Zece zile până la Festivalul Naţional de Teatru. Craiova intră în scenă cu două spectacole

0
373

Au mai rămas zece zile până la deschiderea, pe 23 octombrie, a Festivalului Naţional de Teatru (FNT), organizat de UNITER, ARCUB şi Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, şi finanţat de Ministerul Culturii şi Primăria capitalei. Evenimentul oferă posibilitatea publicului de a viziona 44 de spectacole selecţionate din stagiunea 2014-2015, trei producţii invitate din străinătate, dar şi multe evenimente care vor face din a 25-a ediţie o adevărată sărbătoare dedicată artei. În premieră, FNT se va putea vedea nu doar pe scenele bucureştene, ci şi în ţară şi în străinătate, prin intermediul unor transmisiuni în direct.

În selecţia oficială – realizată, anul acesta, de criticul Marina Constantinescu, directorul artistic al festivalului – intră şi două spectacole craiovene. Este vorba despre „Spargerea”, în regia lui Dragoş Alexandru Muşoiu, după nuvela „Jaf armat” a scriitorului Răzvan Petrescu, care va fi prezentat pe 24 octombrie (ora 21.00) şi pe 25 octombrie (ora 18.00) în Sala „Radu Beligan” a Teatrului de Comedie, şi de „Iluzii”, de Ivan Vyryrpaev, pus în scenă de regizorul Bobi Pricop, de asemenea cu două reprezentaţii, pe 26 octombrie (ora 20.00) şi 27 octombrie (ora 18.00), în sala mică a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale. Actriţă a Naţionalului craiovean, Iulia Colan a fost invitată în festival cu spectacolul „Flori pentru Algernon”, după Daniel Keyes, inclus în repertoriul Teatrului ACT  din Bucureşti, unde va putea fi văzut pe 31 octombrie (ora 22.00) şi 1 noiembrie (ora 18.00).

„Mă bucur extraordinar de mult că şi anul trecut, iar anul acesta din plin, prezentăm spectacole ale tinerilor regizori care au câştigat concursul de proiecte lansat de instituţia noastră, dovadă că nu am greşit când i-am selecţionat şi că spectacolele lor sunt de o asemenea calitate încât să îndrituiască invitarea la Festivalul Naţional de Teatru”, a declarat Mircea Cornişteanu, managerul Teatrului Naţional din Craiova.

Aflat, anul acesta, la jubileu, Festivalul Naţional de Teatru îşi propune nu doar să fie în strictă actualitate, ci şi să aducă un tribut memoriei teatrului românesc. Astfel, prin cele zece expoziţii de fotografie şi plastică deschise pe toată perioada, 23 octombrie – 1 noiembrie, evenimentul va oferi ocazia publicului să-şi aducă aminte atât de mari nume ale teatrului, prematur dispărute dintre noi, precum Gina Patrichi, Amza Pellea, Ştefan Iordache, George Constantin sau Gellu Naum, cât şi să se bucure de universul complex, inedit, al unor mari personalităţi ale scenei contemporane: o întreagă „Lume” – aşa cum o vede Silviu Purcărete în 70 de fotografii expuse în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti sau desenele lui Horaţiu Mălăele – care va prezenta în spaţiile afine sălii Studio un alt mod de a sintetiza lumea noastră, prin intermediul a 40 de lucrări de grafică şi caricatură: „Graficaturi”.

Trei producţii şi mai multe personalităţi invitate din străinătate

Invitaţii străini vor avea un cuvânt important de spus în cadrul festivalului, nu doar prin intermediul celor trei spectacole din străinătate, („Front” / „Frontul” – regia Luk Perceval, „The War” / „Războiul” – regia Vladimir Pankov şi „Tiger”, regia Sofia Jupither), ci şi prin personalităţile care vor ajunge la Bucureşti cu această ocazie, unele având şi întâlniri teatrale cu tineri actori români.

Atelierul de creaţie susţinut de regizorul Luk Perceval, intitulat „Peace for the monkey mind” / „O minte liniştită, perfect concentrată”, va constitui un alt moment reprezentativ al festivalului. Cunoscutul regizor belgian va împărtăşi celor zece actori aleşi soluţiile proprii, rezultate dintr-o intensă experienţă artistică, pentru o îmbinare armonioasă între tehnici de yoga şi lucrul cu actorii pe texte de William Shakespeare şi Jon Fosse.

Cât priveşte spectacolul „Tiger” / „Tigrul”, invitat din Suedia, acesta este cea mai recentă montare europeană a textului dramatic „Tigrul sibian” de Gianina Cărbunariu, în regia Sofiei Jupither, pus în scenă la Teatrul Dramatic Regal din Stockholm. Proiectul este o colaborare a Institutului Cultural Român cu producătorii spectacolului şi Teatrul Regal suedez, prin programul internaţional de întâlniri cu profesioniştii „Dramaten&”. Textul are forma unui fals documentar de investigaţie unde toţi martorii sunt intervievaţi după ce, într-un mic oraş, un tigru fuge de la grădina zoologică. Spectacolul aduce în discuţie reacţia grupurilor sociale compacte faţă de elementul diferit, străin, necunoscut.

Pasajul Universităţii prinde culoare cu „Afişele vremii. Vremea teatrului

O necesară retrospectivă a expoziţiilor prezentate la Quadrienala de scenografie şi arhitectură de teatru de la Praga, ediţia 2015 îşi va afla locul, pe toată durata festivalului, în foaierul sălii Studio a Teatrului Odeon. „Rădăcini” şi „Libertate” – expoziţii organizate în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Foaierul Teatrului de Comedie va găzdui un eveniment expoziţional multimedia – „Comedia Remix” – despre naşterea şi creşterea acestui teatru ce-a fost şi rămâne un fenomen în mişcarea teatrală românească. Expoziţia dedicată aniversării a 25 de ani de FNT – „Afişele vremii. Vremea teatrului” – cuprinde o selecţie de afişe de festival, sau ale spectacolelor prezentate în FNT în perioada 1990-2014, care va da viaţă şi culoare Pasajului Universităţii, transformat pe durata festivalului în „Pasajul FNT”. Ea va fi completată de o expoziţie virtuală de fotografie de teatru (imagini din spectacolele selecţionate în cele 24 de ediţii) – intitulată „25 de ani de FNT. O istorie în imagini”, realizată de Mihaela Marin, care va rula atât în Pasajul FNT, în foaierele teatrelor partenere, precum şi pe site-ul www.fnt.ro.

Seria Conferinţelor FNT, deschisă de actorul Ion Caramitru

Seria Conferinţelor FNT va fi deschisă de un „Fals proiect de doctorat” – o conferinţă-atelier de rostire a poeziei susţinută de actorul Ion Caramitru. Festivalul are ca temă o realitate extrem de actuală şi care ne afectează pe toţi, cea a Conflictului – care se regăseşte şi în multe dintre spectacolele festivalului: „Război. Conflict. Teatru” – o dezbatere despre cum şi dacă poate teatrul să atenueze diversele forme de violenţă din viaţa noastră de zi cu zi, să readucă armonia între oameni.

UNITER invită la o dezbatere sub titlul „Teatrul Nostru”, în care se va discuta despre promovarea spectacolului de teatru în media şi creşterea finanţărilor private pentru teatre. Cu această ocazie UNITER lansează un nou portal online – mystage.ro – care îşi propune să fie o rampă centrală de promovare, informare, distribuţie şi finanţare pentru proiectele de teatru românesc. În colaborare cu Institutul Polonez, Festivalul propune conferinţa „Teatrul şi memoria” – 250 de ani de teatru de stat în Polonia, susţinută de dramaturgul şi criticul de teatru Piotr Gruszczynski. Evenimentul va fi urmat de proiecţia filmului „(A)pollonia” de Krzysztof Warlikowski.

Mihai Măniuţiu, George Banu şi Cristian Pepino îşi lansează cărţile

Lansările de carte vor avea o pondere importantă în evenimentele desfăşurate în cele zece zile de festival. Nu mai puţin de 17 vor avea loc, între care „Aventurile hingherului în Balkanya”, de Mihai Măniuţiu (Editura „Humanitas”, 2015), „Scrisori despre teatru” de Giorgio Strehler (Ed. „Nemira”, 2015), „Costumul de teatru. De la schiţă la miracol”, album de Doina Levintza (Ed. „Nemira”, 2015), „Parisul personal. Casa cu daruri” de George Banu (Ed. „Nemira”, 2015), „Regia de operă. Gânduri şi imagini” – texte de Andrei Şerban, fotografii de Mihaela Marin, ediţie bilingvă româno-engleză (Ed. „Nemira”, 2015), Cartea de la Vama Veche de Cristian Pepino (Ed. „Humanitas”, 2015).

Transmisiuni în direct, în ţară şi în străinătate

Festivalul Naţional de Teatru lansează, în premieră absolută în România, transmisii directe în ţară şi în străinătate ale unora dintre cele mai râvnite spectacole înscrise în program. Trei dintre ele vor fi oferite de Grand Cinema & More.

Astfel, „Mein Kampf” de George Tabori, în regia lui Alexandru Dabija (producţie a Teatrului Naţional Cluj-Napoca, care va deschide FNT), „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, pus în scenă de Victor Ioan Frunză, la Centrul Cultural European pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” din Capitală, şi „BIZONI Fabulă urbană #2” după Pau Miro, realizat de Radu Afrim la Sibiu cu trupa Teatrului Naţional „Radu Stanca”, se vor putea urmări, în direct, în cinci oraşe din România: la Cityplex Constanţa, Cinema Trivale Piteşti, Cityplex Braşov, Biblioteca Centrală Universitară din Timişoara şi la Grand Cinema & More Băneasa din capitală.

Prin intermediul parteneriatului încheiat cu Institutul Cultural Român, iubitorii teatrului românesc aflaţi în Londra, Viena şi Chişinău vor avea privilegiul de a veni în contact în timp real cu scena vie a evenimentului desfăşurat la Bucureşti, urmărindu-l în transmisiuni în direct de la sediile ICR Viena şi ICR Londra şi în Sala mare a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău.