Legumicultorii din Călărași au luat startul la roșii și cartofi

0
309

Un vânt călduț spulbera, ieri, nisipurile neacoperite cu omăt din valea Dunării. Deși suntem abia la mijlocul iernii, vremea la Călărași te duce cu gândul mai mult spre începutul primăverii, când soarele se coboară timid printre crengile dezgolite ale copacilor încălzind ușor pământul. În aer se simte bine mirosul focului din sobe, iar pe câmpurile întinse nu este nici o mișcare. Agricultorii care vara ies cu legumele și lubenițele cel mai repede pe piață nu stau degeaba nici acum. În fiecare gospodărie există măcar un solar mai mic în care, cât este ziua de lungă, oamenii migălesc acum la răsaduri.

Din primele zile ale anului, agricultorii de la Călărași încep să-și pregătească recoltele pe care le vor strânge în vară. Nu este o vreme foarte rece, deși ne aflăm în plină iarnă, iar acest lucru îi bucură pe oameni pentru că pot să-și muncească liniștiți răsadurile. Fiind în apropiere de Dunăre, mai mereu iarna o simplă ninsoare se poate transforma într-un viscol periculos pentru construcțiile totuși fragile din folie. Acum timpul este frumos și numai bun pentru lucrat la solarii. Primele care se cultivă sunt roșiile, care vor ieși pe piață la sfârșitul lunii mai. „La noi aici, în zonă, mai toate legumele sunt timpurii, ieșim mai devreme cu ele pe piață. Asta înseamnă că începem munca din iarnă. Deja am început la răsadurile de roșii pe care le-am semănat în seră”, spunea, ieri, o localnică.

Primele roșii vor ieși pe piață la sfârșitul lunii mai

Mai toți cultivatorii cumpără semințele de roșii de la magazinele de profil. La Călărași cel mai întâlnit este „Prekos”, un soi bulgăresc timpuriu care face roșii toată vara și are și un gust deosebit. La cei mai harnici dintre agricultori, primele plante au și răsărit. Tulpinile au deja câțiva centimetri, dar mai sunt ținute în aceste spații încălzite până în luna februarie, când fiecare plantă va fi mutată în câte un ghiveci. „La sfârșitul lui martie, ghivecele cu plante vor fi mutate în solariile mari, unde vor și rodi. Ne așteptăm să culegem primele roșii la sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie”, a mai spus cultivatoarea care va planta, în acest an, în jur de 3.000-4.000 de fire de roșii. Pe aceeași cantitate a mizat și anul trecut și a reușit să obțină o producție bună de roșii. Spre deosebire de alți ani, prețul a fost și el mulțumitor, plecându-se de la 4 lei pe kilogram și ajungând la 1,5 lei pe kilogram.

Cartofii au fost puși la germinat

Cartoful timpuriu le dă mult de muncă agricultorilor. Tot în această perioadă a anului, tuberculii se află deja la încolțit în niște camere unde au fost create condiții speciale. Încăperile trebuie să aibă căldură și lumină, iar pentru germinare, cultivatorii mai trebuie să creeze și umiditatea necesară. Lucru pentru care lădițele cu cartofi sunt stropite o dată la două zile cu apă sau așezate alături de câteva vase cu apă. „La câteva zile, trebuie să rotim lădițele cu cartofi pentru a avea lumină suficientă. Aceștia se înconjoară de colți verzi pe care trebuie apoi să îi protejezi foarte bine, fiindcă de aici pleacă planta. Chiar și atunci când se pun în pământ, cartofii sunt manevrați cu mare atenție, pentru că primii germeni sunt cei mai roditori”, ne explică însuși primarul comunei Călărași, Vergică Șovăilă. Ideal ar fi ca plantele să aibă, până în luna februarie, cam 3-4 centimetri înălțime pentru că atunci ei vor fi așezați în rigolele din câmp.

300 de hectare vor fi plantate cu cartof timpuriu

Anul acesta se vor cultiva 300 de hectare cu cartof timpuriu. Oamenii au învățat acest procedeu și deja și-au găsit propriii furnizori de material săditor. Cartofii care sunt puși la încolțit sunt aduși de la Târgu-Secuiesc, unde se află o stațiune de cercetare. Munca de plantare este una grea deoarece totul se face manual. În februarie, când sunt plantați în câmp, pentru a fi feriți de brumă, cartofii sunt acoperiți cu o folie microporoasă. Acest material este unul destul de scump, dar pentru a nu avea probleme agricultorii investesc și aici. „Când sunt scoși în câmp, și cartofii sunt cultivați exact ca lubenițele, adică pe folie. Este un procedeu bun care îi ajută să se maturizeze foarte repede, astfel că noi ieșim primii cu ei pe piață. De obicei, cam la mijlocul lunii mai, avem și primele recolte”, a mai spus primarul Vergică Șovăilă. Cartofii de la Călărași sunt căutați în piețele din România, dar și în Polonia.

Bostanele vor domina, din nou, câmpurile

Vergică Șovăilă

Truda pentru înființarea bostanelor nu a început încă. Dar cultivatorii care și-au propus să scoată și anul acesta bani de pe urma lubenițelor muncesc deja de câteva zile la pregătirea patului săditor. Plantele sunt cumpărate deja altoite – și acestea vin, de obicei, din Grecia – sau sunt altoite de cultivatorii cu experiență. În februarie, firele de lubeniță sunt transplantate în răsadnițe. Aici sunt îngrijite până în luna aprilie, când vor fi mutate din nou, de data aceasta, în câmp, acolo unde le așteaptă folia și sistemul de picurare. Dacă vremea va ține cu cultivatorii și va fi soare suficient, primele lubenițe vor ieși pe piață la începutul lunii iunie. În acest an, pe nisipurile de la Călărași, vor fi cultivate 800 de hectare cu pepeni verzi și galbeni. Ca de obicei, producătorii își fac de pe acum probleme legate de comercializarea lor, dar continuă să trudească deoarece pentru aproape toate familiile de pe valea Dunării bostanele sunt cam singura sursă de venit.

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU