Începe Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”

0
436

Festival Mihai Eminescu 1La Craiova se va deschide duminică, 17 septembrie, cea de-a V-a ediţie a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”, organizat de Academia Internaţională „Mihai Eminescu”, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Municipal Craiova, Consiliul Judeţean Dolj şi Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”. Festivalul se va desfăşura timp de patru zile, până pe data de 20 septembrie, şi va reuni invitaţi din numeroase ţări, de pe mai multe continente, ediţia din acest an fiind dedicată împlinirii a 2000 de ani de la moartea lui Publius Ovidius Naso la Tomis.

Deschiderea oficială va avea loc duminică, ora 10.00, la Muzeul de Artă Craiova, invitaţii la eveniment fiind adresate oficialităţilor locale şi judeţene, precum şi reprezentanţilor instituţiilor de cultură din Craiova. Cu acest prilej vor fi acordate şi premiile anuale ale Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu”. Programul celor patru zile va cuprinde recitaluri şi lecturi poetice, lansări de cărţi, un maraton poetic şi muzical, precum şi vizite la obiective cultural-turistice din Craiova şi Târgu Jiu, între care Parcul „Nicolae Romanescu”, Complexul Brâncuşi şi Muzeul Satului din Curtişoara.

recitalÎn ultima zi – miercuri, 20 septembrie, ora 18.00, la cofetăria Minerva – va avea loc ceremonia acordării Marelui Premiu şi Premiului Special ale celei de-a V-a ediţii a festivalului. Îi vor urma, la ora 20.00, în Sala „Ion D. Sîrbu” a Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, recitalul „Ovidiu: Tristele şi ponticele”, susţinut de actorul Emil Boroghină, şi o masă rotundă cu tema „Diplomaţie culturală”. Recitalul „Ovidiu – Tristele şi Ponticele” a fost prezentat în premieră pe data de 22 martie 2017 la Chişinău şi este dedicat, de asemenea, împlinirii a 2000 de ani de la moartea la Tomis, pe pământ românesc, a lui Publius Ovidius Naso, marele poet al latinităţii.

«În 2017 se împlinesc 2000 de ani de la moartea lui Publius Ovidius Naso, exilatul de la Pontul Euxin. Credem că este de datoria oamenilor de cultură din întreaga lume să marcheze acum împlinirea a două milenii de la moartea lui Ovidiu, dar, înaintea tuturor, alături de italieni, este datoria noastră, a românilor. Nu trebuie să uităm niciodată că, aşa cum spunea Tudor Arghezi, „Ovidiu este marele nostru strămoş de limbă, de scriere şi de sânge…poet al nostru, ca şi Eminescu”», declară actorul craiovean Emil Boroghină.