Directorii regiilor craiovene şi-ar dori prime pentru angajaţi

0
59

Dacă până acum primele de sărbători curgeau din sacul generos al autorităţilor locale, în acest an directorii de regii spun că ar avea o mulţumire sufletească dacă ar reuşi să-şi recompenseze angajaţii cu o atenţie cât de mică, numai să nu lipsească. Din cauza crizei, speranţele sunt însă destul de mici.

Ion Petre

Campioane altădată la primele de tot felul care se acordau angajaţilor harnici şi celor mai puţin merituoşi, regiile craiovene se află acum într-o situaţie inversă. Directorii sunt cei care şi-ar dori să le acorde salariaţii o sumă de bani cât de mică, numai să fie acolo. “Deocamdată nu ştim nimic despre acest subiect, săptămâna viitoare vom vedea ce se va decide în consiliul de administraţie. Dacă ar fi după mine, aş da prime la angajaţii mei pentru că merită, pentru că au muncit mult anul acesta şi pot să spun că s-a văzut chiar ce au realizat aceşti oameni. Numai să vă uitaţi la zonele cu flori, pe care acum le-am curăţat de frunze şi le pregătim pentru iernat …Ca să nu mai spun de părculeţe care au fost curate şi îngrijite toată vară. Şi nu e puţin lucru pentru nişte oameni care, după multe ore de dat cu sapa, pe când alţii poate doar se plimbau pe stradă şi mai şi râdeau de ei, se întorceau acasă cu vreo 5-6 milioane de lei. E puţin, eu ştiu asta, şi aceea ţin foarte mult să li se acorde o primă cât de mică”, şi-a motivat intenţia directorul RAADPFL Craiova, Ion Petre.

Sorin Iordache

Termoficarea își apără angajaţii

O situaţie asemănătoare întâlnim şi la Regia de Termoficare Craiova, şi ea printre regiile care nu lăsau sărbătorile să treacă fără a mai pune ceva peste salariul lunar al angajaţilor săi. Aici, conducerea îşi apără cât poate angajaţii care ar putea să nu primească prime de Crăciun nici în acest an şi asta pentru că instituţia la care sunt angajaţi poartă în spate povara datoriilor. “Încă nu s-a stabilit nimic şi înclin să cred că nu vor fi acordate prime angajaşilor noştri. Nu sunt bani şi ne ferim şi de ceea ce o să se spună după aceea, cum că regia are datorii de ordinul miliardelor şi muncitorii de acolo iau prime”, a recunoscut directorul comercial al regiei, Sorin Iordache. În acelaşi timp, acesta spune că nu e corect să fi “pedepsiţi” angajaţii pentru această situaţie grea prin care trece Regia şi că ar trebuie să se găsească bani pentru a le acorda o primă cât de mititică. “De trei ani nu au mai fost creşteri salariale la regie şi poate că ar trebui să le mai dăm oamenilor un surplus cât să simtă şi ei că e sărbătoare. Ei nu au nici o vină în privinţa acestor datorii pe care le avem, au făcut tot ce s-a putut pentru recuperarea lor”.

Doru Buruiană

Primele sunt în studiu şi la CAO

Şi la Compania de Apă Oltenia, primele de sărbători sunt în studiu. Directorul Doru Buruiană spune că există şi o variantă optimistă, în sensul că angajaţii ar lua prime pentru Crăciun, ce-i drept unele minuscule. “Noi ne gândim să le dăm angajaţilor noştri prime de sărbători, nu vreau să se înţeleagă că nu ne-am dori acest lucru. Dar trebuie să şi avem de unde să dăm banii aceştia. Am făcut o propunere şi o vom înainta consiliului de administraţie, care se va întruni săptămâna viitoare. Ce se va decide acolo rămâne de văzut”, a spus directorul Doru Buruiană. Tot din această cauză, a lipsei de fonduri, compania nu a acordat prime de sărbători nici în anul trecut când situația financiară era considerată un pic mai bună. “Dacă se va putea, vom da, cu siguranţă, şi prime de sărbători. Dacă nu, asta e situaţia şi oamenii trebuie să înţeleagă că, în acest moment dificil, este mai importantă continuitatea companiei”, a mai spus Buruiană. Pe de altă parte, conducerea companiei recunoaşte şi că ar mai exista un motiv obiectiv pentru care angajații ar fi întreptăţiţi la prime: au salarii modeste.