Fostul primar din Devesel – 3 ani de închisoare cu suspendare pentru înșelăciune

0
670

Judecătorii Curții de Apel Craiova l-au condamnat, miercuri, pe fostul primar din Devesel, trimis în judecată de DNA – Serviciul Teritorial Craiova, la 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică pe durată maximă. El, împreună cu Aristiţa Trăistaru, referent, şi Valeru Laurenţiu Luţu, consilier juridic în cadrul aceleiaşi primării la momentul comiterii faptelor, au fost acuzați de procurorii anticorupție de mai multe infracţiuni de fals, uz de fals, înşelăciune, complicitate la aceste infracţiuni, în sarcina fostului primar fiind reţinută şi infracţiunea de conflict de interese. Potrivit anchetatorilor, activitatea infracţională a celor trei a avut drept rezultat obţinerea în mod ilegal a unor fonduri europene prin APIA. Instanța i-a obligat pe inculpați la plata sumei de 748.934,66 lei și a menținut sechestrul instituit asupra bunurilor imobile ale acestora. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Reamintim că, la începutul lunii noiembrie 2012, procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Craiova anunțau că au dispus trimiterea în judecată a Aristiţei Trăistaru, referent achiziţii la Primăria Devesel, judeţul Mehedinţi, la data săvârşirii faptelor, Dumitru Mogonea, primarul comunei Devesel la momentul comiterii faptelor, şi Valeru Laurenţiu Luţu, consilier juridic cu atribuţii de secretar al comunei Devesel. În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut că, în cursul lunii mai 2007, la cererea primarului şi secretarului, inculpata Aristiţa Trăistaru a depus la APIA – Centrul Judeţean Mehedinţi, în nume personal, o cerere pentru acordarea de subvenţii pentru agricultură din fonduri europene (FEGA şi FEDR), declarând, în mod fals, că utilizează suprafaţa de 557 hectare păşune, aflată în proprietatea comunei Devesel, în condiţiile în care nu existau raporturi contractuale între inculpată, ca persoană fizică şi primărie, obţinând astfel suma de 94.157,65 lei (echivalentul a aproximativ 28.213,72 euro) provenită din fonduri europene. În plus, în perioada 2008-2010, tot la iniţiativa primarului şi a secretarului, femeia a formulat alte trei cereri de acordare a fondurilor europene, de astă dată în calitate de preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Animale „Zoovitae” şi, în acest scop, a folosit mai multe documente false (hotărâre a Consiliului Local, contract de arendă întocmite în fals de primar şi secretar) pe care le-a depus la APIA Centrul Judeţean Mehedinţi. „Această asociaţie a fost înfiinţată în mod nelegal de inculpata Trăistaru Aristiţa, fiind determinată de inculpaţii Mogonea Dumitru şi Luţu Valeru – Laurenţiu să constituie asociaţia tocmai în scopul fraudării fondurilor europene. În această modalitate, inculpata a obţinut pe nedrept suma totală de 667.120,09 lei (echivalentul a aproximativ 163.046,49 euro), bani proveniţi din fonduri europene şi din bugetul naţional”, după cum se arată în comunicatul DNA. Dosarul, în cadrul căruia APIA s-a constituit parte civilă cu suma totală de 761.277,74 lei, a fost înaintat spre judecare Curţii de Apel Craiova, iar în vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile şi mobile aparţinând celor trei inculpaţi.

Au de achitat peste 700.000 lei

După mai bine de doi ani de proces, miercuri, 15 ianuarie a.c., judecătorii Curții de Apel Craiova au pronunțat sentința în cauză. Toți cei trei inculpați au fost găsiți vinovați, fiind condamnați la câte trei ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani. Asta după ce instanța le-a schimbat încadrarea juridică a unora dintre faptele pentru care au fost deferiți justiției. În plus, judecătorii craioveni au admis, în parte, acţiunea civilă formulată de partea civilă Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură – Bucureşti şi i-au obligat pe inculpaţi la plata sumei de 748.934,66 lei cu titlu de despăgubiri civile, precum şi la plata dobânzilor legale aferente. Prejudiciul provocat părţii civile Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură – Bucureşti a fost acoperit în limita sumei de 12343.08 lei. S-a menţinut măsura asigurătorie a sechestrului instituit pe 15.05.2012 de către DNA – Serviciul Teritorial Craiova asupra bunurilor imobile ale inculpaţilor Trăistaru Aristiţa, Mogonea Dumitru şi Luţu Valeru-Laurenţiu și i-a obligat pe fiecare la plata a câte 1.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Hotărârea Curții de Apel Craiova nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casație și Justiție.