Spectacolul „Spargerea” – în premieră, duminică, la Teatrul Național din Craiova

0
342

O nouă premieră la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, cea dintâi a acestui an: „Spargerea”, în regia lui Dragoș Alexandru Mușoiu, scenografia arh. Andreea Simona Negrilă, după proza „Jaf armat” semnată de scriitorul Răzvan Petrescu. Spectacolul va avea loc duminică, 18 ianuarie, ora 18.00, în Sala „Ion D. Sîrbu”, și va fi precedat de o avanpremieră mâine, 17 ianuarie, ora 18.00. De asemenea, o altă reprezentație va fi dată marți, 20 ianuarie.

„Spargerea” a fost proiectul câștigător al celei de-a IV-a ediții (2014) a concursului de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români organizat de Teatrul Naţional „Marin Sorescu”. Spectacolul îi are în distribuție pe Claudiu Bleonț, Iulia Lazăr, Angel Rababoc, Adrian Andone, Cătălin Vieru, Iulia Colan, Gabriela Baciu, Anca Dinu și Eugen Titu.

 „Spargerea” reprezintă debutul oficial al regizorului Dragoș Alexandru Mușoiu, care semnează și versiunea scenică, după proza „Jaf armat”, de Răzvan Petrescu. Tânărul regizor a lucrat în anii de studiu texte importante ale dramaturgiei universale (A.P. Cehov, W. Shakespeare, Brecht, Eugene O’Neill, I.L. Caragiale, G. Buchner, Vasili Sigarev). În ultimii ani, a realizat mai multe spectacole-lectură: Corsarii”, de Philip Lohle (spectacol-lectură în cadrul programului de promovare a textelor germane contemporane inițiat de UNATC, coordonat de Mihaela Michailov și Institutul „Goethe” – 2012), Specii pe cale de dispariție”, de Petr Zelenka (spectacol-lectură în prezența autorului, Teatrul „Nottara” – 2013) și „Alaska”, de Gibran Portella (Teatrul „Nottara” – 2014).

Licențiată în arhitectură și master în arta scenografiei, Andreea Simona Negrilă semnează scenografia spectacolului „Spargerea”. În ultima perioadă, a activat ca și arhitect, dar a semnat și scenografie de film: „Sare de mare” (2014), regia Andrei Rautu – scurtmetraj UNATC; „Legătura de leuștean” (2014), regia Armine Vosganian – proiect de licență film UNATC. În anul 2014 a fost scenograf la Teatrul Mignon pentru spectacolul „Kean”, după J.P. Sartre și W. Shakespeare (2014), regia Adrian Titieni. În același an, semna scenografia spectacolului de licență „Piațeta”, de Carlo Goldoni, regia Constantin Florescu (Universitatea „Hyperion”, București), și primea premiul Cea mai bună scenografie la Gala Absolvenților UNATC 2014, pentru spectacolul „Stele în lumina dimineții”, de Alexandr Galin, regia Gelu Colceag.