A apărut un investitor şi pentru cartierul II de locuinţe al Craiovei

0
68

Primăria Craiova nu se mai împrumută pentru a construi cartierul de locuinţe din 1 Mai. Edilii susţin că nu mai este nevoie de un credit bancar pentru primele 10 blocuri de apartamente întrucât un investitor privat va face toate locuinţele pe banii săi. Numele acestuia nu a fost încă precizat. Celălalt cartier de locuinţe, de 1.500 de apartamente de pe strada „Caracal”, ar urma să fie construit de un dezvoltator chinez.

Împrumutul de 32,28 milioane de lei a fost aprobat de consilierii municipali tot în cadrul unei şedinţe extraordinare, din luna februarie a anului trecut, şi viza construcţia primelor apartamente din noul cartier de locuinţe al Craiovei. În anul care s-a scurs, municipalitatea nu a apelat totuşi la această variantă, astfel că împrumutul nu a mai fost făcut. Consilierii municipali sunt convocaţi joi, tot într-o şedinţă extraordinară, prin care li se propune să voteze revocarea hotărârii anterioare şi renunţarea la contractarea acestui credit bancar.

Numele investitorului nu se cunoaşte încă

În referatul care însoţeşte proiectul de hotărâre se spune că proiectul construirii de locuinţe rămâne valabil, dar s-a găsit între timp o altă variantă de finanţare. Potrivit celor menţionate în proiect, la finele lui 2013 un investitor privat s-a adresat Primăriei Craiova cu propunerea să îi fie cedat amplasamentul de pe strada „Dimitrie Gerota” nr. 2 (n.r. – locul fostului târg de săptămână din 1 Mai), construcţia locuinţelor urmând să o suporte din surse proprii. Raportul nu precizează, în schimb, cine este acest investitor.

Cartierul 1 Mai va avea 720 de locuinţe

Investitorul privat ar urma însă să acopere finanţarea pentru întreg cartierul de locuinţe pe care Primăria Craiova l-a proiectat să fie construit pe fosta autobază a RAT Craiova. Dacă ultimul studiu de fezabilitate pe care l-a conceput autoritatea locale rămâne valabil, dezvoltatorul va trebui să vină cu o sumă de 146,82 milioane de lei, echivalentul a circa 33,2 milioane de euro. Cartierul ar urma să aibă 20 de blocuri pe structura P+5, cu un total de 720 de locuinţe (480 de apartamente cu două camere şi 240 de garsoniere).

Cartierul de pe Caracal, dorit de un investitor chinez

Cel de-al doilea mare cartier de locuinţe al Craiova va fi ridicat pe strada „Caracal”. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a anunţat, într-o conferinţă de presă, că pe terenul care a fost primit prin transfer de la unitatea militară din zonă, un dezvoltator chinez va construi 1.500 de locuinţe. Un număr de 250 de apartamente vor fi cedate, conform protocolului, pentru angajaţii MapN, iar restul vor fi scoase la vânzare, autorităţile anticipând un preţ între 22.000 şi 30.000 de euro. Conform promisiunilor, construcţia lor ar fi urmat să înceapă din luna martie a acestui an, dar autorităţile locale spun că se aşteaptă acum legea care reglementează parteneriatul public-privat în baza căruia trebuie să se semneze contractul cu dezvoltatorul chinez.

Primăria Craiova mai are trei împrumuturi vechi

Creditul la care se renunţă acum ar fi fost al patru mare împrumut al Primăriei Craiova. Primul a fost făcut în 2002 când municipalitatea a luat de BEI (n.r. – Banca Europeană de Investiţii) o sumă de 18,45 milioane de euro, rambursabilă în 19 ani, pentru a acoperi co-finanţarea pentru staţia de epurare de la Făcăi. Al doilea împrumut a fost făcut în 2006, în valoare de 16 milioane de euro, rambursabil în 17 ani şi destinat reamenajării centrului. Al treilea împrumut a fost făcut în 2012, în valoare de 20 milioane de euro, pe 20 de ani, pentru a se acoperi co-finanţările la Centrul Multifuncţional şi Water Park-ul din Lunca Jiului.