, Premiul I la Concursul Internaţional „Città di Barletta” şi Premiul al II-lea la secţiunea patru mâini a aceluiaşi concurs. Un an mai târziu, la Paris, a cucerit Marele Premiu la Concursul Muzical al Franţei. Este membră a Fundaţiei „Pro Piano – Romania”, sub egida căreia a susţinut numeroase recitaluri.

În program:

  • Ludwig van Beethoven: Sonata în La major, op. 2, nr. 2 (partea I)
  • Frédéric Chopin: Studiul, op. 25, nr. 12, „Varşovia în flăcări”
  • Franz Liszt: Tarantella
  • Serghei Prokofiev: „Suggestion Diabolique”, op. 4, nr. 4

Radu Greluş

 

Născut în 1993, la  Sibiu, Radu Greluş este elev în clasa a XI-a la Liceul de Artă din oraşul natal, la clasa de clarinet coordonată de prof. Florin Greluş. Din 2005 şi până în prezent a fost premiat la fazele zonale şi finale ale Olimpiadei Naţionale de Muzică. Anul trecut, a obţinut Premiul I „Emil Bâclea” la „Kiwanis Muzical” (Bucureşti), Premiul I la „Drumul spre celebritate” (Mogoşoaia), o bursă acordată de Icon Arts în vederea participării la cursurile de măiestrie artistică organizate la Cisnădie, o altă bursă, de data aceasta acordată de Fundaţia „X-FUTURE” prin programul „Artă pentru Artă”. În actuala stagiune, Radu Greluş va concerta la Sibiu (Filarmonica de Stat), Ateneul Român, Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră „Sonoro”, Festivalul „Tinere Talente” (Râmnicu Vâlcea, concert cu orchestra). De asemenea, în aprilie va participa la Olimpiada Naţională de Muzică.

În program:

  • Luigi Bassi: Fantezie după teme din opera „Rigoletto”, de G. Verdi
  • Francis Poulenc: Sonata pentru clarinet şi pian

 

Marius-Cătălin Deneş

Născut în 1994, la Bucureşti, Marius-Cătălin Deneş este elev în clasa a X-a la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti”, unde studiază pianul sub îndrumarea prof. Ioan Florian Nemeş. A fost distins cu Premiul I la Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală (Alba Iulia, 2009), Premiul de Excelenţă al Ministerului Educaţiei (2008), Premiul I şi Premiul Special „Lorry Walfisch” la Concursul „Mihail Jora” (Bucureşti, 2008), Premiul I Absolut la Concursurile Internaţionale de Pian „Giuseppe Terracciano” (Salerno/Italia, 2006), „Lorenzo Perosi” (Tortona/Italia, 2005), „Ginette Gaubert” (Paris, 2003), „Pro-Piano Romania” (Bucureşti, 2003) ş.a. Este membru co-fondator al Cercului Muzical de Excelenţă „Dinu Lipatti” (înfiinţat în 2009) şi al Fundaţiei „Remember Enescu” (sub egida căreia a susţinut recitaluri la Centrul Cultural UNESCO – Slobozia, Clubul Parlamentarilor, Palatul Şuţu, Casa Memorială „George Enescu” – Sinaia, Clubul ARCUB, Studioul de Concerte al Fundaţiei Europene „Drăgan”, Institutul Francez etc.).

În program:

  • Johann Sebastian Bach: Allemande, Sarabande şi Gigue din Suita franceză nr. 3, în Si minor, BWV 814
  • Franz Liszt: Studiul nr. 6 în La minor pe o temă de Paganini
  • Serghei Rahmaninov: Preludiul op. 23, nr. 5, în Sol minor
  • Frédéric Chopin: Scherzo nr. 2 în Si bemol minor, op. 31