Grupul PPE condamnă ferm masacrul din oraşul nigerian Baga

0
270

În timp ce lumea era cu ochii aţintiţi pe actele de violenţă din Paris de la redacţia „Charlie Hebdo”, organizaţia teroristă Boko Haram a şters literalmente de pe hartă oraşul nigerian Baga prin executarea a peste 2000 de oameni.

«Este normal sa avem o reacţie mai puternică atunci când așa ceva se întâmplă în vecinătatea noastră, pe continentul nostru. Putem fi mândri de cetățenii europeni care au dat dovadă de o adevărată solidaritate cu victimele atacului de la Paris, cu familiilor lor și întreaga națiune franceză. Însă valorile noastre sunt universale. Atacul de la Baga este un atac împotriva valorilor europene, la fel ca și cel de la Paris. Trebuie să dăm dovadă de solidaritate activă față de victimele fundamentalismului islamic din Nigeria. Este timpul să spunem „Je suis Baga aussi!”», a declarat Davor Ivo Stier, coordonatorul grupului PPE în cadrul Comitetului pentru dezvoltare şi purtătorul de cuvânt al delegaţiei ACP-UE (Adunarea Parlamentară Africa Caraibe Pacific-UE).

Avem nevoie să fim realişti cu privire la această situaţie”

Stier a subliniat, de asemenea, faptul că politicile de cooperare pentru dezvoltare ale UE trebuie să se adapteze noilor provocări – lupta împotriva terorismului şi radicalismul. Sărăciea şi foametea sunt un sol fertil pentru idei radicale. „Avem nevoie să fim realiști cu privire la această situație. Unul dintre motivele pentru care Boko Haram avansează atât de repede este ca guvernul nigerian nu are capacitatea de a face faţă provocărilor din cauza instituțiilor guvernamentale slabe şi corupţiei generalizate. Nigeria este una dintre cele mai bogate ţări din lume în ceea ce privește resursele naturale, însă două treimi din populaţie trăiesc cu un dolar pe zi. Este un scandal global şi doar unul dintre exemplele care demonstrează că o mare parte din ajutorul nostru pentru dezvoltare se risipeşte din cauza corupţiei din unele state”, a spus Stier.

Marian Jean Marinescu: „Am fost şi sunt un susţinător al libertăţii de expresie”

Şi europarlamentarul Marian Jean Marinescu, vicepreşedintele grupului EPP, a avut o poziţie fermă faţă de ultimele evenimente. El a declarat că şi acţiunile teroriste de la Paris, dar şi cele din oraşul nigerian Baga sunt de-o cruzime fără margini şi aşa ceva trebuie condamnat imediat cu fermitate.  Eurodeputatul român spune că Uniunea Europeană ar trebui să rămână lider al cooperării pentru dezvoltare la nivel mondial, dar că este nevoie de unele transformari ale politicilor de dezvoltare.

„La Paris am avut o acţiune teroristă asupra unei redacţii, a fost un atac la dreptul la exprimare. Am fost şi sunt un susţinător al libertăţii de expresie. În Nigeria este o altă situaţie, dar la fel de gravă. Aici vorbim de probleme în ceea ce priveşte buna guvernare, statul de drept şi construirea unor instituţii eficiente, precum şi construirea unor societăţi paşnice. Cam aceasta este singura cale prin care putem asigura pacea şi securitatea în ţările în curs de dezvoltare. De aceea mă solidarizez şi eu, împreună cu colegii mei din Grupul EPP, cu victimele fundamentalismului islamic din Nigeria”, a mai spus europarlamentarul Marian Jean Marinescu.