Expoziția Celebrarea Paștelui în Oltenia. Ouăle încondeiate și simbolistica lor

0
623

Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova – C.S. Nicolăescu-Plopșor, al Academiei Române și Muzeul Olteniei Craiova, Secția de etnografie organizează, în perioada 23 aprilie-20 mai 2024, Expoziția cu tema „Celebrarea Paștelui în Oltenia. Ouăle încondeiate și simbolistica lor”. Vernisajul a avut loc marți, 23 aprilie 2024, la Secția de Etnografie, Casa Băniei, str. Matei Basarab nr. 16, începând cu ora 11.00.

Expoziția face parte dintr-un proiect amplu, inițiat de cele două instituții craiovene, un proiect care are în vedere salvgardarea, valorificarea și promovarea unor elemente de patrimoniu cultural imaterial intrate în registrul național de elemente vii de patrimoniu.

Pornind de la o realitate incontestabilă, potrivit căreia există un risc de pierdere a vechilor meșteșuguri tradiționale, prin căderea lor în uitare sau neaducerea la suprafață către noile generații, colaborarea celor două instituții sus-menționate are ca scop prezervarea unei moșteniri culturale autentice. Astfel spus, avem, împreună, obligația de a asigura salvgardarea patrimoniului cultural național.

Identitate culturală într-o tradiție milenară

Oltenia deține un bogat patrimoniu cultural, manifestat printr-o diversitate de forme și manifestări autentice, care exprimă modul de viață al comunităților acestor locuri. Este o moștenire culturală care ne asigură un profund sentiment de apartenență la un sistem de valori bine delimitate, cu o identitate proprie și o originalitate pe măsură.

În acest context complex de manifestare, expoziția organizată de cele două instituții de cultură craiovene aduce în atenția publicului artefacte rituale din ciclul pascal – ouăle încondeiate. Sunt elemente care țin de cultura noastră tradițională și care aduc un plus de originalitate culturii și civilizației românești. Realizate cu pricepere, răbdare și creativitate, aceste obiecte de artă populară, simbol al renașterii și al vieții noi, sunt reprezentările gândirii și imaginației meșterilor creatori care au reușit să transpună în operele lor credințele comunităților arhaice sau mai noi, concepția acestora despre lume și univers.

Un patrimoniu cultural valoros, ce respectă diversitatea creativă a meșterilor populari, adevărate opere de artă națională și universală. Încondeiatul ouălor desemnează o practică străveche ce dovedește o unitate a fondului de motive, având la bază ocupațiile localnicilor din ruralul vremurilor trecute. Simetria, geometrica, stilistica folosite au făcut ca acest meșteșug să devină o artă în adevăratul sens al cuvântului. De la coloritul simplu, la încondeiere sau scriere, ouăle încondeiate reprezintă creații certe ale unor valoroși meșteri populari. Vechimea acestui meșteșug transcende spre timpuri imemoriale, a fost o îndeletnicire nu doar feminină, punând în joc talentul și măiestria oamenilor simpli, ce nu de puține ori au dobândit statutul de artizani ai meșteșugului încondeierii ouălor.

Colecție valoroasă deținută de Muzeul Olteniei Craiova

Una dintre colecțiile etnografice remarcabile deținute de Muzeul Olteniei Craiova este cea a ouălor încondeiate, cuprinzând elemente ce provin, în mare parte, din două importante fonduri vechi: Aman și Alfred Vincenz. Un patrimoniu incomensurabil, conservat până în prezent, și care se poate valorifica expozițional în beneficiul nostru, al tuturor.

Expoziția de față aduce în atenția publicului colecția de ouă încondeiate din patrimoniul Secției de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova, cu piese datate 1934-1938 și până în prezent, din toată regiunea Olteniei: satul Valea Ursului, com. Vlădești-Vâlcea, ouă încondeiate de Andrei Povarangiu și Costică Dinu, olari; în satul Priporu, com. Vlădești, jud. Vâlcea, Dumitru Șchiopu a început să încondeize ouă din 1950; tot din satul Priporu, alt meșter încondeietor a fost Gheorghe Gologan; în satul Dobridor, Dolj, Asineta Gâscan a încondeiat ouă, continuând îndeletnicirea practicată de bunica sa, Asineta Guță; alte sate unde s-au încondeiat ouă în Dolj și care au reprezentare în cadrul expoziției sunt Drănic și Valea Stanciului, Dolj; centrul ceramic Oboga-Olt a avut și are o bogată reprezentare la nivelul încondeiatului ouălor.

Având în vedere continuitatea practicării acestui meșteșug, în expoziție regăsim ouă încondeiate atât de meșteri încondeietori care și-au atestat, cronologic, măiestria artei lor, precum: Constantin Diaconeasa, Tudor Diaconeasa, fiul acestuia, Nicu Vlad, Matei Marin, Petre Ciobanu, cât și de nume cu recunoaștere la nivel național, precum: Daniela Vlad, Costinel Beșteleu, Ionuț Vlad. Așadar, expoziția prezintă ouă încondeiate aflate în patrimoniul Muzeului Olteniei Craiova – Colecțiile C.S. Nicolăescu-Plopșor, Aman, Vincenz, Mircea Gagiu, Asineta Gâscan, dar și piese din colecția privată a lui Valeru Ciurea.

Despre bucuria renașterii pascale

Din alocuțiunile vorbitorilor prezenți la vernisaj a reieșit importanța și frumusețea universului creației populare, în cazul de față – meșteșugul încondeirii ouălor. Dr. Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei Craiova a precizat că „deja trebuie să venim cu o expoziție preambul  pentru că sărbătorile pascale se apropie și să vorbim despre un obicei popular larg răspândit nu numai în Oltenia, dar și în întreaga Românie”. Dacă, inițial, s-ar crede că prezența colecției de ouă încondeiate într-un muzeu ar reprezenta o activitate demult practicată și acum apusă, realitatea ne dovedește că meșterii populari duc pe mai departe secretele practicilor lor și, astfel, meșteșugul continuă să dăinuie.

La rândul său, prof. univ. dr. habil. Gabriela Rusu-Păsărin a evidențiat importanța colaborării între cele două instituții de cultură – Muzeul Olteniei Craiova și Institutul de Cercetări Socio-Umane – C.S. Nicolăescu-Plopșor, care pot să contribuie la reașezarea în actualitate a ceea ce astăzi memoria colectivă a păstrat. A vorbit totodată despre simbolistica oului și întreaga acțiune legată de încondeierea acestuia, care, în satul tradițional, lega comunitatea și asigura o trăinicie a relațiilor interumane.

În discursul său, prof. univ. dr. Sevastian Cercel, a precizat că „pentru poporul român, pentru Oltenia, meșteșugul încondeierii sau ornamentației oului de Paște are profunde semnificații identitare păstrate și consolidate de la o generație la alta”. Domnia sa a subliniat, totodată, faptul că în colecția de ouă încondeiate a Muzeului Olteniei Craiova există piese de o valoare inestimabilă, unele dintre acestea provenind din colecția C. S. Nicolăescu-Plopșor, fondatorul și primul director al Institutului Academiei Române. Printre altele, în activitatea sa de cercetare științifică, Plopșor a publicat, în anul 1927, o lucrare privind acest meșteșug în județul Dolj. „Renumitul arheolog, istoric, etnograf, folclorist, antropolog, membru corespondent al Academiei Române, Plopșor s-a născut în 20 aprilie 1900, așa încât vernisajul expoziției de astăzi se desfășoară în chip fericit în preajma zilei sale de naștere. Este un omagiu pe care comunitatea academică a instituției noastre îl aduce patronului său spiritual” a mai precizat directorul institutului craiovean.

În cadrul evenimentului a fost publicat și un album cu titlul „Celebrarea Paștelui în Oltenia. Ouăle încondeiate și simbolistica acestora”, coord. Anca Ceaușescu și Roxana Deca. Se spune că o fotografie poate reuși „să ajungă” la privitor, „mișcându-l” spiritual. Gândit astfel, albumul oferă o călătorie în imagini în universul creației populare tradiționale, în cazul de față – meșteșugul încondeirii ouălor, prezentând frumusețea și diversitatea acestor opere de artă unice. Albumul se dorește a fi un instrument care să ajute la înțelegerea semnificației cultural-religioase a ouălor încondeiate prin informațiile științifice oferite de cercetători din cadrul celor două instituții craiovene, dar și de a atrage un semnal de alarmă asupra riscului de a se pierde, în timp, astfel de creații inestimabile, cu o puternică amprentă a originalității umane.

Expoziția va rămâne deschisă publicului până la data de 20 mai a.c., tineri și adulți fiind așteptați să parcurgă tainele încondeiatului ouălor.

Cercet. șt. III dr. Anca Ceaușescu

 Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova

C.S. Nicolăescu-Plopșor