Sentinţă definitivă în cazul Cosmin Drăgan

0
72

Cosmin Gigi Drăgan, craioveanul care în 2010, înainte de Paşte, i-a provocat moartea lui Pavel Rentea, după ce l-a bătut pentru că traversa strada prea încet, a fost condamnat, definitiv, la 7 ani de detenţie pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. Săptămâna trecută, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursurile declarate de inculpat şi de fiul lui Pavel Rentea, fiind menţinută, astfel, sentinţa de pe 7 septembrie a.c., a Curţii de Apel Craiova.

Reamintim că incidentul în urma căruia şi-a pierdut viaţa Pavel Rentea, de 62 de ani, din Craiova, a avut loc anul trecut, pe 2 aprilie, chiar în Vinerea Mare. Bărbatul plecase să se plimbe împreună cu nepoţica lui, în jurul prânzului, pe bulevardul “Decebal”. La un moment dat, Pavel Rentea s-a angajat în traversarea trecerii de pietoni de pe o alee şi, pentru că se mişca prea încet, Cosmin Gigi Drăgan, care circula la volanul unui BMW înmatriculat în Anglia, pe aceeaşi alee, s-a enervat. După o altercaţie între cei doi, Drăgan s-a dat jos din maşină şi l-a lovit cu pumnii pe Rentea, după care s-a întors în autoturism. Rentea a mers mai departe, către giratoriul de la Peco “Consul“, însă Drăgan a venit în fugă după el şi l-a mai pocnit de câteva ori. În urma loviturilor primite, Pavel Rentea a căzut la pământ. Drăgan s-a urcat în maşină şi a plecat, iar Rentea s-a ridicat de jos şi şi-a continuat drumul, însă după câţiva paşi a căzut din picioare sub privirile nepoatei sale şi ale trecătorilor. Câteva ore mai târziu, bărbatul de 62 de ani a decedat la Clinica de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, în urma unui infarct. Tot incidentul a fost surprins de o cameră de supraveghere montată în intersecţia străzii “Amaradia” cu bulevardul “Decebal”, filmarea ajungând ulterior şi pe masa procurorilor.

Pe 6 aprilie 2010, Drăgan a fost arestat preventiv pentru comiterea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. O lună mai târziu, medicii legişti de la IML Craiova concluzionau în raportul de expertiză că “între trauma psihosomatică şi deces există legătură de cauzalitate condiţionată, condiţionarea datorându-se fondului patologic, preexistent“ şi că “fără agresiunile exercitate de făptuitor asupra victimei nu ar fi survenit decesul“.

Cosmin Gigi Drăgan a fost trimis în judecată, în noiembrie 2010 Tribunalul Dolj l-a condamnat la 6 ani de închisoare pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, la care s-a adăugat o sentinţă anterioară, cu suspendare, rezultând o pedeapsă totală de 8 ani de detenţie. Prin sentinţa pronunţată pe 7 septembrie 2011 Curtea de Apel Craiova a admis apelul inculpatului şi i-a mai redus pedeapsa cu un an, decizia fiind atacată cu recurs atât de inculpat cât şi de partea civilă, respectiv fiul lui Pavel Rentea.

Săptămâna trecută, pe 8 decembrie a.c., Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, ca nefondate, recursurile declarate de partea civilă Rentea Ionuţ Florin şi de inculpatul Drăgan Gigi Cosmin împotriva deciziei penale din 7 septembrie 2011 a Curţii de Apel Craiova. În aceste condiţii, Drăgan a rămas cu pedeapsa de 7 ani închisoare, definitivă, din care se va scădea durata reţinerii şi arestării preventive de la 6 aprilie 2010 la 8 decembrie 2011.