ÎCCJ a decis: Judecătoarele care i-au anulat condamnarea lui Dinel Staicu în dosarul fraudării BIR fac puşcărie

0
229

Judecătoarele care au anulat condamnarea la 7 ani de închisoare a afaceristului craiovean Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR), Liliana Bădescu şi Dumitriţa Piciarcă, au fost condamnate definitiv, ieri, de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la câte 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu.

dinel
Dinel Nuţu (fost Staicu)

Reamintim că, procurorii DNA le-au acuzat pe judecătoarele Dumitriţa Piciarcă, Liliana Bădescu şi Veronica Cârstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti — Secţia I Penală că, la data de 22 februarie 2012, au admis o o contestaţie în anulare depusă de Dinel Nuţu (fost Staicu) faţă de o hotărâre prin care, anterior, un alt complet al aceleiaşi instanţe îl condamnase definitiv la 7 ani de închisoare cu executare. Cele trei judecătoare au fost trimise în judecată de DNA în aprilie 2014, pentru abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, aceleiaşi instanţe îl condamnase definitiv la şapte ani închisoare. „Efectele aceleiaşi hotărâri judecătoreşti s-au constituit într-un ajutor efectiv dat condamnatului NUŢU (fost STAICU) Dinel, căruia i s-a anulat obligaţia de a executa pedeapsa definitivă din dosarul penal nr. 14165/4/2006, în care acesta fusese condamnat pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă continuată. Ca urmare a admiterii contestaţiei în anulare, Dinel Staicu a obţinut un avantaj patrimonial, fiind scutit de plata sumei de 18.839.684,5 lei, către Banca Internaţională a Religiilor (prin lichidator judiciar R.V.A. Insolvency Specialists S.P.R.L.), cu consecinţa vătămării intereselor legale ale părţii civile”, se arată în comunicatul DNA. Cu prilejul admiterii contestaţiei, cele trei judecătoare ar fi făcut mai multe falsuri prin atestarea unor fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului.

În luna mai 2016, judecătoarele Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu au fost achitate de Curtea de Apel Bucureşti, în timp ce cu privire la Veronica Cârstoiu, instanţa a hotărât să disjungă cauza, aceasta fiind condamnată la cinci ani de închisoare, în primă instanţă, pentru alte fapte de corupţie care au legătură cu Dinel Staicu.

Porocurorii DNA au făcut apel, iar ieri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis apelul DNA şi le-a condamnat pe Liliana Bădescu şi Dumitriţa Piciarcă la câte 4 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. De asemenea, Instanţa supremă a mai decis ca cele două să plătească în solidar dobânzile legale aferente sumei de 18.838.804 lei, calculate de la data de 22 februarie 2012 (data pronunţării deciziei nr. 381/2012) până la data de 25 octombrie 2016 (data anulării deciziei nr.381/2012), către partea civila SC Banca Internaţională a Religiilor SA prin lichidator judiciar SCP Tănasă şi Asociaţii SPRL. Hotărârea ÎCCJ este definitivă.