Incendii provocate de verificarea buteliei cu flacără

0
169

Pompierii craioveni au fost solicitați, miercuri, la două incendii produse pe raza Craiovei, ambele din cauza unor persoane care au verificat etanșeitatea buteliei cu flacără. Din fericire, nu au existat victime în urma celor două incidente, însă cadrele ISU Dolj atrag atenția că astfel de practice sunt total interzise pentru că pot avea urmări grave.

Pe parcursul zilei de miercuri, 14 ianuarie 2015, Detaşamentul 1 de Pompieri Craiova a fost solicitat să intervină la două incendii în municipiul Craiova (unul dintre ele pe strada „Drumul Jiului” din municipiu). După stingerea flăcărilor, pompierii au stabilit drept cauză a celor două incendii aceeaşi greșeală: verificarea etanşeităţii buteliei cu chibritul, respectiv lumânarea.

Au ars buteliile, aparatele de gătit şi alte materiale din imediata apropiere a acestora. Din fericire, de această dată nu au existat victime, însă reprezentanții Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj insistă asupra unor măsuri care pot salva bunurile și viața oamenilor.

Astfel, se interzice cu desăvârşire încercarea cu flacără a etanşeităţii buteliei, garniturilor regulatorilor de presiune sau a furtunului. Verificarea se va face numai cu emulsie de apă cu săpun; se interzice folosirea buteliilor de gaze lichefiate fără regulatori (ceasuri) de presiune, cu garnituri deteriorate ori cu furtunuri de cauciuc fisurate sau lărgite la capete; se interzice aşezarea sau păstrarea buteliilor de gaze în apropierea oricăror surse de căldură ori sub acţiunea directă a razelor solare; se interzice încălzirea buteliilor ori folosirea acestora în poziţie culcată, răsturnată sau înclinată; este interzisă trecerea gazului din butelie în orice alte recipiente sau folosirea de butelii improvizate. La aprinderea focului întotdeauna trebuie aprins întâi chibritul şi apoi manevrat robinetul de alimentare cu gaz.