Medicii ar putea face gardă la domiciliu, dar pe 40% din banii pentru garda din spital

0
59

Medicii pot face gardă la domiciliu, după-amiaza şi noaptea în cursul săptămânii, precum şi continuu în weekend şi sărbătorile legale, cu condiţia să răspundă la solicitări în maximum 20 de minute, pentru această muncă primind 40% din sumele pentru garda din spital, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii. Conform acestui document, continuitatea asistenţei medicale se poate asigura şi prin gardă la domiciliu, care se organizează pe specialităţi medicale, dacă în secţiile sau compartimentele cu paturi, precum şi în ambulatoriul integrat al spitalului, sunt încadraţi cel puţin doi medici în specialitatea respectivă.

În garda la domiciliu, pe specialităţi pot fi cooptaţi şi medici care nu sunt angajaţi în unitatea respectivă, dar care sunt confirmaţi, prin ordin al ministrului Sănătăţii, în specialitatea stabilită pentru această activitate.

De asemenea, garda la domiciliu poate fi organizată în zilele lucrătoare, între ora de terminare a programului stabilit pentru activitatea curentă a medicilor şi ora de începere a programului de dimineaţă din ziua următoare.

În zilele de sâmbătă şi duminică, dar şi de sărbătorile legale şi în celelalte zile, în care, potrivit reglementărilor legale, nu se lucrează, garda la domiciliu începe de dimineaţă şi durează 24 de ore.

Medicul care asigură garda la domiciliu este obligat să răspundă la solicitările primite din partea medicului coordonator de gardă într-un interval de maxim 20 minute, se mai arată în proiectul de act normativ.

Prin asigurarea continuităţii cu gardă la domiciliu şi chemări în caz de urgenţă, costurile unei linii de gardă se reduc, în medie, cu 50 la sută.

Ministerul Sănătăţii a făcut aceste precizări întrucât regulamentul de organizare şi efectuare a gărzilor nu prevede modul de reglementare a gărzilor la domiciliu, se mai arată în documentul citat.