Veșmintele Sfintei Cuvioase Parascheva, aduse la Biserica Brândușa din Craiova

0
579

Biserica „Sfântul Nicolae” – Brândușa din Craiova își sărbătorește hramul astăzi, de praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva, cel de-al doilea hram al sfântului lăcaș. Cu acest prilej, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, și cu aprobarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, veșmintele Cuvioasei Parascheva au fost aduse de la Catedrala mitropolitană din Iași la Biserica Brândușa din Craiova, unde vor rămâne spre închinare credincioșilor.

Veșmintele Sfintei au fost așezate spre închinare încă de ieri după-amiază, într-un loc special amenajat în fața bisericii, alături de sfintele moaște ale Sfinților Mucenici de la Hozeva. Hramul Bisericii Brândușa va fi precedat de săvârșirea Vecerniei cu Litia, care a avut loc ieri, iar aseară s-a desfășurat procesiunea în jurul bisericii cu sfintele veșminte ale Cuvioasei Parascheva și cu sfintele moaște ale Sfinților Mucenici de la Hozeva. Tot aseară a fost citit Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva. Astăzi, în ziua hramului, are loc sfințirea apei, la ora 8.00, după care, începând cu ora 10.00, va fi săvârșită Sfânta Liturghie în sobor de preoți. La ora 17.00 va fi citit Acatistul Sfântului Simon Zelotul.

„Începând din acest an, Biserica Brândușa s-a îmbogățit cu o comoară de neprețuit, veșmintele Sfintei Cuvioase Parascheva. Având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu și cu bunăvoința Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, rugămintea noastră a fost ascultată de Sfânta Cuvioasă Parascheva și de Dumnezeu, și am primit tot veșmântul Sfintei în dar. Această comoară de mare preț va rămâne în tezaurul bisericii noastre începând din această seară, putând fi cinstită de toți credincioșii craioveni care doresc să intre într-o relație duhovnicească cu Sfânta care ajută pe mulți credincioși”, a subliniat părintele Gabriel Sorescu, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae” – Brândușa.

Biserica Brândușa, repere istorice

Potrivi Biroului de presă al Mitropoliei Olteniei, biserica – monument istoric şi de arhitectură – poartă hramurile Sfântul Ierarh Nicolae, Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfânta Muceniţă Filoteia şi, de la ultima sfinţire (3 iunie, 1991), se mai prăznuieşte aici şi hramul primei Duminici de după Rusalii, Toţi Sfinţii. Menţionată din anul 1746, Biserica Brânduşa se află în raza vechii aşezări a Craiovei. După documente apare ca zidită din temelie în anul 1793, pe locul unei mai vechi biserici de lemn, ctitori fiind şetrarul Ştefan Pârşcoveanu, stolnicul Ioan Brăiloiu, Dumitrache Vicşoreanu, logofătul Radu Pleşoianu şi căpitanul Radu Măinescu.

Din 1838 grija bisericii revine integral familiei Medelnicerului Scarlat Măinescu. La 1794, era terminată biserica din zid. De-a lungul anilor, sfântul lăcaș a suferit mai multe reparații, iar în anul  1940, din iniţiativa preotului paroh Theodor Mirescu, biserica a fost restaurată din nou, în timpul mitropolitului Nifon al Olteniei şi Râmnicului Noului Severin. În urma cutremurului din 1977, biserica a avut foarte mult de suferit, astfel încât lucrările de reconstrucţie şi renovare a picturii au fost realizate cu sprijinul Direcţiei Patrimoniului Cultural Naţional şi a Sfintei Mitropolii a Olteniei, precum şi a enoriaşilor acestei Parohii. În ziua de 3 iunie 1991, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nestor Vornicescu a resfinţit Biserica Brânduşa, dându-i ca dar şi hramul „Toţi Sfinţii”.