Canalul Cornițoiu va fi casetat până în primăvară

0
173

Cel de-al treilea, și ultimul, tronson al canalului Cornițoiu va fi casetat până la sfârșitul primăverii viitoare. Când vor fi terminate toate lucrările, blocurile care se găsesc în zona cimitirului Sineasca vor scăpa, în sfârșit, de mirosul urât care îi terorizează pe locatari de ani buni. Întreaga investiție a fost făcută cu bani de la bugetul local, costurile pentru acoperirea lungimii de 770 de metri de canal ridicându-se la 6 milioane de lei, respectiv 1,4 milioane de euro. O sumă de 178.800 de euro a fost decontată în contul exproprierilor de terenuri care s-au făcut.

Cel de-al treilea tronson se găsește chiar în zona cimitirului Sineasca de unde provine și cel mai greu miros. În lunile de vară, din cauza temperaturilor ridicate, aerul devenea greu de suportat, spre disperarea locatarilor din zonă care erau nevoiți să se baricadeze, la propriu, în case. „Am estimat că terminăm lucrarea canalului până la sfârșitul acestui an, dar pentru tronsonul III a trebuit să efectuăm exproprieri de terenuri și am avut și o contestație la licitație, soluționată de CNSC în favoarea Primăriei Craiova. Oricum, așa cum am promis, Canalul Cornițoiu se va construi în mandatul meu, deși a fost promis de toți primarii de după revoluție. O investiție de peste 2 milioane de euro, care va duce la eliminarea mirosului neplăcut dintr-un întreg cartier”, a anunțat, însă, primarul Lia Olguța Vasilescu.

O licitație care durează din luna mai

Tronsonul a fost scos la licitație în luna mai a acestui an și a fost adjudecat de SC Recon SA, care a realizat și celelalte două tronsoane ale canalului. Potrivit autorităților locale, Primăria nu a putut să semneze contractul de lucrări imediat deoarece rezultatul licitației a fost contestat de o firmă care nu s-a regăsit printre câștigători, respectiv de către asocierea de firme Gecorom SA – SC Ispe SA. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor i-a respins însă contestația. Norocul autorităților a fost că firma contestatoare nu a mers mai departe în instanță, astfel că s-a pierdut doar o lună cu adjudecarea acestei licitații. Potrivit municipalității, contractul de execuție a fost semnat și lucrările ar urma să înceapă în scurt timp pentru a putea fi terminate la sfârșitul primăverii.

O investiție de 6 milioane de lei

Casetarea celorlalte două tronsoane ale canalului Cornițoiu a fost realizată în cursul acestei veri. Investiţia a fost finanţată în totalitate din fonduri de la bugetul local, valoarea contractului pentru cele două segmente ridicându-se la peste 4,1 milioane de lei. Lucrările au fost executate de asocierea de firme Recon – Civilcad, care a avut un termen de 4 luni de la primirea ordinului de începere ca să termine lucrările. În ceea ce privește costurile, casetarea celor două tronsoane a fost mai scumpă acolo deoarece autoritățile au fost nevoite să exproprieze câteva parcele de teren pe care s-a făcut intervenția. Astfel, dintr-un total de 6 milioane de lei, cât a costat tot proiectul pentru canalul Cornițoiu, despăgubirile acordate au fost în sumă de aproape 800.000 de lei, respectiv 178.800 euro. Beneficiarul acestei sume a fost societatea Longevity SRL.