Funcţionară a Băncii Carpatica şi concubinul ei, câte 5 ani de închisoare pentru că au golit contul unei bătrâne

0
102

Funcţionara sucursalei Băncii Carpatica din centrul Craiovei şi concubinul ei, acuzaţi de procurorii DIICOT că au golit contul unei bătrâne, însuşindu-şi peste 200.000 de lei, au fost găsiţi vinovaţi. Judecătorii de la Tribunalul Dolj i-au condamnat pe cei doi la câte 5 ani de închisoare cu executare, restituirea sumei cu dobânzile aferente şi plata sumei de 20.000 de lei drept daune morale. Inculpaţii au declarat deja apel, care se va judeca la Curtea de Apel Craiova.

Craiovenii Mirela Lungu (36 de ani) şi Adrian Furnea (48 de ani) au fost trimişi în judecată în decembrie 2011, pentru fraude informatice, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, înşelăciune, fals intelectual, uz de fals, respectiv complicitate la uz de fals. În urma unei sesizări din partea SIPI Dolj, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au stabilit că Mirela Lungu, funcţionară la Sucursala de pe “Calea Bucureşti” a Băncii Comerciale “Carpatica” din Craiova, împreună cu concubinul ei, Adrian Furnea, prin efectuarea unor operaţiuni bancare ilegale, au golit contul Cleopatrei Dinescu, de 73 de ani, profitând de starea de sănătate extrem de precară a bătrânei şi de faptul că aceasta nu se putea deplasa.

Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, pe numele Cleopatrei Dinescu, soţul ei a deschis un cont în anul 2007, la Agenţia din Craiova a Băncii Comerciale “Carpatica”, în care a depus suma de 240.000 de lei, bani ce proveneau din vânzarea unui imobil. Bărbatul a murit, iar Cleopatra Dinescu s-a mutat la Craiova, unde a împuternicit-o pe nepoata sa, Elena Geantă, să aibă acces la cont. Administratorul contului era Mirela Lungu, astfel că funcţionara a ajuns să cunoască în amănunt situaţia bătrânei, a nepoatei acesteia şi a pus “gând rău” banilor. Din iunie 2008 şi până la mijlocul anului 2011, nici Elena Geantă, nici bătrâna, care este imobilizată la pat, nu au mai umblat la banii din cont.

A furat parola colegei

La începutul anului 2010, Mirela Lungu a încercat să obţină un card pentru contul bătrânei, însă nu a reuşit. Apoi a reuşit să afle pe ascuns parola de acces în aplicaţia de gestionare a conturilor bancare ale unei colege, angajată la casieria Băncii “Carpatica”. Folosindu-se de acea parolă, după o altă încercare nereuşită, pe 5 august 2010, Mirela Lungu a folosit parola de acces a colegei de la casierie şi l-a împuternicit pe concubinul ei, Adrian Furnea, pe contul părţii vătămate. Din documentele strânse de procurori a rezultat că, în aceeaşi zi, pe 5 august 2010, Adrian Furnea a extras de la trei sucursale ale Băncii Carpatica din Bucureşti suma totală de 175.000 lei din contul părţii vătămate Cleopatra Dinescu, fără consimţământul acesteia. Ulterior, pe 1 septembrie 2010, a mai extras de la o sucursală din Bucureşti a Băncii Carpatica, o altă sumă de bani, rezultând, în final, suma totală de 222.500 lei.

În aprilie 2011, Elena Geantă s-a prezentat la bancă pentru a ridica bani ca să-i facă bătrânei groapă, numai că s-a trezit că are doar 2.000 de lei în cont, astfel că s-a descoperit frauda.

Procesul pe fond a durat din decembrie 2011, până luna trecută, pe 24 decembrie judecătorii pronunţând sentinţa. Mirela Lungu şi Adrian Furnea au fost condamnaţi la câte 5 ani de închisoare cu executare. În plus, cei doi, în solidar cu banca, trebuie să achite  suma de 222.500 lei reprezentând daune materiale si dobânzile legale aferente pana la data plaţii efective, dar si suma de 20.000 lei daune morale, fiecare având de plătit şi câte 5.000 de lei cheltuieli judiciare. Sentinţa nu este definitivă, iar inculpaţii au declarat deja apel, care se va judeca la Curtea de Apel Craiova.